13.8 C
Baja
2024. május 18. szombat
Kezdőlap Időjárás Baján is harmadfokú hőségriadó léphet érvénybe jövő héten

Baján is harmadfokú hőségriadó léphet érvénybe jövő héten

Emeli a téteket az időjárás, egyre erősödik országszerte a szó szerint viharos gyorsasággal beköszöntő nyár. A hónap elején tapasztalt gyakori felhőszakadások mintegy megnyitó koncertjei voltak a napjainkban már tomboló hőségnek. Müller Cecília országos tisztifőorvos a héten már bejelentette a másodfokú hőségriasztás, ez akkor lép érvénybe, ha a hőmérséklet három egymást követő napon kalibrálhatóan meghaladja a 25 fokot. Az extra környezet-egészségügyi kockázat már magában foglalja a lakosság hőhullám alatti figyelmeztetését, az egészségügyi, önkormányzati készültségi szint növelését. Mivel jövő héten még ennél is melegebbel számolhatunk, kikerülhetetlennek tetszik a harmadfokú hőségriadó is, a kánikula a szerdai 38 fokban érheti el zenitjét.

Hétfőn erősödik a vasárnapra kissé enyhülő hőség, és a hajnali kellemes 20 fok minimum után délutánra nagyon erős Uv-sugárzás mellett 36 Celsius maximumos vakító verőfény jöhet. Érdemes hűsölni mindenhol, intézményekben vagy felállított párakapuknál, ahogy lehetséges. A napsütéses órákat semmilyen komolyabb gomoly, fátyolfelhő nem bolondítja meg, így tartósan 10 fölé kerülhet ez a mutató is (10-13). Fesztiválszezon van, a szaporodó nyári táborok mellett teljes erővel dübörgő szabadstrandunk, és zöldellő környezet mellett honoló szórakozóhelyeink is bővített nyitvatartásban várnak, a foci EB ideje alatt pedig a nyitott teraszok LED falán is igazán fergeteges hangulat várható.

Kedden a 14 km/h-s széllökések picit megmozgatják az enyhülést nem nagyon hordozó időt, ám továbbra is 20 fokos minimummal kezdhetünk naprakész nyári ruházatban. Érdemes megfontoltabban végezni tevékenységeinket még a klíma égisze alatt is, hiszen a melegfrontos jellegű hatásokban az arra érzékenyeknél gyakran előfordulhat görcs, izommerevség, feszültség és fáradékonyság. A harmadfokú hőségriadó életszerűségét az újabb 36 Celsiusos maximum támasztja alá csapadékmentesen. A bortermelők akár még örülhetnének is ennek a fejlődésgyorsító áramlatnak, ám kaszálóinknak, szántóföldjeinknek kulcsfontosságú lenne egy mentőcsomagként érkező égi áldás, többek között az alaposan megpróbált növények tekintetében.

Szerdán tetőzik a kánikula, aki teheti, maradjon klimatizált helyen: már a hajnal is 21 fokos minimummal emeli a kalapját, ám a 13 napsütéses óra szinte kivétel nélkül extrém UV-terheléssel fog hasítani, a hőmérő higanyszála pedig 38 Celsius maximumig szökhet fel. Érdemes napszemüveggel, naptejjel, és különböző bőrápoló krémekkel védekezni a meleg ellen, a szabadtéri útvonalat „hűvös állomások” beiktatásával megtervezni. Az aluszékonyságérzet és a koncentrációs zavar fokozódhat az arra érzékenyeknél dr. Pukoli Dániel szerint, a strandolást pedig érdemes mellőzni a déli, kora délutáni órákban, noha a parti napernyők, napvitorlák kis enyhülést már adhatnak a Sugovica-parti játszótereken, partszakaszon. A folyadékpótlás is kikerülhetetlen tényezője a tartósan beköszöntő hőségnek, így ilyen téren is kicsit túlélőre üzemmódra kell kapcsolnunk.

Fotó: pecsma.hu

Fotó: origo.hu

Fotó: metkep.hu

Fotó: termalfurdo.hu

Kunvári Krisztián

Forrás: koponyeg.hu, idokep.hu

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű