8.2 C
Baja
2024. április 27. szombat
Kezdőlap Közélet Emléktáblát avattak Mészáros Lázár tiszteletére

Emléktáblát avattak Mészáros Lázár tiszteletére

A bajai születésű, Magyarország egykori honvédelmi minisztere, a város néhai országgyűlési képvislője, Mészáros Lázár tiszteletére avattak emléktábálát március 14-én szerdán, a Bajai Honvédelmi Sportközpontban. 
Az eseményen részt vett Simicskó István országgyűlési képviselő, a Magyar Honvédelmi Szövetség elnöke, Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke, Kámánné. dr. Bari Bernadett, a városrész önkormányzati képviselője, a Fidesz-KDNP bajai polgármester-jelöltje, Bozó Tibor altábornagy és Nébald György olimpiai bajnok magyar kardvívó.
A Bajai Honvédelmi Sportközpont két évvel ezelőtti átadó ünnepségén kezdeményezte, hogy a létesítményt Mészáros Lázárról nevezzék el- fogalmazott köszöntőjében Zsigó Róbert. A város történelmében különleges szerepet játszott a honvédelem, ugyanis a névadó politikus amelett, hogy honvédelmi miniszter volt, a katonai nevelés főfelügyelőjeként is tevékenykedett. A mai emléktábla avatáson a dicső elődünk emléke előtt tiszteleghetünk- tette hozzá a politikus.
A közelgő nemzeti ünnepphez kapcsolódva Kámánné dr. Bari Bernadett kiemelte: 1848 hősei példát mutattak nekünk, hogy nemes célokért érdemes összefogni. Fiatal és idős, vidéki és városi, szegény és tehetős, magyar, szerb, horvát és még kitudja hány nemzetiség vállvetve harcolt azért, hogy erős országot teremtsenek. Olyan forradalmat és szabadságharcot indítottak el, amelyben Magyarország megmutatta, hogy az élen tud járni, mert hisz önmagában és tud küzdeni.
Simicskó István köszönetet mondott Baja város lakóinak, hogy erős közösséget építve tartják számon a település nagy szülötjeit, és erősítik az emlékezetkultúrát. Mint mondta: korunk egyik nagy kihívása arról szól, hogy a mindent átütő, felgyorsult globalizáció hogyan jelent veszélyt nemzeti örökségünkre, miképp tudja átírni egy-egy lokális közösség értékeit. Kik azok a személyek, akik fontosak nekünk, akik beírták a nevüket a történelemkönyvek dicsőséges oldalára. Mészáros Lázár ilyen ember volt, ezért elismerés illeti a várost, amiért ápolják az egykori miniszter örökségét. 
Az ünnepséget a Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola diákjai és a Liszt Ferenc AMI zenészei rövid műsorokkal színesítették.

Szádeczky Attila

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű