16 C
Baja
2024. április 29. hétfő
Kezdőlap Kultúra Városi séta a bajai zsidóság nyomában

Városi séta a bajai zsidóság nyomában

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából ebben az évben az emlékhét idején ( április 15. -19.) a Zachor Alapítvány a társadalmi emlékezetért civil oktatási szervezet támogatásával országszerte helytörténeti séták indulnak, amelynek szervezésébe helyi szinten az Ady Endre Városi Könyvtár és a Bajai III. Béla Gimnázium  is bekapcsolódik. Mészárosné Szőnyi Zsuzsanna, a gimnázium magyar-történelemszakos tanára, a Zachor Alapítvány  nagyköveti programjának munkatársa vezetésével lehetőség nyílik egy kb. másfélórás helytörténeti sétára, amely bepillantást enged a két világháború között, s a német megszállás idején itt élő bajai lakosság mindennapjaiba,  feldolgozza a drámai szituációba  kerülő város életét – az akkor  itt élő zsidóság sorsán át. A séta egy-egy állomásán – szemtanúk és túlélők visszaemlékezéseiként – videóinterjúk  hangoznak el.

Három élő vezetéses sétát tervezünk, de igényekhez igazodva alkalmazkodunk , előre egyeztetett időpontokban. A város lakosságának tervezett séta regisztrációját az Ady Endre Városi Könyvtár, a bajai középiskolák iskolavezetőinek visszajelzését a III. Béla Gimnázium igazgatósága illetve titkársága  fogadja. A bélás diákok április 15-én 9 órától vesznek részt a programban. 

A helytörténeti sétát ajánlott előzetesen letölteni, s a sétára fülhallgatóval érkezni.

( A séta önállóan is bejárható. Az applikáció letöltése után az országot, s várost kiválasztva    lehet haladni a felületen. Angol, szlovák, lengyel cseh nyelven is elérhető)

A mobiltelefonos alkalmazás innen tölthető le.  

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű