19.4 C
Baja
2024. május 1. szerda
Kezdőlap Közélet Ismét a civilek mögött

Ismét a civilek mögött

Ismét egy civil szervezet nevében indul a bajai baloldal a közelgő önkormányzati választáson. Akik követik a bajai közéleti történéseket, egyáltalán nem lepődnek meg ezen, ugyanis 2014 óta folyamatosan, mindig esetben más néven, más keretek között, de tartalmilag változatlanul futnak neki az éppen aktuális megmérettetésnek. 

2014. 
A 2002-2010 közötti rossz kormányzásnak köszönhetően ekkor már jócskán leszállóágban volt az ellenzék akkori vezető pártja, az MSZP ezért nem volt vállalható a párt lógója és a piros szegfű sem, azonban a bajai baloldal gondolt egy nagyot és az önkormányzati választásra készülve kitalálta az Együtt Bajáért civil elnevezést. A bajaiak átláttak a szitán, Fercsák Róbert és a Fidesz-KDNP párszövetség fölényesen nyerte meg a választást. 

2019.
Az MSZP ekkor már valóban alig létezett, de volt helyette-mellette egy Gyurcsány Ferenc vezette DK, egy aljas, olimpiaellenes kampánnyal tiszavirágéletű népszerűségre szert tevő, Magyarországot folyamatosan feljelentgető Cseh Katalint és Donáth Annát a soraiban tudó Momentum Mozgalom, a hanyatló Jobbik és néhány kisebb csatolt szervezet, akik összefogtak és Sikeres Bajáért Egyesület néven ismét álcivil szervezet mögé bújva indultak az helyhatósági választásokon. A célt elérték, nyertek, azonban az ezt követő hónapokban már tapintható volt, hogy a nagy összetartásból inkább széthullás lesz, így a ciklus második fele már csak arról szólt, hogy a Sikeres Bajáért Egyesület tagjai, képviselői jobban utálták egymást, mint az ősellenséget, a Fideszt. 

2024. 
Az ellenzéki pártok a DK kivételével gyakorlatilag eltűntek a süllyesztőben, ami nem azt jelenti, hogy a politikai szervezetek tagjai, akiknek köszönhetően láthatatlanná, súlytalanná vált az MSZP, a Jobbik, a Momentum Mozgalom, és csatolt szervezeteik, szintén önkritikát gyakorolva befejezettnek tekinteték volna közéleti tevékenységeiket. Nem bizony. A vidéki települések nagy részében ismét csak álcivil szervezetek mögé bújva próbálják elhitetni az emberekkel, hogy ők tulajdonképpen pártoktól teljesen függetlenül tudják képviselni a lakosságot. Baján Nyirati Klára és csapata hosszú egyeztetéseket követően végül a sokak számára ismeretlen, Magyarországi Régiókért Egyesülethez csatlakoztak. A képviselők között találhatók a bajai MSZP régi motorosai, Barna György és Széll Péter, a Momentum Mozgalom tagjai, Szekérné Dikán Edina és Kiss László.  

Szádeczky Attila 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű