20.4 C
Baja
2024. május 1. szerda
Kezdőlap Közélet Hamarosan indul Honvédelmi Sportközpont építése

Hamarosan indul Honvédelmi Sportközpont építése

Az építési engedélyezési tervek jóváhagyása illetve az engedélyezési eljárást követően, a vaskúti út mellett épül majd meg a több mint 90 fő befogadására alkalmas bajai Honvédelmi Sportközpont. Az alapkőletétel, valamint a kivitelezés elkezdése a munkaterület átadása után történhet, amely a vállalkozói szerződés szerint a kiviteli terv elkészülte után nyer aktualitást. A kiválasztott helyszín közelében pályázatok útján a sportos területek kialakítására is sor kerül. Az út túloldalán a felújítás alatt álló a régi laktanya parancsnoki épületének közelében a tervek szerint megépül az a kosárlabdacsarnok melyre a Bajai Bácska Férfi Kosárlabda Egyesület TAO támogatást is nyert.
A valamennyi járásban elérhető létesítmények a honvédelmi sportok és a honvédelmi ismeretek elsajátításának helyszínei lesznek, melyek olyan, lőterekkel is rendelkező, multifunkciós szabadidős sportlétesítmények, amelyek a honvédelmi neveléshez kapcsolódó sportágak gyakorlására mellett közösségi funkciók ellátására is alkalmasak. A mozgáskultúra népszerűsítésével, valamint a rendszeres testmozgáshoz kapcsolódó személyes kompetenciák általános fejlesztésével a fiatalok önvédelmi képességének erősödésére lehet számítani, amely a modern kor meghatározó társadalmi és egészségügyi kihívásaival szemben is fontos támaszt jelenthet a jövő generációi számára.
A kormány törvényi felhatalmazása alapján az állami magasépítési beruházásokról szóló kormányrendeletben jelölte ki Beruházási Ügynökségként a BMSK Zrt-t. Az első öt helyszín (Balassagyarmat, Újfehértó, Baja, Szarvas, Szigetvár) vonatkozásában a fejlesztések végrehajtásához szükséges intézkedések biztosítottá váltak, hiszen a vonatkozó együttműködési megállapodások módosításra kerültek és a BMSK Zrt. már lefolytatta a közbeszerzési eljárásokat. Az országos léptékű Beruházási Program három ütemben valósul meg. Ennek a nagyszabású folyamatnak az első állomása volt Balassagyarmat. 2020. február 28-án mérföldkőhöz érkezett a Honvédelmi Sportközpontok fejlesztésére irányuló kormányzati projekt. Ezen a napon dr. Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért, valamint az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, dr. Balla Mihály, a Nógrád megyei 2. számú országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője és Csach Gábor, a város polgármestere Balassagyarmaton ünnepélyesen elhelyezte Magyarország első Honvédelmi Sportközpontjának alapkövét. A munkaterületek átadásai a kiviteli tervek jóváhagyását követően fognak megtörténni, várható időpontjuk: a 2020.02.10-i hatálybalépéstől számított 150 nap, azaz 2020. július hónap. A Honvédelmi Sportközpontok hasznos alapterülete kb. 700 m2, ez tartalmaz egy kb. 138 m2 nagyságú edzőtermet. A földszinten a 700 m2-hez hozzászámolunk pluszban kb. 760 m2 nagyságú lőterületet, így a földszinti hasznos alapterület összesen kb. 1.450 m2. Az emelet hasznos alapterülete kb. 162 m2, ez tartalmaz egy kb. 70 m2 nagyságú oktatótermet is. Az épülethez tartozik még megfelelő számú parkoló is. Tervezésük során az az organikus építészeti stílus is érvényesült, amelynek legjelentősebb hazai képviselője Makovecz Imre. Az építési munkálatokat minden esetben komoly szakmai előkészítő munka előzi meg. Az épületek három részre bonthatók lesznek, amelyek a következők:
1. Kiszolgáló rész (közönségforgalmi terek, a multifunkcionális közösségi terek, oktatási termek, öltözők)
2. Lövészeti versenytér
3. Fegyvertér: a fegyvertárolás szigorú szabályainak megfeleltetve

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű