12.8 C
Baja
2024. május 3. péntek
Kezdőlap Kultúra Tisztelik a hagyományokat a Bor Bagoly pincében

Tisztelik a hagyományokat a Bor Bagoly pincében

Nemesnádudvar önkormányzata és Bács-Kiskun vármegye önkormányzata idén ismét megrendezi a Szent Mihály Napi Újbor Ünnep és Mi Napunk eseményt.
A jeles nap eseményeinek egy része a közelmúltban átadott BorBagoly pincében zajlik majd.
A Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat tulajdonában lévő, vendéglátóhely a térség borainak népszerűsítése mellett a felújított pince turisztikai célpontként és információs pontként is szolgál.
A pincét az 1800-as évek elején építették, így a jelenlegi pincerész (a mostani présház nélkül) több mint 200 éves. A pince a Metzinger család birtokában volt egészen 1946-ig. A svábság üldöztetése után, az 1960- as években Metzingerék visszavásárolták a pincét, majd ahhoz néhány hold földet is, újra gazdálkodni kezdtek. Az örökös Kishegyi családtól 2021-ben vásárolta meg az épületet Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata.
Az ízlésesen, a régi borospincék hagyományait őrzően berendezett pincében Sibalin Miroszláv turisztikai és rendezvény referens heti öt napon át várja a vármegye borai, és a hagyományos borkészítés iránt érdeklődő vendégeket. Mint mondta: hétfő és kedd kivételével minden nap reggeltől estig a helyszínen tartózkodik, továbbá a pincébe szervezett programoknak is ő a házigazdája.
A pince bejáratát a Petőfi200 emlékév alkalmából a vármegyei legendáit összefogó Meseföld című könyv két hőse, Bács apó és Kun pajti őrzi, a pincében egy hatalmas kijelzővel rendelkező óriás tableten interaktív játékokkal tanulva szórakozhatnak a gyerekek, illetve a legkisebbeket egy játszósarokkal várja a BorBagoly pince. 
 
Szent Mihály Napi Újbor Ünnep és Mi Napunk részletes programja ide kattintva olvasható. 

Szádeczky Attila 

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű