11.7 C
Baja
2024. május 4. szombat
Kezdőlap Múltidéző Hetedik születésnapját ünnepli a BPO felújított épülete

Hetedik születésnapját ünnepli a BPO felújított épülete

2014. június 20-án adták át ünnepélyes keretek között a DAOP rehabilitációs pályázat révén teljes egészében felújított Bajai Pszichiátriai Osztály épületét. A pályázaton közel 200 millió forint állt rendelkezésre, ám a Bajai Szent Rókus Kórház ezt még 10 millió forinttal egészítette ki. Városunk kórháza már a XIX. században foglalkozott pszichiátriai ellátással. Pályázat révén közel 200 millió forint állt rendelkezésre, melyet a kórház kb. 10 millió forinttal még ki is egészített. Ma már régi pompájában tündököl a műemlék-jellegű, 1903-ban épült épület. Az intézmény megújhodásában a legnagyobb erőt az egység biztosította: az önkormányzat és a kórház vezetése folyamatosan támogatta az átalakulást, kiemelt figyelmet szentelt a munkálatoknak. Az egykori ünnepélyes avatáson köszöntő beszédet mondott dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, Zsigó Róbert polgármester,  Fercsák Róbert alpolgármester, dr. Molnár Károly a MPT elnöke, dr. Németh Attila a szakmai kollégium részéről, az OPAI igazgatója, dr. Tóth Gábor a Bajai Szent Rókus kórház főigazgatója. Az átadón jelképesen dr. Zombor Gábor és Zsigó Róbert nyújtották át az új osztály jelképes kulcsát.

SZAKMAI, ÉS EMBERI KVALITÁSOK KOMPLEX EGYVELEGE A PSZICHIÁTRIÁN

Dr. Hal Viktor osztályvezető főorvos évekkel ezelőtt a Bajai Szent Rókus Kórháznak adott interjújában tartott gyors seregszemlét a misztikummal körülhatárolt pszichiátriai osztály helyzetéről. A doktor úr szerint ez a területen érvényesülnek talán a legjobban a humánerőforrás-igényesség szempontjai. A különleges emberi és szakmai kvalitások egyvelegében egyaránt segít pszichológus, szakpszichológus, szociális munkás, mentálhigiénikus, ergoterapeuta, jól képzett diplomás és szakápolói gárda. A közös cél a lelki, pszichés betegségek gyógyszeres és pszichoterápiás megközelítésű kezelésével a betegek saját maguk, és a környezetük számára is megnyugtató módon visszailleszhetők legyenek a társadalomba, ezért pedig a bajai gárda rendkívüli csapatmunkával és összehangoltsággal vesz részt. Lokálpatrióta társaság jött össze az osztályon – fejtegette az osztályvezető.  A Bajai Pszichiátriai Osztály főorvosaként ismeretes Dr. Hal Viktor 1988 óta dolgozik az osztályon és 2001 óta irányítja. Tapasztalatai szerint a biológiai terápia, azaz a gyógyszeres kezelés robbanásszerű fejlődése révén már sokkal kevesebb a hospitalizációs idő és a visszaesések száma is csökken. – A pszichoedukáció előtérbe kerülésével a hozzátartozók is egyre többet tudnak segíteni, így őket is be lehet, be kell vonni a felépülési folyamatba. A doktor úr szerint a komplex kezelés csak egy része gyógyszeres kezelés, ugyanis kiegészül a pszichoterápiás lehetőségek széles tárházával.

BAJAI PSZICHIÁTRIAI KÖRKÉP VÁLTOZÓ VILÁGUNKBAN

A felgyorsuló életmód következményeként a dr. Hal Viktor külön felhívta a figyelmet a szorongásos-pánikos betegségekre, depresszióra, mely akár az öngyilkosságba vezető körökbe sodorhatja a beteget. A függőségeknél az alkohol mellé a kóros játékszenvedély is egyre inkább felzárkózik, a szkizofrénia gyakorisága ellenben nem változott. Az elöregedő társadalommal az időskori problémák is fokozottabban jelentkezhetnek. A bajai osztály mintegy 1300 aktív beteggel foglalkozik évente. Az osztályvezető főorvos kiemelte: rendkívül fontos a megelőzés. Szűrőprogramok, felvilágosító előadások kellenek annak az érdekében, hogy elfogadja a társadalom, a pszichiátriai kezelés lényegében hasonló a többi betegség gyógyításához. És problémák esetén a betegek időben tudjanak szakemberekhez eljutni, még mielőtt nagy a baj.

BAJAI BETEGELLÁTÁS A KULISSZÁK MÖGÖTT, ÉS A REHABILITÁCIÓ

Az osztály nyílt rendszerben (open air) működik, zárt osztály hosszú évek óta nincs Baján. Az akut, veszélyeztető állapotú beteg a szubintenzív (figyelő) szobába kerül. Ha javul, onnan kikerülve másik kórterembe helyezik. Ekkor már beindul a rehabilitációs folyamat, mely hosszú távra tervez, a visszaesés elkerülését is szem előtt tartva. A rehabilitációs osztályról a betegek átjárnak a foglalkoztatóba, a nappali kórházba, ahol foglalkoztatás terápiák széles tárháza működik. Ezt követően védett munkahelyre kerülhetnek, mentor segíti teljes visszailleszkedésüket. A körvonalazódó közösségi ellátás széles kapcsolati rendszert igényel a szociális ellátással és intézményekkel, az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel, az egyházakkal, valamint az alap egészségügyi ellátókkal is.

AZ ELLÁTÁS VÁROSI INDULÁSÁTÓL A NAPRAKÉSZ GYÓGYSZERES KEZELÉSIG

A bajai kórház 1795-ben létesült. Az első pszichiátriára vonatkozó információ 1882-ből való („őrültek ideiglenes elhelyezése”). 1903-ban építették az akkor 120 ágyas elmeosztályt, ahol néhány év múlva már 150 beteget ápoltak. 1928-ban dr. Csörsz Károly egyetemi magántanár került az osztály élére. Az ő nevéhez fűződik a kiszervezett családi ápolási telepek kialakítása. 1935-ben dr. Tokay László egyetemi magántanár (később az OPNI igazgatóhelyettese) vette át az osztály vezetését. Ő szervezte meg az első 22 ágyas idegosztályt. A háborús években a kórház hadikórházként működött. 1944-ben az elmebetegeket a Nemzeti Bank épületébe helyezték, magyarázva ezt azzal, hogy ott minden ablak rácsos. A háború után 220-250 beteget ápoltak az osztályon.  1951-ben dr. Böszörményi Zoltán vette át az osztály vezetését. Ekkor- és még sokáig Bács-Kiskun megye egyetlen pszichiátriai intézménye volt. 1954-ben dr. Péterfai János került az osztály élére. Ez idő alatt korszerűbbé váltak a gyógyszeres kezelések, új vizsgálati eljárások kerültek bevezetésre az Idegosztályon.

A ZSÚFOLTSÁG ENYHÜLÉSÉTŐL A KORSZERŰ REHABILITÁCIÓIG

1971-től dr. Schwabik József vezette az osztályt – a kalocsai, kecskeméti, kiskunhalasi osztályok létrehozásával a zsúfoltság csökkent. Felépült a 130 m2-es foglalkoztató.  1989-ben került sor a pszichiátriai osztály jelen épületbe való költözésére (az egykori osztályt ledózerolták). 1992-ben dr. Kiss Erzsébet vezette ideiglenesen az osztályt – ekkor vált el szervezetileg is a neurológiai osztály a pszichiátriai osztálytól. 1993-ban dr. Motika Dezsőt nevezték ki az osztály élére, ekkor a belső kubaturális viszonyokat sikerült valamennyire modernizálni, de külső tatarozása az épületnek nem történt. 86 aktív ágy működött, melyhez ekkor már 3 szakambulancia is kapcsolódott és egyedül az országban fejfájás szakambulancia is. 2001-től a mai napig dr. Hal Viktor irányítja az osztályt, öt évvel később nyílt meg a rehabilitációs részleg, kezdetben 20 ággyal, ugyanakkor nappali kórház is elkezdett működni.

A RÉGI FÉNYÉBEN POMPÁZÓ ÉPÜLETBEN FOLYAMATOSAK A FEJLESZTÉSEK

Az ambuláns betegforgalom növekedésével felmerült az igény az ambulanciák „kihelyezésére” – ez meg is történt, a kórháztól a pszichiátria épülete mellett elhelyezkedő egykori onkológiai épületet is birtokba vehette az osztály. 2014 elején végre elkezdődött az épület teljes felújítása, modernizálása. Ennek során az intézmény kívülről teljesen megújult, új tetőt is kapott, nyílászárók teljes cseréje is megtörtént, a vezetékeket mindenütt cserélték. Minden kórteremben vizesblokk került elhelyezésre, 2-5 ágyas kórtermeket, önálló terápiás szárnyat alakítottak ki. Lift, mozgássérült rámpa könnyíti a munkát és a betegek közlekedését. Újak a burkolatok, a padlózat. Azóta megérkeztek a karnisokkal együtt a függönyök is, és folyamatosak a naprakész ismeretekhez alkalmazkodó eszközbeszerzések a rehabilitációt segítő folyamatok minél empatikusabb megközelítésében is.

Fotó: dr. Hal Viktor osztályvezető főorvos – bajakorhaz.hu

Kunvári Krisztián

Forrás: bajakorhaz.hu, mptpszichiatria.hu

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű