9.9 C
Baja
2024. március 29. péntek
Kezdőlap Közélet Átadták az EGYMI Terápiás Centrumát

Átadták az EGYMI Terápiás Centrumát

Csaknem ötszázmillió forint összegű vissza nem térítendő Európai Uniós
támogatás igénybevételével valósult meg nagy volumenű infrastrukturális fejlesztés a Bajai Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő nevelés – oktatást végző Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben.
A beruházás egy új, összesen 1344 m 2 hasznos alapterületű Terápiás Centrum és hozzá
kapcsolódó raktárépület létrehozására irányult az intézményben ellátott súlyos, halmozott
fogyatékossággal élő, sérült gyerekek és fiatalok megfelelő színvonalú, korszerű környezetben történő ellátása érdekében.
Az új épület június 11-én pénteken tartott ünnepélyes megnyitóján részt vett Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Hajnal Gabriella, a Klebesberg Központ elnöke, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke, Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója, Hajdú Miklós alpolgármester, Müller István, a Bajai EGYMI intézményvezetője, Jávor Katalin Ilona, a Fejlesztő Nevelés-Oktatás Végző Iskola intézményegység vezetője.
Az ünnepség első pontjaiként a Fejlesztő Nevelés-Oktatás Végző Iskola tanulóinak és tanárainak vendégköszöntő körjátékát láthatták a jelenlévők.

Több, mint egy éve tartottuk a most átadandó épület alapkőtétele alkalmából rendezett ünnepséget- kezdte köszöntőjét Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője. – A múlt héten adtuk át a III. Béla Gimnázium C épületét, a Bajaszentistváni iskola műfüves pályáját, és a mostani átadást követően megnézzük az Eötvös József Általános Iskola beruházását is. A munka, amit végezünk nem öncélú. Azért tettük és tesszük, hogy az intézményben megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani tanárnak és diáknak egyaránt. Így vagyunk ezzel itt, az EGYMI-ben is- tette hozzá Zsigó Róbert. – Ez a fejlesztés szakmailag és emberileg is fontos, hiszen ezzel is hozzájárulhatunk a súlyos fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok megfelelő színvonalú neveléséhez és egészségügyi ellátásához- emelte ki a honatya. Zsigó Róbert köszönetet mondott mindenkinek, aki a koronavírus-járvány idején is betartották a szabályokat és türelemmel végezték munkájukat.

Ezt követően szintén a Fejlesztő Nevelés-Oktatás Végző Iskola tanulói egy kerekesszékes táncot mutattak be, majd Hajnal Gabriella mondta el köszönő beszédét.

Aranyosi Ervin: Mindennapi útmutató című versét Kornóczi József végzős diák adta elő, majd Sárosi Magdolna köszöntötte a jelenlévőket.

Egy különleges műsorszám következett: egy dobos szám, amelyet súlyos mozgás- és látássérült gyerekek adtak elő, akik közül ketten súlyosan hallássérültek.

Müller István gondolatai után következett az ünnepélyes szalagátvágás, majd Hajdú Miklós mondott pohárköszöntőt.

A fejlesztés eredményeként – terápiás fejlesztő eszközökkel, digitális eszközökkel és bútorokkal felszerelt – négy csoportszoba, két egyéni fejlesztő szoba, terápiás szobák és tornaszobák létesültek a szükséges kiszolgáló egységekkel együtt. Az új épület tereit gyermekbarát, a nemzeti és helyi sajátosságok figyelembevételével készült színes falfestmények díszítik, mintegy 200m2 falfelületen, amelyek barátságosabbá teszik az épület belső tereit a tanulók számára.

Szádeczky Attila

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. március 21. és 2024. március 27. között anyakönyvezettek: Farkas Katalin Gyöngyi (anyja neve: Kasu Barbara) Katymár, Nagy Martin (Madarász Viktória) Borota, Ill Mia...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű