18.8 C
Baja
2024. május 7. kedd
Kezdőlap Interjú Pereket nyert a várost vezető koalíció képviselője ellen a volt bajai cégvezető

Pereket nyert a várost vezető koalíció képviselője ellen a volt bajai cégvezető

Ismét pert, pereket nyert egy volt bajai cégvezető: Juhász István, a Bajai Kommunális Kft. egykori igazgatója becsületsértésért jelentette fel a Sikeres Bajáért Egyesület megválasztott önkormányzati képviselőjét. Az ügy évekig zajlott, azonban jogerős ítélet a közelmúltban született. 
A részletekről magát, az érintetett kérdeztük. 
A 2019-es önkormányzati választások előtt és után is a Bajai Kommunális Kft vezetője voltam- mondta Juhász István. – A munkámat, munkatársaimmal együtt – szerintem és mások szerint is – becsülettel és tiszteséggel végeztem. Ennek ellenére a munkakörömre pályázatot írtak ki, melyre velem együtt hat jelentkező volt. Személyes elbeszélgetés, meghallgatás történt, ahol kérdésekre kellett válaszolni. Majd a Polgármester asszony kérte a jelenlevő képviselőket, írásban adják le a véleményüket, melyet az önkormányzat honlapján teszik elérhetővé. Ebben az írásban jelent meg D.G. képviselő írása is, mely rám nézve és családomra sértő, becstelen és valótlan dolgokat állít. Ezért jogi képviseletet kértem. Az ügyvédem javaslatára a képviselő asszonyt becsületsértésért feljelentettem.

Milyen eredménnyel zárult a per?
– A Bajai Járásbíróság első fokon becsületsértés vétség bűntett, 18 hónap próbára bocsájtás és 58.000 Ft pénzbírságra ítélte. Az alperes fellebbezett enyhítésért. A Kecskeméti Törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatta. Szigorította, rágalmazás vétségének minősítette, valamint helyben hagyta a 18 hónap próbára bocsájtást és a pénzbírságot.

De ezzel még nem zárult le az ügy. Mi következett ezután?
– Az ügyvédem javaslatára polgári perben sérelemdíj megfizetését kértem. A Kecskeméti Törvényszék első fokom 300.000 Ft sérelemdíjat, illetve 53.600 Ft részperköltséget, és 42.100 Ft eljárási illetéket állapított meg. Ebben az esetben én fellebbeztem szigorításért. A Szegedi Ítélőtábla megváltoztatta az első ítéletet. Szigorította, 500.000 Ft sérelemdíjat, 150.000 Ft eljárási költséget, illetve 130.000 Ft illeték megfizetésére kötelezte az alperest. Az ítélet jogerős.

Ön szerint, milyen tanulsággal szolgálhat a két eljárás?
– Én úgy gondolom, ha valaki büntetett előéletű, bűncselekményt követett el, az méltatlan és hiteltelen az emberek értékítéletében. Szégyen a város vezetésére nézve, hogy hagyják, és megtűrik, hogy ilyen képviselő társuk legyen. Én a történtek alapján méltatlannak tartom a képviselő asszonyt a választó polgárok érdek képviseletére. Mivel a képviselő asszony a mai napig nem keresett meg, hogy megmagyarázza a gondolatait, vagy netán elnézést kért volna, hogy nem így gondolta, csak ez kerekedett ki. Ezért a bíróság szolgáltatott számomra elégtételt azzal, hogy mind két pert megnyertem.

A 2019-es önkormányzati választás után számoltunk be arról, hogy a frissen megválasztott bajai városvezetés menesztette Rosta Lajost, a Bajai Városi Piac addigi vezetőjét.
Az elbocsájtásról szóló hír akkor nagy port vert fel, számos országos sajtóorgánum is beszámolt a bajai történésekről. Néhány nappal később több, a bajai városvezetés holdudvarához tartozó portálokon olyan csúsztatásokkal és hamis állításokkal teletűzdelt lejárató írások jelentek meg, melyek után Rosta Lajos sajtóhelyreigazítási kérelemmel élt.  Ezt követően úgy döntött, nem hagyja annyiban, beperelte az ominózus írást megjelentető Bajai Hírhatár online felület, melyet meg is nyert. 

Szádeczky Attila 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű