12.7 C
Baja
2024. április 27. szombat
Kezdőlap Interjú "Hiba volt, hogy a városvezetés kiszervezte Baja legnagyobb rendezvényét'

„Hiba volt, hogy a városvezetés kiszervezte Baja legnagyobb rendezvényét’

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek a Bajai Halfőző Fesztivállal kapcsolatban, a téma továbbra is izgalomban tartja a bajai közösségi oldalak felhasználóit.
Mint arról korábban beszámoltunk, a bajaiak legfontosabb rendezvényének egy része nem csak fizetős lesz, de a Petőfi-szigetre különböző korlátozásokat vezetnek be a szervezők: kizárólag bankkártyával lehet majd fizetni az italokért és az ételért, továbbá tiltva lesz bármilyen folyadék helyszínre való bevitele is.
A témában egy ötrészes videóval jelentkezett Szajkó Dávid, a Bajai Halfőző Fesztivált szervező cég vezetője, aki elmondta: eddig az önkormányzat finanszírozta a rendezvényt, de tavaly és idén a város már csak támogatóként van jelen, ami jelen esetben 15 millió forintos hozzájárulást jelent. Hozzátette: a rendezvény bekerülési költsége 200 millió forintba kerül, amit vállalkozóként ki kell termelniük. A biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban leszögezte: 10.000 főnél nagyobb rendezvényekre szigorúbb szabályok vonatkoznak.

A Baja Marketing Kft. egykori vezetője enyhén szólva sem tartja szerencsésnek, hogy a városvezetés szakmai kontroll nélkül kiszervezte a csaknem három évtizedes múlttal rendelkező gasztronómiai fesztivált egy magáncég részére. Bócsa Barnabás érdeklődésünkre úgy fogalmazott: 2019-ig Baja város önkormányzata nem kellett, hogy támogassa a négynapos fesztivált, a Baja Marketing Kft. saját erőből, szponzori támogatásokból, a szolgáltatók területi bérleti díjaiból, valamint a Nemzeti Kulturális Alap pályázataiból és reklámbevételekből finanszírozta az eseményt, továbbá a szervezők a cég munkatársai voltak. Ezen kívül terméktámogatásokban is részesületek többek között a halfőző csapatok.
– 2019-ben 56 millió forint kiadással szerveztük meg a négynapos fesztivált, a bevétel pedig több mint 60 millió forint volt.
Amikor öt évvel ezelőtt a vezetőségváltás folyamata zajlott, az akkori új városvezetés bekérte tőlünk a halfőző fesztivál költségvetését, tehát az illetékesek már akkor tisztában voltak az irányszámokkal. Amikor 2022-ben lecsökkentették a fesztivál időtartamát négy napról kettőre, azt gondoltam azért teszik, hogy mivel mindennek az ára változott, beleférjenek az általunk rendelkezésükre bocsájtott 56 millió forintos költségvetésbe. Az adatok teljesen nyilvánosak, a jelenlegi városvezetés 2022-ben a kétnapos rendezvényt 87 millió forintból bonyolították le. Jelenleg 200 millió forintról költségvetésről hallhatunk, ezt a drasztikus emelkedést még az infláció emelkedése sem indokolja. Arra gondolok, talán a DJ-k és a külföldi fellépők költségei miatt emelkedhet ennyire, amelyek nem a Halfőző Fesztivál részét képezik. Bócsa Barnabás kiemelte: nem az a gond, hogy van egy jól megszervezett zenei fesztivál, de ebben a formában nem összekapcsolni a tradicionális halfőző fesztivállal. Azt meg kell hagyni három-négy napra, ahogy régen volt. 
– Akkoriban rendőrségi becslések szerint 100 ezer látogatója volt a négynapos rendezvénynek, melyek közül rengeteg volt a turista.

Véleményem szerint, a halfőző fesztivált nem szabad átalakítani, hanem meg kell hagyni abban a formában, ahogy a megálmodói létrehozták. Ez mindig is egy gasztrokulturális rendezvény (népünnepély volt, Szentháromság tét és a Petőfi sziget egy nagy egységet képezett.
– Egy város nem teheti meg, hogy közössége a legnagyobb, nemzetközileg elismert rendezvényét, amelyre a városmarketinget és a turizmust lehet építeni, kiadja a kezéből.  

Szádeczky Attila 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű