18.8 C
Baja
2024. május 19. vasárnap
Kezdőlap Közélet Czirfusz Ferenc utcai csőtörés okozta a vízhiányt Baján

Czirfusz Ferenc utcai csőtörés okozta a vízhiányt Baján

Tegnap éjszaka városszerte akadozott a vízellátás: sok helyen szárazok maradtak a csapok, de akadt olyan városrész, ahol kisebb nyomással ugyan, de folyt a víz. 
A műszaki hibával kapcsolatban Derekas László, a BAJAIVÍZ Kft. vezérigazgatója az alábbi közleményt adta közre. 

A BAJAVÍZ Kft. éjszakai műszakban dolgozó kollégái október 17-én 22.32 perckor észlelték, hogy a városban jelentősen csökken a víznyomás. Ezt követően rövid időn belül özönleni kezdtek a lakossági bejelentések arról, hogy a város jelentős részén megszűnt a vízszolgáltatás. Ezzel párhuzamosan érkezett jelzés a Bajai Rendőrkapitányság munkatársaitól, hogy a Czirfusz Ferenc utcában jelentős mértékű csőtörést tapasztalnak.
Az utcában a várost, és a jelenleg felújítás miatt nem üzemelő víztornyot ellátó 300 mm-es főgerinc vezeték található, a meghibásodást követően a vízműtelep leállítása vált szükségessé, ezért volt észlelhető a vízhiány szinte azonnal az egész városban.
A riasztott kollégák megkezdték a csőtöréssel érintett szakasz lezárását a Deák Ferenc utcától a Csermák Mihály térig, és a köztük lévő keresztutcáknál. A lezárást követően vált lehetővé a vízműtelep újraindítása, és állt helyre a szolgáltatás fokozatosan.
Az ekkora mértékű vízelfolyás a hálózat jelentős felkavarodását eredményezi, ami várhatóan a további néhány napban még észlelhető lesz.
A mai napon a BAJAVÍZ Kft. nagy erőkkel vonult fel a hiba feltárására és kijavítására. 8 kollégánk, két szervizkocsi, két földmunkagép, egy konténeres tehergépkocsi, és a földkihordással szennyezett útszakaszok takarítására egy mosókocsi vonult a helyszínre.
A feltárás során láthatóvá vált, hogy a gerincvezeték jelentős hosszban rongálódott meg, ennek cseréje jelenleg is folyamatban van. Várhatóan a kora délutáni órákra sikerülhet kicserélni a hibás vezetékszakaszt, és ezután visszaállhat a szolgáltatás a jelenleg lezárt hálózati szakaszokon. Előre láthatóan a holnapi nap folyamán nyílik lehetőség az utca újbóli megnyitására, de a hiba környékén félpályás útlezárásra és emiatt torlódásra kell számítani. Az ideiglenes, de már járható helyreállításra egy-másfél hét múlva lehet számítani.
A város kb. 172 km hosszú gerincvezeték hálózatából – mint ahogy ez országosan is jellemző – kb. 60 %-ot képvisel az azbesztcement csőanyag, sokhelyütt 40-50 éves korú vezetékekkel. Az azbesztcementet új vezetékek építésére ma már nem használják, hiszen a műanyag csövekkel gyorsabban lehet megbízhatóbban üzemeltethető hálózatot építeni. A hálózat-felújítás költségeit országos szinten 2-3000 milliárd forintra becsülik, ami jelenleg messze nem képződik meg a rezsicsökkentett szolgáltatási díjakban.
A vezetékcseréket a forrás rendelkezésre állása esetén is rendkívül nehezítené, hogy azt egy működő városban, az útburkolatok bontása és helyreállítási igénye mellett, sűrűn közművesített környezetben kellene végrehajtani.
 
Derekas László Péter
ügyvezető
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az összes reakció:

1

 
 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű