13 C
Baja
2024. május 12. vasárnap
Kezdőlap Közélet Élet hús nélkül (2. rész)

Élet hús nélkül (2. rész)

Ebben a részben egy másik húspótlóról lesz szó, a szójasajtról, ismertebb nevén a tofuról.
A szejtánhoz hasonlóan önmagában nincs íze, de jól át veszi más ételek, fűszerek ízét. Magas fehérje tartalma miatt közkedvelt a vegetáriánusok közt, és az ázsiai konyha egyik alapvető élelmiszere. Előnye a szejtánnal szemben, hogy glutént nem tartalmaz.
Manapság bármely boltban, szupermarketben beszerezhetők. Árulnak ízesített tofut is, például zöld fűszeres, csilis, és füstöltet is.

Állaga kicsit lágyabb, mint a sajté, de létezik keményebb fajtája is.
A tofut sokféleképpen el lehet készíteni. Egyes fajtái nyersen is fogyaszthatók, de lehet sütni, főzni, párolni, fűszerezni, illetve levesekbe is kedvelt betét. Illetve túrót is lehet vele helyettesíteni. A tofu túróhoz natúr tofut össze keverjük kevés vaníliás cukorral és ízlés szerint cukorral, majd villával összetörjük.
De akár be is lehet pácolni, mint a gyrost és ki lehet sütni. A gyros páchoz pedig nem kell más, csak vöröshagyma, só fűszerpaprika, egy kis fokhagyma, oregánó, rozmaring, egy kevés cukor, bors és másfél deci napraforgó olaj. Mindegyik fűszerből egy kiskanál elég. Majd a benne megforgatott tofut egy órán át pihentetjük, hogy jól magába szívja az ízeket. Talán még finomabb is mint a hús, és egészségesebb.

De akár töltelékként is felhasználhatjuk. Bármely húsételt helyettesítheti. Bátran lehet kísérletezni vele.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek:2024. május 2. és 2024. május 8. között anyakönyvezettek: Mailach Ferenc (anyja neve: Dávid Dóra) Bátaszék, Kincse Minka (Kerek Brigitta) Baja, Vörös Ella (Polyák Alexa)...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű