14.4 C
Baja
2024. május 14. kedd
Kezdőlap Közélet Jég- és szabadidőcsarnok épül a Petőfi-szigeten

Jég- és szabadidőcsarnok épül a Petőfi-szigeten

Teljes mértékben TAO pályázati forrásból valósul meg a Petőfi-szigeten a bajai jég- és szabadidőcsarnok.
A hiánypótló létesítmény az utóbbi tizenegy évben a Petőfi-szigeten üzemelő, csupán négy hónapot működő jégpályát váltja fel egy korszerű, 1800 négyzetméteres, többfunkciós csarnokra.

A jégpálya jelenleg az uszoda után, Baja második leglátogatottabb sportlétesítménye: az egyesületben rendszeresen jégkorongozó 75-80 igazolt sportoló, az iskolai programban részt vevő 2000-3000 gyermek, fiatal, illetve a hétvégi közönségkorcsolyán megmozduló több ezer városlakó életének részévé vált már a jégpálya, mondta Ferenczi Gellért, a BALU-T SE elnöke.
– Az évek óta aggasztó létesítményhelyzet miatt az egyesületünk már 2015-ben pályázott és nyert létesítményfejlesztésre TAO támogatást, de sajnos forráshiány miatt az nem tudott megvalósulni. A tavalyi év januárjában egy új koncepciójú, több funkciós, jég- és szabadidőcsarnok tervezésébe kezdtünk, melynek megépítésére február végével pályázatot nyújtottunk be a Magyar Jégkorong Szövetséghez. Elképzeléseinket támogatta Zsigó Róbert államtitkár úr is, valamint a város önkormányzata 15 évre rendelkezésünkre bocsátotta a Petőfi- szigeten található területet. Az építési engedélyt július legvégén meg kaptuk, illetve a hiánypótlás után a megépítésére beadott  pályázatunkat is jóváhagyta a szövetség. Mára a kiviteli tervek is elkészültek. A tervezett épület helyszíne a Petőfi-szigeten lesz, az uszoda, labdarúgó, atlétikai és teniszpályák közvetlen szomszédságában.
Az épület alapvetően két részből fog állni: egy 1800 nm-es (60x30m) csarnoktest lelátóval és egy kétszintes, összességében 1000 nm-es kiszolgáló részből. A kiszolgáló rész tartalmazni fog aulát, 6 db öltözőt vizesblokkokkal, orvosi szobát, bírói öltözőt, büfét, raktárakat, edzőtermet, gépészeti helyiségeket, jégfelújítógép-garázst.
A szerkezete előregyártott vasbeton pillérváz, vasbeton gerendázat, melyeket oldalt 10 cm-es, a tetejét pedig 14 cm-es szendvicspanellel borítanak be. A létesítmény hulladékhő visszaforgatással, napkollektorok beépítésével maximálisan környezetbarát lesz.

A jégcsarnokban otthont kap majd a már 10 éve működő jégkorong egyesület, melynek sportolói és azok szülei rendszeresen igénybe veszik a jégpálya szolgáltatásait. Ezen kívül a város által támogatva, az iskolai korcsolyázás, és a közönségkorcsolya is része lesz a hét hónapig tartó jégszezonnak. A jégszezonon kívül trambulinokkal és görkorcsolya parkkal várják majd az aktív kikapcsolódás szerelmeseit, továbbá a komplexum alkalmas lesz koncertek, fesztiválok, céges rendezvények lebonyolítására is. Sajnos a kivitelezés megkezdése előtt több fát is ki kell vágnunk, de ezek jó része már eleve száraz, illetve magról kelt. Természetesen a projektben szerepel a kivágottnál több, honos, előnevelt fa telepítése is, ezért a pótlás biztosítva lesz.

– Összefoglalva elmondhatom, hogy egyesületünket egyetlen cél vezérli: közös összefogással egy olyan többfunkciós, egyedi létesítménnyel gazdagodjon a városunk, mely a mai digitalizált világban a versenysport mellett a tömegsportnak, a fiataloknak is otthont tudna adni, továbbá Baja kulturális és társadalmi életét is színesítené- tette hozzá Ferenczi Gellért.

Szádeczky Attila

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek:2024. május 2. és 2024. május 8. között anyakönyvezettek: Mailach Ferenc (anyja neve: Dávid Dóra) Bátaszék, Kincse Minka (Kerek Brigitta) Baja, Vörös Ella (Polyák Alexa)...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű