17.8 C
Baja
2024. május 9. csütörtök
Kezdőlap Közélet Vért adni annyi, mint életet adni

Vért adni annyi, mint életet adni

A Bajai III. Béla Gimnázium 12. évfolyamos diákjai a három órára tervezett irányított véradás keretében közel 24 egységnyi vért adtak, amiből 72 vérkészítmény készült. Az intézmény által megszervezett, önkéntesen vállalt irányított véradás kifejezetten egy végzős bélás diák gyógyulására irányult, akit nagyon várnak vissza idén az iskolapadba.
A vércsoportok sokfélesége miatt általában kevés az esély arra, hogy az ilyenkor levett vér egy beteg kezelésére közvetlenül alkalmas legyen, ezért a leadott vér az OVSz (Országos Véradó Szolgálat) központi készletébe kerül. A kedvezményezett beteg pedig a készletből a kezelésére legalkalmasabb, csoportazonos, megfelelő mennyiségű vérkészítményt kapja majd meg. Az iskolába érkező Vöröskereszt és a Véradó Szolgálat munkatársainak visszajelzései alapján példaértékű volt az évfolyam bélás diákjainak önkéntes segítségnyújtása.
Az előzetes tervek szerint tavasszal ismét szervez az intézmény iskolai véradást, amellyel célja az önkéntes véradás fontosságának kihangsúlyozása és a gyógyulás elősegítése azok számára, akik ezzel létfontosságú vérkészítményt kapnak.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek:2024. május 2. és 2024. május 8. között anyakönyvezettek: Mailach Ferenc (anyja neve: Dávid Dóra) Bátaszék, Kincse Minka (Kerek Brigitta) Baja, Vörös Ella (Polyák Alexa)...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű