15.5 C
Baja
2024. május 2. csütörtök
Kezdőlap Közélet Jó helyre került a Balogné Balázs Judit Alapítvány adománya

Jó helyre került a Balogné Balázs Judit Alapítvány adománya

Szívderítő érzés a Szegedi úton, vakvezető kutyával haladó látássérült párral találkozni, akiknek időnként még a járókelők számára is akad egy – egy kedves szava.

Az anyuka nem is olyan régen a 1,5 éves kislány után egy 10 hónapos fiúgyermeknek adhatott életet. A Szegedi úton élő párhoz idén jó szándékú látogatók érkezhettek: az édesanyjáról elnevezett alapítvány kuratóriumi elnökeként megjelenő Balog Ádám, illetve Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője. A helyiségben kuporgó vakvezető kutya szelíd nyitottsággal fogadta a frissen érkezőket. „Nem egy vadállat” – jegyezte meg az államtitkár úr az ápolt szőrzetű, jól táplált jószág barátságos, emberszerető fellépésére utalva.

A lakásban meghitt hangulatban kerülhetett sor a karácsonyi ajándékcsomag, és a 100.000 forintos adomány átadására, melyet Baja és térsége országgyűlési képviselője adhatott át B. Antal Tamásnak. A családfő elmondása alapján bölcsen szeretne gazdálkodni a támogatással, és feleségével gondolják ki azt az ütemezést, amely által a karitatív adomány életük legfontosabb területein kerülhet felhasználásra.

Balog Ádám kuratóriumi elnök elmondása szerint 2017-ben elhunyt édesanyja, Balogné Balázs Judit emlékére hozták létre az alapítványt, aki gyógypedagógusként a városban nagyon szerteágazó tevékenységet láthatott el, és új intézmények megalakulásában játszhatott kulcsszerepet. Ilyen például az Újvárosi Általános Iskola Autista Tagozata, a Fogyatékosok Nappali Intézménye, és a Segítő Kezek a Sérült Gyermekekért Egyesület, melyek kivétel nélkül a fogyatékkal élők sorsát szívügyének tekintő gyógypedagógus kezdeményezésére jöttek létre.

Balogné Balázs Judit elsődleges szakterülete a tiflopedagógia (látássérültek pedagógiája) volt, sőt még az alapítvány negyedik alkalommal kiosztott adományát átvevő B. Antal Tamást is fejleszthette, Balog Ádámnak vannak személyes emlékei Róla gyermekkorából. „Szerintem jó helyre került a díj, Antinak most már családja van két kisgyermekkel, nagyon jó szívvel adtuk nekik az idei adományt” – tájékoztatott az elnök.

Idén az adó 1%-okból tudtunk adományozni, eddig ez magánfelajánlásokból sikerült. Nagyon bizakodó vagyok a jövőre nézve, számos új ötletünk van. Már korábban kezdeményeztük az Újvárosi Általános Iskola Autista Tagozata végzős diákjainak nyújtott felajánlásunkat. Ez a mostani egy kicsit karitatívabb adományozás, édesanyám munkásságának szeretnénk ezzel méltó emléket állítani, kicsit megismertetni azt, amiben hitt, amellyel a fogyatékkal élőket, és családjaikat segíthette. Szeretnénk az adományokat minél jobb helyre juttatni, úgy érzem, ez ma sikerült” – zárta gondolatait Balog Ádám.

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője a következő szavakkal üdvözölte a kezdeményezést: „az év minden napján fontos, hogy próbáljunk segíteni azoknak, akik rászorulnak. Adventben pedig még inkább fontos, hogy egymásra tudjunk figyelni. Ezért is vagyunk itt, másrészt pedig azért, hogy Balogné Balázs Judit emlékét is megpróbáljuk őrizni, emlékeztessünk arra a munkára, amit elvégzett, és amiből mindannyian tanulhatunk”.

Kunvári Krisztián

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű