12.6 C
Baja
2024. május 3. péntek
Kezdőlap Kultúra Ünnepelt a RÁBL Színpad és Zenei Közösség

Ünnepelt a RÁBL Színpad és Zenei Közösség

Ünnepélyes keretek között kezdte el 20. jubileumi évadját a RÁBL Színpad és Zenei Közösség. A kerek évforduló méltóságát az is emelte, hogy a társulat használtba vette az évek óta kihasználatlan, a városvezetés részéről korábban értékesítésre szánt Belvárosi Közösségi Ház nagytermét. A helyiség kisebb-nagyobb átalakításokat követően remélhetőleg hosszú ideig hangulatos kamaraszínházként ad majd helyet a társulat tagjainak. 
Az ünnepi előadást megelőzően Nyirati Klára polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta: büszke rá, hogy egy ekkora városban ilyen pezsgő a kulturális élet, és ilyen színvonalas társulatok működnek. Jó döntés volt odaadni erre a célra a Belvárosi Közösségi Házat. 

„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”- idézte ünnepi beszédében Kodály Zoltán szavait Dely Géza, a RÁBL Színpad és Zenei Közösség vezetője, majd hozzátette: egy olyan helyen vagyunk, amely kultúra teremtésre jött létre, majd kultúrát szolgált évtizedeken keresztül. Minden 30 év feletti bajainak emléke kötődik ehhez a helyhez. Kultúrához köthető emléke. Kiemelte: ahogy korábban már megfogalmazta, akik itt élünk, szembe kell néznünk azzal a makacs ténnyel, hogy Baja az elmenők városa. A lakosság száma folyamatosan csökken. Ahhoz, hogy Baja az itt maradók városa legyen sok minden kell, és ebből sok minden nem a Rábl Színpad kompetenciája, de makacsul hiszi, hogy a  kompetenciájuk a kultúra, az alkotás, a közösségteremtés, amelyek szintén megtartó pillérek a fiatalok számára.
– Makacsul hiszem, hogy ezen a területen mi egy tortaszelet vagyunk az étlapon. Lehet, hogy nem a legnagyobb szelet, talán nem is a leglátványosabb, de tartalmas, ízgazdag, laktató, fogyasztható, tápláló szelete- fogalmazott Dely Géza.

A este ünnepi része után egy skandináv dráma-vígjátékot adott elő a társulat: Anders Thomas Jensen filmjének saját adaptációja, az Ádám almái című darab különlegességét a fekete humorral átitatott, kissé groteszk elemekkel tarkított rögvalóság bemutatása adta meg. A sajátos humorú morbid játékban az isten és az ember kapcsolatának a filozófikus áttekintésével szembesülhettek a nézők.
 
A darabot szeptember 14-15-16-án 19 órai kezdésekkel tűzi újra műsorra a RÁBL Színpad és Zenei Közösség. 
Helyfoglalás: www.rablszinpad.hu

Szádeczky Attila 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű