18.5 C
Baja
2024. április 27. szombat
Kezdőlap Múltidéző 98 éve született Dr. Solymos Ede

98 éve született Dr. Solymos Ede

Kilencvennyolc évvel ezelőtt, ezen a napon született Dr. Solymos Ede (1926-2008) néprajzkutató, a történelemtudományok kandidátusa, bajai lokálpatrióta, a Duna halászatának nemzetközi hírű kutatója. Kiemelkedőbb kutatási területe a magyar hivatásos és népi halászat volt. 
Tanulmányai közül kiemelkedik a Velencei-tó halászata, Dunai Halászat, Rekesztő halászat a Velencei tavon, Adatok a Fehér-Körös Halászatához, Telcs Ede, Ki volt Jelky András?, Bács-kiskun megye népművészete, Sugovicán innen-Dunán túl. 

Dr. Solymos Ede írása, Petőfi Népe 1965. Június 27.

Máig sem tudtam eldönteni, hogy barátság jeleként vagy büntetésből ettem meg életem első halászlevét Pali bácsi, halászmester orvhalászaton kapott előző nap, midőn nagy buzgalommal lestem, mikor kapja be valami elszánt keszeg horgomat. Én akadtam horogra, az öreg szigorúan rámparancsolt, hogy másnap délig „különbeni következmények terhe mellett” két pengőt fizessek ki. Így kerültem kapcsolatba halászokkal ötéves koromban. Elvittem pénzt, az öreg meginvitált ebédre. Hősiesen nyeltem méregerős levet, talán ezzel nyertem meg későbbi indulatát irányomban.
Pali 
bácsi híres halfőző volt. városi és községi urak sokszor kiüzentek, hogy ekkor meg akkor jönnek, várja őket halászlévelkitűzött időre társaság mindig megszaporodott, de az étel mindig elég volt. jólértesültek szerint ez úgy történt, hogy amikor az első kocsi bekanyarodott tanya elé, halászlé már javában Totyogott bográcsban. Az öreg ott bicegett szolgafák előtt, számolta vendégeket. Üjabb kocsi érkezett, ezekre már nem számítottak. Sebaj. — Egy kanál erős paprika! — adta ki az utasítást. Ahogy nőtt vendégek száma, úgy nőtt az erős paprika mennyisége is. jegyző úr nem tudott annyi vendéget összetoborozni, hogy Pali bácsi ne győzte volna paprikával. Legfeljebb bor bizonyult kevésnek, erről azonban vendég uraknak kellett gondoskodni.
halászok kevésbé vidám történeteket is őriznek halevéssel kapcsolatban. Ették ők egész éven át, már könyökükön jött ki, de sosem laktak jól belőle. vízparti élethez hozzátartozott napi halfőzés. gazda válogatta ki halat bárkából, javarészt az értéktelen keszeget. Száz darab csak akkor került bele, ha bágyadt volt. Míg az inasok tüzelőt gyűjtöttek, legények megtisztították halat és feltették főzni. mester ezalatt gyúrta tésztát. Pejenként evőkanál lisztet számított. 20—30 éve még fatálban gyúrtak, csak később kezdték gyúródeszkát Használni. kifőtt tésztát fatálba szűrték, ráöntötték levet, körülülték, és várták gazda engedélyét.
„Isten, 
áldd mög, embör, álddi” mög!” — fohászkodott, kanalával megkoccintotta tál szélét. Ezzel indult verseny. Mindenki csak maga elől kanalazhatott, ha más elé nyúlt, kezére csaptak kanállal. Aki nem akart éhen maradni, annak sietnie kellett. „Három tészta szájban, három kanálon, rom szem előtt” módszerrel igyekeztek minél többet elfogyasztani, hisz nehéz munka mellett napjában csak kétszer étkeztek. Ha lé elfogyott, sor került halra is. Előbb mester vette ki kedvenc darabját, aztán többiek. Kenyérszeletről bieskaheggyel falatozták, szálkákat pedig szépen egy csomóba köpték, hogy könnyen összesöpifrhessék, nehogy valaki mezítlábasán belelépjen. ^halas kenyeret” eltették vacsorára. Csúfolták is halászokat, hogy tányért is megeszik.
Ha 
nem volt vendég, bor sem jutott halra. szomjúság megelőzésére sokszor vadalmát vagy kucsmagombát főztek bele, így savanykás lére nem vánták úgy vizet. Aki mégis megszomjazott, az fogta sza- polyt, merített Dunából.
Egy 
évtizede már, hogy népes bizottság előtt vizsgáztam. Volt professzoraim kérdeztek, én nyugodtan válaszoltam. Az elnök már éppen be akarta fejezni, mikor bizottság általam ismeretlen, idősebb tagja kért szót. — Na, ez beteszi nekem az ajtót — gondoltam magamban —, biztos valami kacifántosát fog kérdezni.
— Kolléga úr, ugye bajai?
—Igen.
— Mondja, most is olyan kitűnő halászlét főznek Baján, mint régente? Mert valamikor ott főzték a legjobban.
A kérdés nem várt vihart kavart fel. A bizottság két részre szakadt, egyesek a bajai halászlére esküdtek, mások a szegedit istenítették. Utólag tudtam meg, hogy Fülep Lajos professzor volt a kérdező, aki hosszú évekig élt Baján.
halászlé azonban más jellegű viták tárgya is lehet. Egyesek úgy vélik, hogy ez az elnevezés helytelen, mert nem a halász leve, hanem a halé. Mit szól ehhez a nyelvészet?
halászlé kifejezést már Vörösmarty is bátran használta (idézi A magyar nyelv értelmező szótára). Hasonló összetételt találunk a XVI. századból: halászvíz formában, ami halászható vizet jelent. Tehát az összetett szavak elő- és utótagja nem mindig birtokos viszonyt fejez ki. Ahogy az ebédszünet, viharszünet kifejezésekben sem az ebéd vagy a vihar szünetelésére gondolunk, vagy az ár- vízvédelemnél nem az árvíz védelmére, ugyanúgy senki sem gondol komolyan a halász levőre. így indokolja a kifejezést a Magyar Nyelvőr 1964. 2. száma.
A. kérdés másik oldala az, hogy milyen régi az étel és a kifejezés. Ez már nehezebb probléma. A XVII. századi szakácskönyveink a halászlé receptjét nem közlik, pedig igen sokféle módját ismerték a halkészítésnek. Galgóczy István uram 1622-ben 189 féle hal
receptet közöl magyar vizekben termő halakra. Igaz, hogy ezek a szakácskönyvek főúri konyhákra voltak méretezve, és a fűszerek közt szerepel a sáfrány, bors, fahéj, gyömbér, füge, mazsola, nádméz, citrom, olaj, szerecsendió stb., ma már csak hírből ismert fűszerféleségek egész sora. A paprika azonban hiányzik, mert ebben az időben főúri kertekben is csak dísznövényként termesztik, és csak az 1700-as évek elején kezdik a nép körében fogyasztani.

Az első hiteles adatot 1800-ból ismerem. Bredetzky Sámuel Bécsben német nyelven megjelent könyvében leírja, hogy végignézett egy vizahalászatot Tolnán. A halászat után megvendégelték, amit németül így ír le: „Az első fogás pontyból készült, melyet borsos lében főztek, az itt élők „Halászly”- nek (magyarul!) nevezik ezt, s | a halrészek Műszerezéséhez a török borsot (paprikát) használják. A halszeletek kitűnően ízlettek nekem, de ilyen égető paprikaleveshez az én ínyemnek nem volt kellő fogékonysága.”
Az 1864-ben kiadott Czuczor— Fogarasi Szótár szerint a „halászlé” halászok módjára, azaz paprikásán, vöröshajmásan, szalonéval, s különféle öszveaprí- tott halakból készített becsinált …
E hét adatból ;s látszik, hogy a múlt században a halászlé kifejezést már ismerték, s az ételt a maihoz hasonlóan készítették. Persze azóta sok változata található a szakács- könyvekben. A híres halfőzők- nek egyéni fogásaik is vannak, pl. keszeget passzíroznak bele, bort öntenek hozzá, vagy éppen egy kevés cukrot dobnak a lébe. Abban azonban megegyeznek, hogy szabad tűzön, bográcsban kell főzni, és nem asszonynak való munka.
A halászok a mindennapi halfőzésnél többnyire az egyszerűbb megoldásokat választják, ami érthető, hisz munka közben, a vízparton sem idejük, sem kedvük, sem felszerelésük nincs a rafinált konyhai műveleteket elvégezni. Ha azonban vendég jön, megmutatják, mit tudnak. A múlt század eleji romantikus és ébredező nemzeti öntudattól vezérelt nemeseink gyakran keresték fel a halászokat, „a nép egyszerű fiait”, elszórakoztak az izgalmas vizahalászatok látványán, s közben megszerették a halászlét is. Étlapjukra tűzték a vízparti halászcsárdák, majd a híres éttermek is, s ma már épp olyan nemzeti ételkülönlegességünk a halászlé, mint a gulyás — amit ugyancsak nem a gulyások húsából főznek.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű