22.3 C
Baja
2024. május 4. szombat
Kezdőlap Közélet Baján is látható volt a holdfogyatkozás

Baján is látható volt a holdfogyatkozás

2023. október 28-án este világszerte volt látható a részleges holdfogyatkozás. Az internetes statisztika szerint a Föld lakosságának 75%-a láthatta az eseményt (az időjárási körülmények  nincsenek beleszámolva).
Mivel a bolygóknak és holdaknak nincsen saját fényük, ezért a Nap fényét verik vissza. Holdfogyatkozásról akkor beszélünk, ha a Nap és a Hold közé kerül a Föld. Egyszerűbben, a jelenség akkor alakul ki, amikor az égitest részlegesen, vagy teljesen a Föld árnyékába kerül.
A holdfogyatkozások a legfeltűnőbb csillagászati események, mert szabad szemmel is könnyen felismerhetőek, nyomon követhetőek és nem igényelnek olyan különleges szűrőket, mint a napfogyatkozások.
A tegnap esti jelenség 20 óra 1 perckor kezdődött, amikor a félárnyék elkezdett a Hold felszínére érkezni, ám ez nem olyan látványos. Földünk árnyéka 21 óra 35 perckor jelent meg az égi kísérőnk felszínén. A legnagyobb kitakarás 22 óra 14 perckor volt, majd 22:52-kor eltűnt az árnyék. A félárnyék már éjfél után, 0 óra 26 perckor tűnt el. 

Ez az esemény egy emlékezetes pillanata volt mindazoknak, akiknek sikerült megfigyelni ezt a jelenséget. A részleges holdfogyatkozás nem csak az éjszakai égbolt díszítő eleme volt, hanem lehetőséget adott az érdeklődőknek, hogy jobban megismerjék az naprendszer összetett és különleges világát. Az ilyen események emlékeztetnek bennünket arra, milyen csodálatos jelenségek tárulnak elénk az égbolton, és arra, hogy mindig érdemes az égboltra emelni a tekintetünket, hiszen sosem lehet tudni, milyen káprázatos látványban lesz részünk.
 

Szöveg és fotók: Csordás Dominik

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű