13.8 C
Baja
2024. május 15. szerda
Kezdőlap Közélet Emléktáblát avattak dr. Abonyi József tiszteletére

Emléktáblát avattak dr. Abonyi József tiszteletére

Emléktáblát avatott a Bajai III. Béla Gimnázium Baráti Köre dr. Abonyi József néhai tüdőgyógyász főorvos, Baja város díszpolgára emlékére, december 19-én kedden az oktatási intézmény eldő emeletén.
Az iparoscsaládból származó Dr. Abonyi (Pákolitz) József 1920. május 14 – én látta meg a napvilágot, és muzikális gyermekkora után az akkor ciszterci fenntartású III. Béla Reálgimnáziumba nyert felvételt, majd a 8. évfolyam elvégzése után érettségizett 1938 – ban Gondán Felícián osztályában. Az akkoriban divatos névmagyarosítási mozgalmat meglovagolva ő, és testvére is Abonyira változtatta családnevét a rádióban hallott egyedi orgánumú színész, Abonyi Géza hatására.
A későbbiekben a városunk legendás tüdőgyógyász főorvosaként ismert Dr. Abonyi József továbbra is tartotta a kapcsolatot alma materével: fia, Abonyi István 1966-ban végzett a III. Béla Gimnáziumban.  A doktor úr csaknem 39 évig, 1989. decemberéig vezette a Bajai Tüdőbeteggondozó Intézetet, előtte 1989. október 28-án alapította meg a Bajai III. Béla Gimnázium Baráti Körét Gondán Felicián 1938-ban végzett osztályának öregdiákjaival. A kör célja a III. Béla Gimnázium oktatási és nevelési munkájának szellemi (jutalmak) és anyagi támogatása (hozzájárulás diákcsere-kapcsolatok költségeihez, segélyek), az iskola emlékeinek, hagyományainak ápolása, a volt iskolatársak kapcsolatának fenntartása.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek:2024. május 2. és 2024. május 8. között anyakönyvezettek: Mailach Ferenc (anyja neve: Dávid Dóra) Bátaszék, Kincse Minka (Kerek Brigitta) Baja, Vörös Ella (Polyák Alexa)...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű