25.6 C
Baja
2024. május 20. hétfő
Kezdőlap Közélet Dunafalvára települt németek léptek be a helyi polgárőr egyesületbe

Dunafalvára települt németek léptek be a helyi polgárőr egyesületbe

Az elmúlt években a migránshelyzet kicsúcsosodása idején nagy nyomás hárult Dunafalvára, ahol a helyi civil polgárőrök folyamatos, napi 24 órás készültségben teljesítettek szolgálatot azért, hogy a rendőrség segítségével hatékonyan fel tudjanak lépni az illegális határátlépőkkel szemben, segítve ezzel többek között Baja városát is. A Duna-parti kis faluban manapság újra nyugalom van, a szerb oldalon feltartóztatott külföldieknek csak elenyésző hányada tud átjutni a határon. 
Az elmúlt években tíz, Németországból érkezett család telepedett le a községben, akik úgy gondolták, megköszönve a faluban élőktől a vendégszeretet, felajánlják önkéntes munkájukat a helyi polgárőr egyesületnek. Meg is keresték Lemle Zoltánt, a Dunafalvai Polgárőr Egyesület vezetőjét, aki természetesen nagyon örült a felajánlásnak. A civil szervezet vezetője elmondta: az immár német tagozat tagjai elvégezték a polgárőrtanfolyamot, majd nagy lelkesedéssel kezdték el a munkát. Hozzátette: fegyelmezetten, minden kérést, a szolgálati időt- legyen az nappal, vagy éjszaka- teljesít a nyugdíjasokból álló kis csapat. – A németek kicsit másképp értelmezik a civil szervezet fogalmát: a mi kedves kollégáink például a falunapra rengeteg süteményt sütöttek, majd a értékesítésből befolyt összeget az egyesületnek ajánlották fel. 
A faluba települt német állampolgárok a hazájukban uralkodó bevándorlási helyzet miatt érkeztek Magyarországra, volt, aki 400 szarvasmarhából álló állományán adott túl és hagyta el országot. 

Szádeczky Attila 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű