13.9 C
Baja
2024. május 2. csütörtök
Kezdőlap Közélet "Adják vissza a Halfőző Fesztivált a bajaiaknak!"

„Adják vissza a Halfőző Fesztivált a bajaiaknak!”

Továbbra sem csitulnak a kedélyek a Bajai Halfőző Fesztivál körül. A lassan három évtizede zajló, a bajaik egyik legfontosabb ünnepe a jelek szerint sok embernek elérte az ingerküszöbét. A közösségi oldalakon megjelent bejegyzések komment szekcióiban a felhasználók általában felháborodásuknak adnak hangot a tekintetben, hogy a Petőfi-szigeti programok zártan, belépőjegyek megvásárlása ellenében tekinthetők majd meg. A  hagyományok, a bajai halászlé- amely identitásunk egy fontos alappillérét képezi- szép lassan a háttérbe szorul, és a fellépő előadók kerülnek reflektorfénybe.
A városvezetés oltani próbálva a tüzet, egy testületi előterjesztéssel állt elő, amelynek lényege az, hogy az első 10.000 online regisztráló július második hétvégéjén ingyenesen léphet majd be a hermetikusan elzárt területre. 
A javaslatot január 25-én csütörtökön vitatja meg a képviselőtestület.

A tanácskozás előestéjén a Fidesz-KDNP frakciója az alábbi közleményt hozta nyilvánosságra közösségi oldalán. 
Hidegzuhanyként érte a bajaiakat az idei év első heteiben az a tény, hogy a városvezetés által kiszervezett halfőző fesztivál szervezői jelentős változtatásokat terveznek bevezetni az idei évtől a rendezvény kapcsán (fizetőssé tennék a fesztiválra történő belépést, szigorítanák a biztonsági előírásokat stb.).

A közösségi oldalakon nagy felzúdulást keltett a hír, így a szervezők kb. 10 perc elteltével eltávolították a bejegyzést. Nyirati Klára is reagált a közösségi oldalon a negatív hangokra: „… a szervezőkkel még csak most kezdődnek a tárgyalások és pontosítások a feltételeket illetően. Lezárásokról, belépőkről még szó sem esett. Ezért korai még „farkast kiáltani”, előre aggódni a júliusi nagyrendezvény miatt!”

A valóság ezzel szemben az, hogy a Baja Marketing Kft. már tavaly november 23-án megkötötte a szerződést a Music Production Kft-vel, ráadásul nemcsak az idei, hanem a jövő évi, 2025-ös Halászléfőző Fesztiválra is. 

A fentiek értelmében felmerül a kérdés, hogy hogyan történhetett meg az, hogy az önkormányzati cég úgy adta át a következő két évre a teljeskörű szervezés jogát, hogy nem egyeztettek előzetesen olyan alapvető kérdésekről, hogy 26 év után fizetőssé válik a fesztiváll? Ugyanígy nincs még információ például azzal kapcsolatban sem, hogy a lezárásokat hogyan tervezi kivitelezni a szervező, pedig ez is lényeges szempont a bajaiak szerint.

A szerződést már megkötötték, annak tartalmával kapcsolatban a képviselő testületnek utólagosan ráhatása nincs.

A javaslat, amelyet Hajdú Miklós alpolgármester úr terjesztett be a testület elé álláspontunk szerint nem méltó ahhoz a rendezvényhez, amelynek több évtizedes hagyománya van, amelyet politikai hovatartozástól függetlenül a korábbi városvezetők mind kiemeleten fontosnak tartottak, és amelyet a lehető legmagasabb szakmai színvonalon szerveztek meg úgy, hogy az a bajaiak és az ország bármely pontjáról érkező vendégek számára ingyenes volt. 

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a bajai halfőzőre az ország minden pontjáról érkeztek vendégek, a Bajáról „elszármazottak” pedig évről évre a halfőző fesztivál idejére ütemezték éves szabadságukat, mindezt azért, hogy ezen a nagy múltú eseményen együtt ünnepelhessenek.

Eldöntötték, hogy a fesztivál, amely eddigi ingyenes volt mindenkinek, most fizetőssé válik anélkül, hogy erről a bajai lakosok véleményét kikérték volna, és ehhez képest tekintsük megoldásnak azt az javaslatot, hogy a lakosság egyharmada, 10.000 fő, ingyenesen látogathatja továbbra is a rendezvényt?  

Álláspontunk szerint a szerződéskötés körülményeit meg kell vizsgálni, továbbá elvárható, hogy az, aki az önkormányzat nevében tárgyal, mindenkor a bajaiak érdekét tartsa szem előtt.

Felelős döntés csak abban az esetben hozható, ha mindent megtettünk annak érdekében, hogy a Bajai Halászléfőző Fesztivál ezután is a bajaiak fesztiválja maradjon!  Adják vissza a Halászléfőző fesztivált a bajaiaknak!

Mi továbbra is a bajaiakért dolgozunk!

 

 

 

 

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű