18.5 C
Baja
2024. április 27. szombat
Kezdőlap Közélet Nemzeti ünnep és napi politika

Nemzeti ünnep és napi politika

Az 1848-as forradalom és szabadságharc mindig egységet teremtett hazánkban. Nem véletlenül van ez így, hiszen a márciusi ifjak akkori tettei, Petőfi Sándor Nemzeti dal című versének sorai politikai oldaltól teljesen függetlenül a mai napig átjárják minden magyar lelkét, és melengetí a szívüket. 
A nemzeti összetartozást megformázni hivatott jeles nap évente sok családot vonz a Petőfi-szigeti városi ünnepségre: fiatalok, idősek, családok ünneplőbe öltözve, nemzeti színű kokárdával mellükön sétálnak le a feldiszített Petőfi szobor köré. Az ünnepi műsort adó diákok és felkészítő tanáraik lelkesen, odaadóan készülnek produktumaikra. Politikai pártok, civil szervezetek, intézmények, rendvédelmi szervek is képviseltetetik magukat, méltó módon hajtanak fejet egykori hőseink emléke előtt. 
Az idei március 15-ei városi ünnepség azonban kicsit más volt, mint a többi. 
A szokásoktól eltérően a himnusz elhangzását követően azonnal Nyirati Klára polgármester ragadta magához a szót és mondta el ünnepi beszédét, amely inkább volt egy napi politikai témákról szóló kampánybeszéd, mintsem egy lélekemelő gondolatokkal átitatott megemlékezés. 
Baja első embere továbbra sem akarja érteni, hogy polgármesterként nem kizárólag csak azokat képviseli, akik egyetértenek vele, támogatják őt, hanem az összes bajai embert kellene reprezentálnia a nap 24 órájában, így mindenkihez kellene szólnia egy nemzeti ünnepen is. Március 15-e nem politikai esemény, nem kampányrendezvény.
Természetesen az utalások, az áthallások, a történelmi események finoman hangolt aktualizálása soha nem hiányzik egyetlen egy politikus repertoárjából sem, de a direkt napi politika, a kampányízű szavak, kifejezések nem méltók az ünnephez. Másrészt a bajaiak sem azért mentek ki emlékezni, hogy az egykori Momentumos polgármester kortesbeszédét hallgassák. 

A döntés, hogy a beszédet követte az ünnepi műsor végül jónak bizonyult, ugyanis a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola remekre szabott, magas színvonalú, méltóságteljes műsorát láthatták a jelenlévők. 

Szádeczky Attila 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű