21.1 C
Baja
2024. május 16. csütörtök
Kezdőlap Közélet Hungarikum versenyen vettek részt a Bélások

Hungarikum versenyen vettek részt a Bélások

A Bajai III. Béla Gimnázium hetedikes csapata Hegyi Cecília tanárnő vezetésével eredményes két forduló teljesítése után bejutott az elődöntőbe az Értékek, kincsek, közösségek a Kárpát-medencében elnevezésű vetélkedőn. A versenyt a Lakiteleki Népfőiskola hirdette meg a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával. A négy korosztályban összesen 452 csapat jelentkezett a versenyre. A hetedikesek mezőnye volt a legnépesebb, 120 csapattal.
A legjobb 16 csapat 2023. február 22-23-án Lakitelken mérte össze tudását. A megmérettetésre egy általuk választott település értékeinek bemutatásával készültek. A TAB csapat: Tóth Emese, Agócs Barna, Birkás Péter előadása arról szólt, hogy mire lehetnek büszkék a Baján élő emberek. Természeti környezetünk és épített örökségünk mellett szerepelt benne többek között a földikutya, az alvés, a Halászlé Kódex, a bunyevácok hagyományőrző közössége. Egy képfelismerős teszttel és egy totóval mérték a csapatok ismereteit a Hungarikumokról és a Világörökségről.
Az összesített pontszámok alapján a csapat végül az elsőktől mindössze 22 ponttal lemaradva a 9. helyen végzett.
A csapat felkészítésében Jakab Árpádnak a bunyevác népviseletek kölcsönzéséért, Hermanutz Tamásné Zsuzsának a népviseletes babákért és Jager Ákosnak a búsó jelmezért jár a köszönet. 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű