Rakott édesburgonya
Akárcsak sorozatunk első részében, ismét az édesburgonyával (batáta) fogunk dolgozni, de ezúttal nem főzzük, hanem sütjük.
A rakott krumpli elég népszerű étel, jó magam is szeretem, hiszen mondhatjuk, hogy rendkívül tartalmas a kolbász, tojás, krumpli, tejföl kombinációval. Azonban finoman szólva sem diétás. Hogy mégis az legyen, de tartalmas is, itt a megoldás!
Hozzávalók:
– 6-8 db közepes méretű édesburgonya
– 1 közepes fej lila hagyma
– 4-5 db tojás
– 0,5 kg-1 kg darált hús
– mozzarella sajt
– tejföl (laktózmentes)
– szárított petrezselyem
– bors
– só (jódozott tengeri só/himalája só)
Elkészítés:
Az édesburgonyát megpucoljuk és körszeletekre vágjuk, akárcsak a főzött tojást, a lila hagymát pedig kis kockákra vágjuk. A darált húst besózzuk ízlés szerint (lehetőleg ne essünk túlzásba), majd összekeverjük a lila hagymával. Ezután egy jénai tálban rétegezni kezdjük a hozzávalókat: 1 réteg krumpli, 1 réteg hús, újabb réteg krumpli, majd tojás, aztán megint a krumpli és végül hús. A tetejét megszórjuk mozzarella sajttal, kenünk rá egy kis tejfölt, befejezésként pedig szórjunk rá egy kis petrezselymet is. Mehet a sütőbe. Kb. 180-200 °C-on süssük készre.
Megjegyzés: A tejfölnél azért ajánlottam laktózmentest, mert a felnőtt szervezet nehezen, rosszul emészti a tejfehérjét és így elkerülhetjük a kellemetlen puffadást is, amit okozhat. Sajtból is választhatunk laktózmentest, zsírszegényt véleményem szerint nem szükséges, hiszen a jó zsírokra szükségünk van.
Jó étvágyat!