23.9 C
Baja
2024. május 18. szombat
Kezdőlap Közélet Terményhálaadó ünnepséget tartottak A Szent Balázs óvodában

Terményhálaadó ünnepséget tartottak A Szent Balázs óvodában

Több éves hagyományt követve terményhálaadó ünnepséget tartottak szeptember 29-én pénteken a Szent Balázs Katolikus Óvodában.
Az ezt megelőző héten őszi zöldségekkel, gyümölcsökkel és azok felhasználásával foglalkoztak, majd a Koch Borászatnál tölthettek el a gyerekek egy élménnyel teli napot- mondta Gyulai Franciska óvodai telephelyvezető. Hozzátette: nemcsak szüretelésre volt lehetőség, hanem egy üzemlátogatás keretein belül az alma és a szőlő különböző feldolgozási módjaiba is beleláthattak az óvodások. – Nagy örömünkre az itt előállított almából a 100 % tiszta, szűrt almalevet is megkóstolhatták a gyermekek.
Mihály napján a már hagyományként megrendezett terményhálaadásunkra az elmúlt hét zárásaként kerül ma sor. Nagy szeretettel hívtuk és várjuk a gyermekek szüleit, nagyszüleit is ezen az ünnepen, így válik élővé a kapcsolatunk az ide járó gyermekek családjával.
A terményasztalt Csorba Dávid, az óvoda lelkésze áldotta meg, aki az egyik könnyűzenei gitáros éneküket idézte fel: „…örömmel mondok hálát a világon mindenért…” Ebbe a mindenbe beletartozik a föld termésé is- mondta. – Megköszönjük a Jóistennek, hogy ajándékozó szeretete által ismét ráeszmélhetünk arra, hogy ő teremtő, gondoskodó Atya, aki ezeken a terményeken keresztül táplál bennünket. Ugyanakkor hálát adunk azoknak is, aki a termőföldeket, veteményeseket, gyümölcsösöket gondozták, a Mennyei Atyának segítőtársai lettek- tette hozzá a Szent József templom plébánosa. 
A délelőtt folyamán műsorral, mondókákkal, dallal készültek az óvodások, amelyhez a  muzsikát a Danubia zenészei szolgáltatták. Az egyik volt óvodás édesapja gombaszakértőként a hazánkban élő gombákról tart bemutatót számunkra, továbbá a szólódarálás és a préselés rejtelmeibe is betekintést nyerhettek a gyerekek, valamit kukoricát is morzsolhattak. Az óvoda udvarán jótékonysági vásárt is tartanak majd őszi terményekből illetve ezekből készült termékekből. 

Szádeczky Attila 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű