Ebben a részben egy másik húspótlóról lesz szó, a szójasajtról, ismertebb nevén a tofuról.
A szejtánhoz hasonlóan önmagában nincs íze, de jól át veszi más ételek, fűszerek ízét. Magas fehérje tartalma miatt közkedvelt a vegetáriánusok közt, és az ázsiai konyha egyik alapvető élelmiszere. Előnye a szejtánnal szemben, hogy glutént nem tartalmaz.
Manapság bármely boltban, szupermarketben beszerezhetők. Árulnak ízesített tofut is, például zöld fűszeres, csilis, és füstöltet is.
Állaga kicsit lágyabb, mint a sajté, de létezik keményebb fajtája is.
A tofut sokféleképpen el lehet készíteni. Egyes fajtái nyersen is fogyaszthatók, de lehet sütni, főzni, párolni, fűszerezni, illetve levesekbe is kedvelt betét. Illetve túrót is lehet vele helyettesíteni. A tofu túróhoz natúr tofut össze keverjük kevés vaníliás cukorral és ízlés szerint cukorral, majd villával összetörjük.
De akár be is lehet pácolni, mint a gyrost és ki lehet sütni. A gyros páchoz pedig nem kell más, csak vöröshagyma, só fűszerpaprika, egy kis fokhagyma, oregánó, rozmaring, egy kevés cukor, bors és másfél deci napraforgó olaj. Mindegyik fűszerből egy kiskanál elég. Majd a benne megforgatott tofut egy órán át pihentetjük, hogy jól magába szívja az ízeket. Talán még finomabb is mint a hús, és egészségesebb.
De akár töltelékként is felhasználhatjuk. Bármely húsételt helyettesítheti. Bátran lehet kísérletezni vele.