19.5 C
Baja
2024. május 11. szombat
Kezdőlap Közélet Vegyszerek nélkül

Vegyszerek nélkül

A vízkőoldók, súrolószerek, zsíroldók és hasonló erős vegyszerek, melyeket nap mint nap használunk otthonunkban, bőrre kerülve, vagy belélegezve károsíthatják egészségünket.
De ezek mind elhanyagolhatók, ebben a cikkben bemutatok pár „csodaszert”, mely talán még hatékonyabb is, mint a drága és egészségtelen vegyszerek

Az egyik kedvencem, a szódabikarbóna (NaHCO3). Enyhén lúgos, meleg vízben jól oldódik. Jó nedvszívó és szagtalanító is. A zsíros felületeket, mint például a tűzhelyet, sütőt, a rozsdamentes edényeket kitűnően lehet vele tisztítani. A zsírfoltos ruhadarabokra is ugyanúgy használható. A wc-kagylót, és a csempét is tisztíthatjuk vele. Akár fogfehérítésre is alkalmazhatjuk egy kevés citromlével összekeverve.

A másik a mosószóda (Na2CO3), mely mosáshoz puhítja a ruhákat, és nem veszi ki a színüket. Ugyanúgy zsír és vízkőoldó, de alumínium edényeket nem szabad vele mosni. Ha vele dolgozunk, ajánlatos gumikesztyűt húzni, mert a bőrt kiszárítja.

 

A következő ilyen csodaszer, az ecet. Az ecet olcsó, ugyanakkor rendkívül változatosan felhasználható. Sokan előszeretettel használják általános fertőtlenítésre és tisztításra baktérium- és gombaölő tulajdonsága miatt, de legalább ennyien vannak, akik szerint az ablakpucoláshoz és más üvegfelületekhez is az ecet jelenti a leghatásosabb eszközt.
Remek szagtalanító, szagsemlegesítő hírében áll, emellett vízkőoldóként sem utolsó, legyen szó a mosógép dobjáról vagy épp a kávéfőző belsejéről. Penész ellen is bátran bevethető, emellett fehérítőként, illetve a makacs foltok ellenszereként is kiválóan működik.
Annak ellenére azonban, hogy a konyhai ecet az ecetsav hígított változata, és természetes szer, korántsem veszélytelen! Így nem árt betartani néhány szabályt, ha biztonságosan szeretnénk alkalmazni.
Az ecetnek nem véletlenül van szúrós szaga, maró hatású gőzei azonban nem csupán az orrot ingerlik, de a szemet, a nyálkahártyákat, valamint a tüdőt is. Ha sokat lélegzel be belőle zárt helyiségben, torokfájás, köhögés, égő érzés, sőt, akár szédülés és légszomj is felléphet, a bőrrel nagyobb mennyiségben érintkezve pedig vörösséget, felmaródást és hólyagok kialakulását is okozhatja.

A következő tisztítószer, pedig nem más, mint a citromlé. Fehérít, réz és acél felületeket tisztít, és ajánlatos a favágódeszkákat és fakanalakat is vele tisztítani, mert a fa felszívja a vízzel együtt a vegyszereket is, és ezek ki oldódhatnak belőle főzés közben.

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek:2024. május 2. és 2024. május 8. között anyakönyvezettek: Mailach Ferenc (anyja neve: Dávid Dóra) Bátaszék, Kincse Minka (Kerek Brigitta) Baja, Vörös Ella (Polyák Alexa)...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű