15.5 C
Baja
2024. május 2. csütörtök
Kezdőlap Egyéb Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ- aktuális programok

Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ- aktuális programok

A földhíd országai – El Salvador
– Fényképezőgéppel a világ körül képes úti vetítéssorozatunkban ezúttal a közép-amerikai földhíd legsűrűbben lakott országáról, El Salvadorról tart beszámolót dr. Horváth Teréz augusztus 28. (hétfő) 18 órától. Belépőjegy nincs. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Lélekjárók – biblioterápiás csoport felnőtteknek
– Szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt fejlesztő biblioterápiás foglalkozásunkra a gyermekkönyvtárba minden hónap utolsó keddjén 18 órakor. Ismerd meg önmagad a könyvek által egy jó beszélgetés során! A csoportot vezeti: Gelányiné Marosvásárhelyi Adrienn könyvtáros, biblioterapeuta. A részvétel ingyenes, előzetes jelentkezés ajánlott a csoport kis létszáma miatt. A következő foglalkozás időpontja: augusztus 29. (kedd) 18 óra, Gyermekkönyvtár (Telcs Ede u. 12.)

Hakol beseder (Minden rendben) – Héber világzene
– A (szegedi) Docpiano Band koncertje szeptember 1. (péntek) 19 óra a könyvtárkertben. Belépőjegy: 1.000,- Ft! Jegyek elővételben a felnőtt részlegben válthatók. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! Világzene Izrael Népétől, Izrael Népéről. Az alábbi összefoglaló üzenet hívta életre át az innovatív zenei megoldásairól ismertté vált Docpiano Band Hakol Beseder című albumát és az azt bemutató koncerteket, ahol a közönség egy különleges és interaktív utazást élhet át időben és térben, különböző zenei stílusokban és kultúrákban. A zenekar tagjai, dr. Juhász Máté és Kovács András, a Magyar Rotary Zenei Nagyköveteiként, a barátság és jóakarat…, tolerancia és elfogadás alapelveinek szolgálatában és népszerűsítésének célját szem előtt tartva, formabontó hangszerelés, az akusztikus elemek és XXI. századi technika – a konvenciókat tisztelettel, de bátran átlépő – egyedülálló ötvözése útján mutatják be, hogy HAKOL BESEDER azaz minden és mindenki a világon rendben és összhangban lehet egymással, ha állandóan talán nem is, egy koncert erejéig bizonyosan.
A HAKOL BESEDER dalain keresztül – vallási énekek, tóra idézetek saját stílusú feldolgozása, izraeli pop , ismert és kevésbé ismert héber dallamok, világslágerek „becsempészése” (Mash Up), a zenei stílusok (akusztikus, jazz, latin, swing) közötti kirándulás segítségével – a zsidó kultúrával már közelebbi barátságban lévő, vagy az azzal még csak ismerkedő közönség számára is ugyanazt a három fontos üzenetet hordozza: – a zsidó zene NEM csak a Klezmer, – a megénekelt emberi érzések és vágyak mindenütt hasonlóak, – a világon minden kultúra és ember egyformán jelentős és fontos.
„Őszintén hiszünk benne, hogy az elutasítás és a gyűlölet csak azon alapul, hogy félünk attól, amit nem ismerünk, de abban is, hogy ezen az állapoton a saját eszközeivel mindenki változtathat”- nyilatkozta a zenekar. „Mi azt utat választottuk, hogy a zenét, mint közvetítő közeget formáljuk az európai közönség számára könnyebben befogadhatóvá. Ha egy sábeszi imát, mint az pl. az Oseh Shalom dolgozunk fel swing esetleg latin stílusban (ahogyan még senki sem tette), vagy olyan izraeli pop dalokat játszunk, amiket csak nagyon kevesen ismernek, rávilágítunk, hogy Shlomo Artzi-t Magyarországon akár Zoránnak, Gidi Gov-ot Takáts Tamásnak, Shiiri Maimon-t Zsédá-nak is hívhatnák, megmutatjuk, hogy az Alesh című dal héberül ÉS arabul(!) is van, akkor tudjuk, hogy tettünk valamit azért, hogy a világban terjedjen a megértés és a jóakarat” – hangzott el 2016. május 22. napján az első HAKOL BESEDER koncert megnyitóján, amelyet számos sikeres folytatás követett, bizonyítva a zenekar gondolatainak időtállóságát.

Zsinagógakoncert
A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye szeptember 11. (hétfő) 18 óra. A koncertsorozat vezetője Ács Ákos klarinétművész, ő vezeti fel az előadást. A zeneszámok szünetében Köves Slomó, az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségek) vezető rabbija beszél. A Budapesti Fesztiválzenekar, az EMIH és a MAZSIHISZ közös rendezvénye. Belépőjegy nincs. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! A Zsinagógakoncertek támogatója: Art Mentor Foundation Lucerne.
A kamarakoncert műsora:
Jacques Ibert: Három rövid darab fúvósötösre
Sebők Erika – fuvola, Ács Ákos – klarinét, Tallián Dániel – fagott, Berta Bea – oboa, Szőke Zoltán – kürt
Alekszandr Glazunov: Rêverie orientale
Eckhardt Violetta, Bujtor Balázs – hegedű, Sipos Gábor – brácsa, Sovány Rita – cselló, Ács Ákos – klarinét
Johannes Brahms: B-dúr szextett, Op. 18 – I. tétel
Eckhardt Violetta, Bujtor Balázs – hegedű, Sipos Gábor, Juhász Barna – brácsa, Sovány Rita, Liptai Gabriella – cselló

A szervezők mindenkit szeretettel várnak!

A könyvtárban az alábbi kiadványok kaphatóak:
A bajai könyvtár kincsei – 500,- Ft
Múltunk kincseiből merítve (Válogatás a Bárdos Ferenc Helyismereti
Klub előadásaiból) – 1.000,- Ft
Kovács Csaba: Egy kisváros nagy napjai 1848-49 – 2.900,- Ft
Erky-Nagy Tibor: Szindbád Baján járt – 4.790,- Ft
Baja múltja képekben – 2.450,- Ft
Kővágó József: Baja város utcanevei – 1.000,- Ft
Mesés Baja – 3.990,- Ft
Schmidt Antal: Életem széljegyzetei – 2.500,- Ft
Dr. Dániel József: Sorsfordító küzdelmek emléktára – 3.500,- Ft
A bajai sport évkönyve 2015 – 1.000,- Ft
Baja – a mi városunk (2. átdolg., bővített kiadás) – 6.500,- Ft
Urbán Péter: Illúziók nélkül – Egy életút Bajától Torontóig – 1900,- Ft
Anna Maria Habermann: Tamás könyve – 5.000,- Ft
Gila János: A vándormozitól a Hírös Filmig – Bács-Kiskun megye
mozitörténete 1899-től 1990-ig – 2.500,- Ft
Bajai Honpolgár folyóirat – 330,- Ft

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű