12.5 C
Baja
2024. május 15. szerda
Kezdőlap Közélet Fákat csonkítottak a nyár közepén

Fákat csonkítottak a nyár közepén

Nagy vihart kavart a közösségi oldal legnagyobb bajai csoportjaiban az a a fotó, amelyen a Szabadság utcában található frissen megcsonkított fák láthatóak. Egy fa metszése, karbantartása, esetleges kivágása önmagában nem bírna hírértékkel, azonban így a nyár kellősközepén, amikor a növények aktív életet élnek, a fák madarak és egyéb védett állatok élőhelyeként szolgálnak, brutálisnak nevezhető az effajta beavatkozás.

1996. évi LIII. törvény a természet védelméről
… 43. § (1) Tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.”
44. § ….. (3) Védett állat- és növényfaj egyedének károsítása, veszélyeztetése vagy jogellenes zavarása esetén a természetvédelmi hatóság köteles az ilyen magatartás tanúsítóját a tevékenység folytatásától eltiltani. Amennyiben a védett egyedet károsító, veszélyeztető, zavaró tevékenységet más hatóság engedélye alapján végzik, a hatóság a természetvédelmi hatóság megkeresésére az engedélyezési eljárást ismételten lefolytatja. Az eljáró hatóság – amennyiben az nem a természetvédelmi hatóság – a tevékenység folytatását az eljárás végleges befejezéséig felfüggeszti.

A Bajakert Kft az épület tulajdonosának megrendelésére tette, mert napelemet akarnak felszerelni a tetőre- reagált a poszt alatti hozzászólásban Széll Péter alpolgármester, majd hozzátette: számára sem az indok, sem az időszak, sem a csonkolás mértéke nem elfogadható. Az sem, hogy a tulajdonos az őszre ezeknek a fáknak a teljes kivágását kezdeményezte. Az alpolgármester elmondta: az ügyben nemtetszését fejezte ki az illetékesek felé.

FRISSÍTÉS!
Zöld Lászlóné, a körzet önkormányzati képviselője Facebook posztban reagált az indokolatlan csonkításra.
Mélységesen felháborít, amit a Szabadság utcai fákkal műveltek. Ezt nem lett volna szabad megengedni. Mindez a Bajakert Nonprofit Kft. ügyvezetőjének alkalmatlanságát bizonyítja.
Sajnos azzal szembesülhetünk, hogy ahol indokolt lenne, ott nem végeznek el bizonyos gyérítést, ritkítást, ezzel szemben most a „fűnyíróelv” érvényesült.
Ez tűrhetetlen!

Szádeczky Attila

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek:2024. május 2. és 2024. május 8. között anyakönyvezettek: Mailach Ferenc (anyja neve: Dávid Dóra) Bátaszék, Kincse Minka (Kerek Brigitta) Baja, Vörös Ella (Polyák Alexa)...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű