18 C
Baja
2024. május 8. szerda
Kezdőlap Sport Első versenyükön a dobogóig meneteltek a Délvidéki Szablyavívók

Első versenyükön a dobogóig meneteltek a Délvidéki Szablyavívók

Megalakulásuk óta az első versenyükön vett részt a Délvidéki Szablyavívók csapata. 
A Temesváron megrendezett rangosnak nevezhető Balassi Kupán öt kategóriában kilencvenöt versenyző nevezett be a küzdelmekbe.
Gyulánszky Milán csapatvezető tájékoztatása szerint, kezdők, gyakorlott vívók, szablyaművészek, valamint- ahogy fogalmazott- vad székely harcosok is népesítették az erős mezőnyt, a bajai csapat négy kategóriában indult.
Müller Gergő, Barkúti Gergő, Barkúti Levente, Gyulánszky Milán Mór becsülettel harcoltak, oroszlánokként küzdöttek, végig azt hozták, amit itthon tanultak, azonban a meccsrutin hiánya és a többszöri balszerencse okán sajnos dobogós helyezést nem értek el- mondta Gyulánszky Milán. 
– Csapatunk egyik versenyzőjének mégis sikerült szép eredményt elérni. Rybárik Balázs 15 éves válogatott kosárlabdázó, néptáncos és hangszeren játszik. Csöndes, alázatos, rendkívül jó felvevő képességű és teherbírású ifjú.
Azonos tulajdonságú ikertestvérével (aki egy sport sérülés okán kihagyni kényszerült a versenyt) több mint egy éve tagja a csapatunknak. A többi fiúval együtt, minden edzésen ott vannak. Balázs hét párbajt vívott, abból az első hatot magas fölénnyel nyerte. Az utolsó meccsen a korosztályának bajnokával (aki méretei és tapasztalatai alapján, indult a felnőtt kategóriában is) került szembe, a rendkívüli erővel és vehemenciával megáldott székely versenyzővel. Én a pálya szélén képviseltem a pszichikai hadviselés egyik formáját és tanácsokkal láttam el a vívónkat, amit ő (szokásához híven) azonnal alkalmazni tudott.
A csapat többi tagja és a szülők természetesen egy emberként biztatták őt, ami óriási erőt adott neki. Az első rohamokat túlélve, magabiztosan hárította a támadásokat és több jó pontot is szerzett, majd végül hosszú kemény küzdelemben 20-17 arányban kikapott a bajnoktól. De az eredmény önmagáért beszél: huszonöt indulóból a második helyen végzett, ezzel felállhatott a dobogó második fokára. 
– A felnőtt korosztályban három bajai indult: Kristó Mihály és Végh László végig szépen dolgoztak. Minden meccsüknél igyekeztünk ott lenni. Képességeiknek és rutinjuknak köszönhetően, gyönyörű párbajokat vívtak, melynek köszönhetően a mezőny első harmadában végeztek.
Gyulánszky Milán saját sikeréről így nyilatkozott:
– Jómagam egy betegségtől legyengülve, de a szülők és a kisfiam gondoskodásának köszönhetően viszonylag összeszedve, beneveztem és elindultam a kupán. Tíz párbajt vívtam és ezalatt az agyam kordában tartotta a szervezetem, így  a 3.- 4. helyért vívott harcban egy hajszállal, 20-19 arányban sikerült győzni, így lettem egy bronzérmes.
 
A sportvezető egy érdekességről és a csapat ért meglepetésről is beszámolt. 
– Az egyik mérkőzésen összeraktak a felnőtt kategóriában is induló székely sráccal, az egyetlennel, aki legyőzte Balázst. Az eredmény: két figyelmeztetés brutalitásért, az egyetlen törött szablya a kupán, egy vérző kéz és egy felszakadt száj. A szablya az enyém volt, a kéz és a száj az övé. De vele csak így lehetett. Végül 20- 18 arányú győzelemmel „megbosszultam” Balázst. Velünk egy autóban érkezett és távozott a Balassi Kupa legidősebb és legfiatalabb résztvevője. Kristó Mihály csapattársunknak és a kisfiamnak, Gyulánszky Milán Mórnak, mint a legidősebb és legfiatalabb versenyzőknek különdíjat adományoztak a szervezők. 

Szádeczky Attila 
Fotók: Gyulánszky Milán/Facebook 

 

 

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű