10.2 C
Baja
2024. április 18. csütörtök
Kezdőlap Közélet Emberi tartásra is nevel a Kyokushin

Emberi tartásra is nevel a Kyokushin

A Kyokushin karate megalapítója Masutatsu Oyama, aki megreformálta a több ezeréves múltra visszatekintő harci művészetet, előtérbe helyezve a valós küzdelmet és a hatékonyságot.– olvasható a Baja Kyo Dojo honlapján.

Aki nem járatos a küzdősportok szerteágazó világában, nehezen tudja szétválasztani a karate különböző ágait. A Kyokushin, amelynek jelentése: Találkozás a Végső Igazsággal, a legkötetlenebb szabályokkal rendelkező leágazása a sportágnak.
A Baja Kyo Dojo egyelőre még nem nincs hatósági úton bejegyezve, de a TADASHII sportegyesület berkein belül már versenyeznek.
A sportágról, és a frissen alakult egyesületről Szerény Csengével, a klub vezetőjével beszélgettünk.

A Kyokushin miben különbözik a Karate többi ágától?
– A Kyokushin egy úgynevezett full kontakt sport, ami azt jelenti, hogy a kéz és a láb együtt dolgozik, de a versenyszabályzat szerint tilos fejre ütni, viszont a megfelelő védőfelszerelések használata mellett, lábbal megengedett a támadás. A Kyokushin a legkeményebb, a legkevesebb megkötéssel rendelkező ága a karaténak.

Itt Baján milyen keretek között működik a szakosztály?
–  Jelenleg 12 fővel működik a hivatalos egyesületi bejegyzés alatt álló szakosztályunk, 6-40 év között minden korosztály képviselteti magát. Érdekesség, hogy egy teljes családot is tagjaink között tudhatunk: a szülök és a két pici gyermek is rendszeresen látogatja edzéseinket. A járványhelyzet miatt most a szabadban edzünk, de minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a lehető leghamarabb teremben tudjuk folytatni a munkát.

A Kyokushi sportot űző karetékáknak létezik egy írott eskü szövegük, melyben fogadalmat tesznek többek között arra, hogy megtartják az udvariasság szabályait, tisztelik elöljáróikat, a rangban feljebb lévőket, és tartózkodnak az erőszaktól.
– Ha valaki ezt a harcművészetet választja, és egy idő után, amikor komoly keretek között edz, és versenyez, az esküben leírt pontok teljesen természetessé fognak válni számára. Kiemelném az egyiket: „Tiszteljük a bölcsességet és az erőt, nem keresünk más vágyakat”. Ennél a mondatnál az idősebb férfiak általában elmosolyodnak, majd közlik velem, hogy de, ők azért keresik a más vágyakat. Ilyenkor elszoktam mondani nekik, hogy nem a civil és magánéleti vágyakra gondolunk, hanem a saját erőnk és bölcsességünk tiszteletére, szándékosan nem keresem a bajt, és nem élek vissza az edzéseken megszerzett tudásommal, de természetesen a saját testi épségem megőrzésének érdekében felléphetek. Tehát kötelező eskü nincs, egy idő után minden Kyokushi sportot űző karetéka saját maga igényli, hogy a leírtak szerint éljen és cselekedjen.

Említettük, hogy lazák a szabályok. Az átlagosnál sérülésveszélyesebb a Kyokushi?
– Mint minden test, test elleni küzdelemnél, így nálunk is természetesen fenn áll a sérülésveszély, de minden korosztálynak megvannak a megszabott, kötelező védőfelszerelései: kesztyű, fejvédő, sípcsontvédő, fiúknál lágyékvédő, lányoknál mellvédő szab gátat a sérüléseknek.

Tervek, célok?
– Jelenleg az IKO (International Karate Organization Kyokushinkaikan) magyarországi szervezetéhez tartozó szegedi TADASHII sportegyesület alszakosztályaként működünk. Így tudunk most hivatalos versenyeken részt venni, és hivatalos edzéseket is tarthatunk. Haladunk az utunkon előre, várjuk, hogy jogilag önálló egyesületté váljunk. Szeretném, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk, kemény kis harcosokat szeretnék kinevelni. Ami magamat illeti, szeretnék feljebb lépkedni a fekete öv fokozatain, és ha Isten is úgy akarja, szeretném a harmadik mesterpozíciót is megszerezni. Továbbá célom, hogy a versenyeken a dobogó valemelyik fokára felléphessek.

Lehet-e jelentkezni hozzátok?
– Természetesen, minden korosztályból várjuk a sportolni vágyókat, nemre való tekintet nélkül. Hétfőn, szerdán, pénteken tartjuk az edzéseket.

A Baja Kyo Dojo elérhetőségei:
Honlap: http://bajakyodojo.hu/kyokusinkai
Facebook: https://www.facebook.com/bajakyodojo/
 
Szádeczky Attila



Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 11. és 2024. április 17. között anyakönyvezettek: Bodnár Jázmin (anyja neve: Nagy Marianna) Gara, Fügedi Ákos János (Vitéz Hajnalka) Baja, Bartha Gilbert...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű