14.4 C
Baja
2024. május 14. kedd
Kezdőlap Egyéb Bugac közelében rendezhetett mészárlást az éhes párduc

Bugac közelében rendezhetett mészárlást az éhes párduc

A nagymacska újabb nyomaira akadhattak Zana Viktor tanyáján: az 1,6 méter magas kerítésen átugorva öt birkát pusztított el egy nagytestű, rejtélyes állat. A támadás nyomairól készült képeket cikkünk alján közöljük.

Mint írja az agrojager.hu, Bács-Kiskun megyében, Kiskunfélegyháza és Bugac határában, december 24-én Zana Viktor állatait ismeretlen állat támadta meg. Az éjszaka során a ragadozó az 1,6 méter magas kerítésen áthatolt, majd az ólban lévő birkákból öt állatot megölt.

EGYETLEN KECSKE ÉLTE TÚL ÉPSÉGBEN A MÉSZÁRLÁST, KÉT-HÁROM EGYED A HALASTÓBA MENEKÜLVE, SÚLYOS SEBEKKEL ÉLTE TÚL A TÁMADÁST

Két-három egyed azóta intenzív gondozás mellett, fűtött helyen lábadozik, de a sérülések miatt vélhetően ők is elpusztulnak a következő napokban – írja a agrojager.hu. Egyetlen túlélő maradt, egy kecske. A támadás másnapján a gazda kihívta a bugaci rendőrség munkatársait, akik rögzítették a nyomokat. Az 1,6 méter magas kerítés két helyen le volt nyomva, amely nagytestű állatra utalhat. Kaparást, a kerítést tövében, a földön nem találtak a kiérkező rendőrök. A megtámadott birkák egy része az udvar közepén álló halastó sekélyebb részébe menekült, ahová a ragadozó nem követte a prédáit. Az elhullott birkák feje, nyaka és a hátsó részei volt megtépve. Egy esetben a gyapjú le volt tépve a birkáról. A helyi vadásztársaság hivatásos vadásza is megnézte a helyszínt. Mivel aznap fagyott, ezért nyomot nem tudtak rögzíteni a szakemberek. Azt mindenesetre nem árt leszögezni, hogy a Rendőrség már december 15-én Facebook posztban fordult a lakossághoz, határozottan kijelentve, hogy: “A kiskunhalasi fekete párduc valóban létezik. Ne próbáld befogni”.

EGY ÁLLAT BODOR ISTVÁN 200 MÉTERRE FEKVŐ TANYÁJÁN IS MEGÖLT EGY BIRKÁT, VALAMINT TÖBB ÁLLATOT MEGSEBESÍTETT

A bugaci rendőrség megvizsgálta és rögzítette a fellelhető nyomokat: a kerítést két ponton is majd földig nyomta valami, ebből következik a nagy testű ragadozó jelenléte. Ráadásul a helyszíntől 200 méterre lakó Bodor István egyik birkáját is megölte valami, több állatait pedig megsebezte néhány nappal később, pedig az állatokat ő is az udvaron tartotta. Egyelőre tisztázatlan, milyen állat támadhatott a birkákra. A tettes, a szakemberek véleménye alapján, vélhetően nagytestű kóbor kutya, vagy aranysakál lehetett. Nem messze, 200 méterre, Zana Viktor tanyájától Bodor István ingatlanán, pár nappal később hasonló eset történt. Egy birkát valami elpusztított, több állatot megsebesített. Hasonlóan az első esethez, a birkák itt is elzárva voltak. Egyik gazda sem hallott, észlelt semmit – foglalta össze a birkáit elvesztő Zana Viktor gazda.

A BUGACI PUSZTÁN JELÖLHETI KI ÚJ TERÜLETÉT A KARÁCSONY ELŐTT KECSKEMÉTEN, MAJD BALLÓSZÖGÖN FELTŰNŐ PÁRDUC

Ahogy írhattunk is róla, Kecskeméten, a Gábor Dénes utca környékén látták a fekete párducot, a nagymacskáról fotó is készült a helyszínen. A vadállat csaknem egy hónappal  ezelőtt Kiskunhalason tűnt fel. A helyi rendőrség a megyeszékhelyen és környékén több egységgel kereste az újonnan felbukkanó ragadozót.

A hiros.hu-nak a szemtanú, Ugrina Csaba nyilatkozott, aki a Gábor Dénes utcán található Ritz üzemében dolgozik. Innen vette észre a fűben lopakodó nagymacskát. “Először csak egy mozgó fekete foltra lettem figyelmes, azt hittem egy őz vagy egy kutya lehet. Aztán elővettem egy nagy teljesítményű fényképezőt, és ráközelítettem. Akkor láttam, hogy valószínűleg a párduc járkál erre” – mondta a munkás. Azt is hozzátette, hogy az M5-ös felé haladt a ragadozó a portál szerint már a közelben, Ballószögön is látni vélték a párducot, méghozzá nem akármilyen körülmények között: a Wéber kanyarban ugrott át egy busz előtt.

A SZTRÁDA ALATTI ALULJÁROBAN JUTHATOTT ÁT AZ M5-ÖSÖN A PÁRDUC

A birkapusztulástól 20 km-re eső feltűnés következik abból a tényből is, hogy a párducok nagy területen vadásznak, így 20-30-40 km megtétele napok alatt nem lehet gond az állatnak, aki főleg alkonyatkor, éjszaka és hajnalban aktív, a vadonban szinte lehetetlen találkozni a gondosan rejtőzködő ragadozóval. A kekvillogo.hu szerint azonban nagymacska biztosan átment az M5-ös autópályán, hiszen a kecskeméti Decathlon közelében ott látták, majd Ugrina Csaba is arra észlelte, és a nyomok is odavezetnek. Mivel az autópálya drótkerítéssel van bekerítve, az állat vagy a Boróka útnál, vagy Korhánközi úti aluljárónál lopakodhatott Ballószög irányába a sztráda alatt. Az állat nem mehetett messzire, ugyanis a falusiak a tisztásokon is látták pihenni, majd a jelek szerint Kiskunfélegyháza vehette az irányt, ahol rejtőzködő életmódját a hely adottságainak megfelelően tarthatja fenn. A párducok vadászterülete a központtól 80 négyzetkilométert ölelhet fel.

Kunvári Krisztián

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek:2024. május 2. és 2024. május 8. között anyakönyvezettek: Mailach Ferenc (anyja neve: Dávid Dóra) Bátaszék, Kincse Minka (Kerek Brigitta) Baja, Vörös Ella (Polyák Alexa)...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű