13 C
Baja
2024. május 12. vasárnap
Kezdőlap Közélet Tedd fel a magaslati jelzőt a kalandokra!

Tedd fel a magaslati jelzőt a kalandokra!

A bajai fiataloknak is kinyílhat az ég, de egyéb más programokkal is készül az Erasmus+ egész évben!

Az Erasmus+ program méltán népszerű a fiatalság körében, hiszen számos izgalmas, kalandszerű aktivitást szerveznek Európa szerte, ahová szeretettel várják a magyar fiatalokat is. Az elmúlt időszakban több projekt valósult meg Magyarországon.

A 2023-mas év egyik legizgalmasabbja a paraglidingbe (siklóernyőzésbe) vezette be a jelentkezőket. Ennek a projektnek az volt a célja, hogy növelje a siklóernyőzés iránti érdeklődést és tudatosságot, valamint a részvételt ebben a sportágban. A szervezők különböző országokban: Romániában, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon valósították meg a Siklóernyős Nyílt Heteket, Erasmus+ UP! – Untangle Paragliding névvel, melyek lehetőséget biztosítottak az érdeklődőknek a sportág alapjainak megismerésére és a repülés élményének átélésére.

A siklóernyőzés, melyet gyakran a légi művészetek egyik csúcsának neveznek, olyan lenyűgöző sport, ahol egy könnyűszerkezetes, merev-keret nélküli eszközzel repülhetünk. Ez a tevékenység nem csupán a repülés izgalmas élményéről szól, hanem egy komplex kihívást, komoly háttértudást is igényel, amely az aerodinamika, repülésmechanika, siklóernyő-felszerelések ismeretét, repüléstechnikát, meteorológiát, légügyi szabályozást és még sok más területet ölel fel. A haladó pilóták számára a világunk felfedezését is lehetővé teszi, hiszen akár több száz kilométeres távolságú utazásokat is megtehetnek egy-egy repülés alatt.

Varga Gábor volt a magyarországi paragliding program koordinátora, aki szívesen mesélt nekünk élményeiről. Gábor két éve segíti a projekteket, de neki is ez volt az első siklóernyős élménye.

“Siklóernyős okleveles oktatókkal dolgozunk, akik részletes képzést tartanak és megmutatják a sport szépségét. Ez az oktatás egy belekóstolás a paraglidingnek a rejtelmeibe, természetesen minden törvény által előírt szabály betartva. Én magam is először siklóernyőztem, nagyon izgalmas volt, szóval innentől kezdve el tudja dönteni az ember, hogy ez neki való sport-e, vagy sem.”

Ez csak egy kiemelkedő példa azokra a tapasztalatokra, amelyeket az E29 nyújt számunkra az Erasmus+ keretein belül. A sportprogramokon kívül nemzetközi ifjúsági cserékre, különböző képzésekre, szabadtéri tevékenységekre is van alkalom, amely olyan új lehetőségek kapuját nyitja meg a fiatalok számára, amely az önismeret, a fejlődés, a tudatosság, a tanulás és a környezetvédelem útján vezeti őket.

Gábor kérdésemre,  hogy mik a legnagyobb előnyei ezeknek a programoknak, kiemelte a fiatalok angoltudásának erősítését, különböző európai országok ifjúságának és kultúráinak megismerését, változatos és sokszínű programok kipróbálását, interaktív tanulást, és az utazás/világlátás lehetőségét.

Ezekhez a kültéri programokhoz Bács-Kiskun vármegye is népszerű célpont lehet természeti adottságai miatt, de a máshol megvalósuló projektekre is várják az ebből a térségből érkező kalandvágyó jelentkezőket.

“Mindig várjuk az új diákokat, új jelentkezőket és új iskolákat. Részünkről az is opció, hogyha van iskola, akit érdekelhet ez a lehetőség, – azonnal is, vagy a későbbiekben -, akkor elmegyünk egy ilyen prezentációra, ahol elsősorban beszélünk a vezetőségével egy fél órában, egy kávé mellett, aztán vagy utána, vagy esetleg egy másik napon ennek a korosztálynak egy maximum 45 perces bemutatót/beszélgetést tartunk, hogy tudják, hogy mi is az az Erasmus, hogy és mint működik, mik az előnyei.”

Üzente a koordinátor, aki elmondta, hogy az elmúlt két évben, emlékei szerint megfordultak környékbeli diákok a programokon.

Az Erasmus+ Sport Program keretében megvalósult projektek nem csupán a sport népszerűsítését szolgálják, hanem kiemelt hangsúlyt fektetetnek az egészséges életmód és a közösségi összetartás előmozdítására is. Ahogyan a siklóernyőzés, mint sportág sem csupán testi, hanem lelki szempontból is gazdagítja a résztvevőket, úgy minden Erasmus+ projekt célja a lehetőség megteremtése arra, hogy a jelentkezők új kihívásokkal szembesülve, új élményeket szerezve tanuljanak, szerezzenek örök barátságokat és emlékeket. A programokról további tájékoztatást a www.e29.eu oldalon találhatnak az érdeklődők. A szervezők nagyon várják a bajai pedagógusok és fiatalok jelentkezését, hogy közösen új élményeket teremtsenek!

Raise the bar for adventures!

The sky can open up for the youth of Baja, but Erasmus+ has other programs prepared throughout the year too!

The Erasmus+ program is rightfully popular among the youth, as it organizes numerous exciting, adventurous activities across Europe, welcoming Hungarian students with open arms. In recent times, several projects have been realized in Hungary.

One of the most thrilling events of the year 2023 introduced applicants to paragliding. The aim of this project was to increase interest and awareness in paragliding, as well as participation in this sport. Organizers implemented Paragliding Open Weeks, Erasmus+ UP! – Untangle Paragliding, in various countries: Romania, Czech Republic, Slovakia, and Hungary, providing opportunities for enthusiasts to learn the basics of the sport and experience the thrill of flying.

Paragliding, often regarded as one of the pinnacles of aerial arts, is a mesmerizing sport where one can fly with a lightweight, frameless device. This activity is not just about the exhilarating experience of flying but also encompasses a complex challenge, requiring substantial background knowledge in aerodynamics, flight mechanics, paragliding equipment, flight techniques, meteorology, aviation regulations, and many other areas. For advanced pilots, it enables exploration of our world, as they can undertake flights covering distances of hundreds of kilometers.

Gábor Varga was the coordinator of the paragliding program in Hungary, who gladly shared his experiences with us. Gábor has been assisting projects for two years, but this was his first experience with paragliding.

„We work with certified paragliding instructors who provide detailed training and show the beauty of the sport. This education offers a taste of the mysteries of paragliding, adhering to all legal regulations, of course. I myself tried paragliding for the first time, and it was very exciting, so from then on, one can decide whether this sport is for them or not.”

This is just one outstanding example of the experiences provided by E29 within the framework of Erasmus+. Apart from sports programs, there are opportunities for international youth exchanges, various trainings, outdoor activities, which open new doors for young people in terms of self-awareness, development, consciousness, learning, and environmental protection.

When asked about the greatest advantages of these programs, Gábor highlighted strengthening the English skills of young people, getting to know the youth and cultures of different European countries, trying out diverse and varied programs, interactive learning, and the opportunity for travel/broadening horizons.

For these outdoor programs, Bács-Kiskun County can also be a popular destination due to its natural features, but adventurous applicants from this region are also welcomed for projects held elsewhere.

„We always welcome new students, new applicants, and new schools. It is also an option for us that if there is a school interested in this opportunity, – immediately or later on -, we can attend a presentation where we primarily talk with the management for half an hour, over a coffee, and then afterward, or perhaps on another day, we hold a maximum 45-minute presentation/discussion for this age group to let them know what Erasmus is, how it works, and its benefits.”

Says the coordinator, who also shared with us that in the past two years, as he recalls, local students have participated in the programs.

Projects realized within the framework of the Erasmus+ Sport Program not only serve to promote sports but also place special emphasis on promoting a healthy lifestyle and community cohesion. Just as paragliding enriches participants not only physically but also spiritually, every Erasmus+ project aims to create opportunities for applicants to face new challenges, gain new experiences, make lifelong friendships, and memories. For further information about the programs, interested individuals can visit the www.e29.eu website. Organizers eagerly await applications from educators and youth from Baja to create new experiences together.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek:2024. május 2. és 2024. május 8. között anyakönyvezettek: Mailach Ferenc (anyja neve: Dávid Dóra) Bátaszék, Kincse Minka (Kerek Brigitta) Baja, Vörös Ella (Polyák Alexa)...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű