17.7 C
Baja
2024. április 29. hétfő
Kezdőlap Sport Utolsó pillanatban úszott el az olimpia

Utolsó pillanatban úszott el az olimpia

Nagyon pici hiányzott, már Svájban és Ausztriában is nagyon nekidurálta magát a feladatoknak a Theodoreán-egylet, Grazban a világranglistát vezető franciák csak gyilkos, hosszabbításos meccsen fagyasztották be Aliék olimpiai álmát (17:18). Debrecenben a torna legfőbb esélyeseként léptek pályára a lányok, és a döntőig menetelve sokáig uralták az olaszok elleni finálét is. Sajnos az idegek harcában, 2mp – el a vége előtt kapott kosárral szenvedtünk drámai vereséget (12:13). A hatéves, szisztematikus munkát végző magyar 3×3-as válogatott gyümölcsei kezdtek beérni, hiszen már három nemzetközi szintű viadalon is fényes medáliákhoz vezethették a társaságot. A bajai Theodoreán Alexandra szinte állandó szerepeltetése mellett Medgyessy Dóra és Papp Klaudia is régi motorosnak számít már. Cyesha Goree a 2019-es VB – n szerepelt együtt a lányokkal, azóta Alexával végig vállvetve küzdött, és harcolt ki a bajnoki ezüst mellett EK – bronzot a családias szekszárdi gárda színeiben.

PROMINENS SZEMÉLYISÉGEK GARMADÁJA ÉRKEZETT A KÜZDŐTÉR MELLÉ

A Károlyi AndreaJakab Máté vezette stáb az igazán éles vasárnapi feladatoknak rendkívül elszántan fogott neki. A lányok nagyon haraptak az észt és a holland lányok magabiztos felülmúlása után, végig  kitűnt, hogy kizárólag egyetlen célt tartanak górcső alatt. Süle Kriszti egyre gyarapodó brigádja irdatlan tömeggé hizlalta magát vasárnapra, annál is inkább, mert bizony a magyar fiúknak is lehetett szorítani a végelszámolásban. Megérkezett a 2017-es 3×3 VB-ezüstérmeseiből a jelenleg Cegléden játszó hódmezővásárhelyi magasember, Bozóki Bettina is. Betti az egykori NB1 -es bajai csapat centereként ismeretes, a mi Alink mellett pedig ő szintén nemzetközi szintű topjátékos volt az egykori 3×3-as honi gárdából. Kezdeti menünek Tajvan érkezhetett, Linék a korábbi negyeddöntőben meglepetésre felülmúlhatatlan lelkesedéssel kavarták meg az észt hölgyeket, és a folyamatos, szuggesztív figurák során előbb szétszedték, majd a véghajrára valósággal leiskolázták ellenfelüket (21:17). Mondhatni maximális „respect” a tekintélyes szurkolótáborral bíró ázsiaiaknak, de Aliékra tekintve minden eszébe jutott a nagyérdeműnek, csak a félelem nem.

A TAJVANI EXPRESSZJÁRATON HAMAR BEHÚZTUK KÉZIFÉKET

Földi Attila, az Aluinvent – DVTK NB1 – es női csapatának vezetőedzőjeként elcipelte a félelmetes hangerejű diósgyőri szurkolói magot, hogy hajszolják bele Megyóékat a végső győzelembe. Az ázsiaiakat nem is terveztük sokáig áltatni: Lex egy az egyben tört be Liu mellett, majd visszalépve hajított ívtempót a tehetetlen őrző orra előtt. A mi lányunk pattanója után ezúttal Goree – t hozta kihagyhatatlan helyzetbe, majd Wei mozgott szépen centerből, igaz Ali oda sem nézős „circle ball – ját” Papp Dia dolgozta is be a védők kereszttüzében. Egy gyors kosárváltást követően Goree brusztolt kosarat, igazi Liu és Lin addig bóklászott a szigorított területen, amíg be nem passzírozhatták a játékszert (5:3).

RITMUST VÁLTVA MÁKSZEMNYI ESÉLYT SEM HAGYTUNK A FEHÉREKNEK

A picit csendesebbé váló játékmenetben hamarosan Cy fogott pozíciót Wei mellett, és hiába is taszigálta, befordulva briliáns pincért engedett róla a kontaktból. Goree újabb fifikás megoldása után Papp Klau tizedmásodperc alatt pörgött le, és eresztett légbe felvarrt „könnycsepp – dobást” (8:5). A hálás közönség ekkorra már majd felrobbant, hullámozva őrjöngött a Nagytemplom előtti ring mellett. Kezdtek teljesen elkészülni erejükkel az amúgy rendkívül harcias fehérek: Megyó is ötös fokozatba gyorsult, majd az erős tempót diktáló vendégeket menettérti vehemenciával tromfolta le. Liu harcos bontása után Lex sokadik gólpasszát értékesítve Goree zsuppolhatta be a világvégéről, majd a tajvani kettest követően a mi lányunk is gyilkos távolival oltotta le az ázsiaiak ébredő reményeit, szurkolói brigádjuk még aktív ovációjában. Medgyessy ismét nekilódult: ott, akkor, és úgy verte meg az őt eltorzult arccal hajtó őrzőket, ahogyan csak akarta. Papp Klau és Lex villámzsugáiból rendre sakk – matt szituáció jött ki a fehérek számára, tíz pontos diffinél (18:8) pedig szimbolikusan már a Nagytemplom is „harangozott” számukra. A finisben Medzsesszi – ahogy a FIBA-kommentátor ejtette – gyorsan rövidre zárta egy kettessel (21:9), jöhetett a tokiói jegyről döntő  finálé.

REMEKÜL LÓDULT MEG A SZEKÉR A DÖNTŐ ELEJÉN

A döntőben a holland lányokat lemosó itáliaiakkal találkoztunk. Nagyon eltökélten, szigorú váltásokkal védekeztünk, majd Medgyessy támadót tépve „fújta ki D’Alie orrát” (szigorított területen iskolaszerű centerforgó szlengesen), majd Consolini ugyancsak emberrel együtt gyötörte be az olaszok nyitó gólját. Mindhiába: Goree hátradőlős félhorga a legszigorúbb ellenállásban is ült. Sokkal idegesebb hangulatban veselkedtek egymásnak a felek, mint az eddigi találkozókon, de a tétből eredeztethetően ez abszolút érthető is volt. Remekül működött a csapatvédekezés mindkét oldalon. A megsürgetett olaszok egyre szétesőbben játszottak, a legkevésbé sem engedtük érvényesülni őket. A bajai Theodoreán Alexára kijött Consolini a félkörön túlra, ám a kipattogó trojkakísérletet Cy harsány kiáltás kíséretében vakarhatta vissza (3:1). Hamarosan Madera bontásból egy szekundumnyi teret nyitott Consolini előtt, és ez a lesipuskás olasznak elegendő is volt, estében ejtette be piócaként ragadó védőjéről, majd kisvártatva D’Alie bejátszását is gólra váltotta (3:3). Lex a tumultusban magához ölelve a kifelé helyezkedő Goree – t pécézte ki, aki aztán habozás nélkül vitt közelebb céljainkhoz egy egetrengető kettes formájában (5:3).

A LÉLEKTANI ELŐNY EGÉSZEN A FAULTPÁRBAJIG A MIÉNK VOLT

Papp Dia végig szívta a villámgyors D’Alie vérét, egyetlen szekundumnyi nyugtot sem engedélyezett az ásznak, ám így Consolini is szabadabban ficánkolhatott: faulttal együtt is megoldotta úgy, hogy aztán a bónusz is üljön (5:5). Lex és Goree az 5×5-ös szekszárdi csapatban kismilliószor gyakorolt figurájukat most el tudták sütni egy újabb beforgás erejéig. Jól dolgoztak a nagyemberek: Goree és Rulli is pöciből volt eredményes, majd a szinte földre rántott Papp kiszédülő kísérletét Cy az olasz lány karmaiból tépte ki, és ismét beerőlködte a közelit. (8:6). Nem úgy tűnt, hogy bármi probléma lenne, jó irányban haladt a meccs, noha egy – egy harcos jelenetben a játékvezető hölgy is repült Alival a reklámtáblákat borogatva. Rulli aknázott ki egy besegítést, majd D’Alie oldotta meg a „step back” után Klauval a nyakában is (8:8). Megjött a diósgyőriek, de Süle Krisztiék hangja is, lobogtak a drapériák, zászlók, jött a háromütemű taps a felserkenő”magyarok” rigmus után. Érkezett Papp Dia taktikai kontaktja D’Alie – val szemben, a hibátlan büntetők után pedig épp az olasz lány csapott irtózatos erővel Medgyessy Dóri arcába. Megyónak csak egy torlópontja ült, ám a lecsorgóért küzdve végül Cy – t hozta kihagyhatatlan helyzetbe, kataklizmikus ütközet során a hullámvölgyben is egalizáltunk (10:10).

EGÉSZEN A HAJRÁIG FEJ – FEJ MELLETT HALADT A KÉT CSAPAT

Lépéshátrányban voltunk, annál is inkább, hiszen igazából nem ment a dobás. Közelről megoldottuk: Rulli pontja után Lex válogatott bejátszásait Goree passzírozta be védőjéről, ám Consolini egy duplacsontos – mázlis röfögős tempóval sokkolta a debreceni közönséget (12:12). 2 mp – vel a vége előtt D’Alie eljátszotta Milos Teodosic kedvenc trükkjét: a bemozdulás után hátrahajló ívtempót hintett, így pedig drámai körülmények között elvesztettük az összecsapást. Nehéz megmondani, mi hiányzott, a 3×3 nagyon kemény sport: a legelemibb személyes vehemenciát kell ötvözni a vérprofi hidegvérrel, és az instant módon szövődő kreatív csapatstruktúrákkal. Nem vitás: ebben a gárdában láthattunk eredeti egyéniségeket, voltak/vannak harcosok és példaképek. Úgy gondolom emelt fővel veszítettünk, és büszkék lehetünk Alexáék mindent egy lapra feltevő teljesítményére. A finis lélektani metódusai nem nekünk kedveztek.. Károlyi Andrea szövetségi kapitány az MTI – nek fejtette ki gondolatait a meccset követően „Hat éve ezen dolgoztunk, és minden adott volt a sikerhez, a hazai környezet, a remek közönség, de nem jött össze. Kosárlabdában mi lehettünk volna az elsők, akik idehaza szereznek olimpiai kvótát…. Mi nemcsak a sikerben, hanem a vereségben is egy csapat vagyunk, és közösen kaptunk ki”. Munkából jövünk, ugyanis a teendők így sem zárultak le: a lányok a romániai Konstancában vívhatják ki a szeptemberi párizsi EB-részvételt a jövő szerdán kezdődő megmérettetésen.

A ring, ahol harangoztak a tajvaniaknak

A Nagyerdő fanatikusai

Ezt behúztuk!

Enyém a welcome drink!

Odass!

Sima ügy!

Wei már messze jár..

Ahogy egész évben gyakoroltuk!

Ezt leaszfaltoznám..

Easy Liu, Easy!!

Mindenki az olimpiáért!

5×5-ös bajnoki ezüstérmesek, EK – bronzérmesek a 2020/2021-es szekszárdi családból: avagy a Lex – Cy pöröly

Közeledik a véghajrá

Egy szívként dobbanva!

A legendás 2017-es, 3×3-as VB-ezüstérmes gárda: balról – jobbra haladva Bozóki Betti, Theodoreán Alexandra, Süle Krisztina, előttük Papp Klaudia

Végig emelt fővel!

Süle Kriszti brigádja fanatikusan kitartott a végsőkig

A maroknyi, de annál harsányabb tajvani keménymag

Diósgyőr fanatikusai

Kicsiktől nagyokig Aliékért

Együtt a régi csapattal: Bozóki Betti is befutott Papp Klau mögött

A végső menet

Giulia Rulli és Theodoreán Alexandra

D’Alie öröme a győzelmet eredményező „buzzer” után

Kunvári Krisztián

Forrás/fotók: fibabasket.com, fiba.com, nemzetisport.hu, mti.hu

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű