23.6 C
Baja
2024. május 6. hétfő
Kezdőlap Kultúra Másfél évtizede színesíti Baja kulturális életét a Sugovica Tánckör

Másfél évtizede színesíti Baja kulturális életét a Sugovica Tánckör

A 2009-ben megalakult Sugovica Tánckör, – az azóta eltelt másfél évtizedben is, tevékenységében, az alapító okiratban kitűzött  célok mentén haladva  – mai nevén, Sugovica Tánckör kulturális Egyesület, 2024-ben  ünnepli működésének  15. évfordulóját.
A bajai kulturális élet egyik meghatározó szerepét betöltő civil szervezet múltjáról, jelenéről és a közeljövő terveiről a tánccsapat vezetői, Keglevichné Siska Judit elnök és Szigecsán József elnökhelyettes számolt be portálunknak.   

A Sugovica Tánckör Egyesület megalakulása óta is fontos feladatának tartja Baja városában és térségében élő, magukat délszláv ( horvát- szerb- bunyevác) nemzetiségűeknek tekintő, valamint a zenei és kulturális  orientációt tekintve azokkal szimpatizáló emberek összefogását, a délszláv zene , kultúra iránti identitás tudatuk erősítését.
A számos sikeres program mellett kiemelhető az a közösséget építő és megtartó munka, amellyel az egymást segítő, azonos kulturális értékek mentén összetartó csapat tovább viszi a délszláv zenei- tánc és kulturális hagyományokat.Tevékenységünk meghatározó célja a nemzetiségi hagyományok valamint a délszláv kulturális értékek megőrzése, ápolása életben tartása, valamint tovább adása. Ez első sorban kulturális és ehhez kapcsolódó szabadidős rendezvények szervezésében, lebonyolításában mutatkozik meg.
Az eltelt 15 év jól mutatja, hogy az egyesület igen sikeresen folytatta tevékenységét, hiszen a 2009 évi 20-30 fős egyesületi taglétszámunk mára mintegy 150 főre nőtt, akik rendszeresen látogatják ingyenesen megtartott táncházi rendezvényeinket.
Jó szívvel mondhatjuk, hogy az ingyenesen megtartott táncházaink Magyarországon egyedülállónak mondhatók. A táncos rendezvényeinket két hetenként rendszeresen megtartjuk, alkalmanként mintegy 100 fő – a délszláv táncokat kedvelő- résztvevővel. Meghívott vendégek (koreográfus, bajai vagy vidéki híres zenekarok) részvétele esetén a táncolni szerető résztvevők száma meghaladja a 150 főt is.  Rendezvényeinket nemcsak bajai, hanem pécsi, mohácsi, bácsalmási,és más  környező települések lakosai, sőt határon túliak is látogatják.Elmondható, hogy Baja „színeiben” a délszláv kultúra ápolása terén országos hírnévre tettünk szert az elmúlt 15 évben. A születésnapi, szüreti, évzáró, élőzenés táncházaink,  valamint a 2012 óta  nyaranként megtartott Nemzetek Tánca, a bajai, baja környékiek mellett már országos, valamint határon túli részvevőkkel, alkalmanként 300 fővel rendezzük.
Miután a 15 éves múlttal rendelkező egyesületünk rendezvényeiben, taglétszámában, hírnevében kellően megerősödött, ezzel együtt különösen fontossá vált a számos rendezvényünk lebonyolításához szükséges pénzügyi biztonságunk megteremtése.
2015-ben az Egyesület vezetősége úgy döntött, hogy a nagyszámú rendezvényeinkhez szükséges pénzügyi forrásokat, – más út nem lévén, pályázati úton kívánja biztosítani , ezért a 2015 óta  eltelt 8 év alatt, mintegy 80db pályázatot nyújtottunk be különböző szervezetekhez, melyből 40 db sikeres pályázatot elnyerve, teljesítettünk.
Megemlíthető, hogy minden pályázat szakmailag, pénzügyileg sikeresen le lett zárva, elszámolásuk minden esetben a kiírásoknak megfelelően megtörtént.
Az egyes pályázatok támogatásának mértéke az 50eft- 2500eft közé tehető. Az elnyert pályázati források alapvetően járultak  hozzá rendezvényeink sikeres lebonyolításához.
A 40 db sikeres pályázatból 30db az országosan, kulturális feladatokra kiírt  pályázat, 10 db esetében pedig a Bajai Önkormányzat, valamint a Horvát Kisebbségi Önkormányzat a támogató.

Kommunikációs tevékenységünkről elmondható, hogy Baja Város honlapján megtalálhatóak vagyunk, a helyi médiában rendszeresen, illetve az országos médiákban több alkalommal is szerepeltünk. Az Egyesület programjait rendszeresen hirdetjük a facebook oldalunkon. a nyomtatott és digitális sajtónak köszönhetően külföldön is értesülhetnek rendezvényeinkről.
Nem túlzás talán azt állítani, hogy a Sugovica Tánckör –nem egyedül ugyan- szükséges és hiánypótló tevékenységet folytat – Baján és térségében a délszláv tánckultúra megszerettetésével, felelevenítésével, tanításával, hiszen ez egy soknemzetiségű hagyományait őrző térség.

Egyesületi tevékenységünk eredményei röviden az alábbiakban foglalhatók össze:

  • a 2009 es megalakulást követően a táncot szerető, művelő táncköri tagság magas mintegy 150 főre tehető létszáma,
  • az eltelt 15 évben a számos sikeresen megtartott- több száz főt aktivizáló- nagy rendezvény valamint a két hetenként megtartott táncházak a város kulturális tényezőivé váltak, öregbítve ezzel a város és a tánckör presztizsét,
  • A tánckörnek Baján, valamint környékén egyre jelentősebb a hagyomány őrző kultúrában betöltött szerepe,
  • Jelentős és eredményes kapcsolatokat alakítottunk ki az elmúlt 15 évben a délszláv néptánc és népzenei területen, úgy országon belül mint határon átnyúló kapcsolatokkal, melyek ápolása, erősítése igen fontos számunkra,
  • A tánckör kezdeményezésére indult el Baján 2012-ben a Nemzetek Tánca programsorozat, több száz fős résztvevővel.

Munkánk elismeréseként Baja Város Önkormányzata 2014-ben „ Baja Város Kultúrájáért” kitüntető címet adományozta a Sugovica Tánckörnek. 2021-ben pedig a BKM Önkormányzat.

BKM Közösségfejlesztéséért díjban részesítette Szigecsán Józsefet egyesületünk alelnökét.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű