14.9 C
Baja
2024. május 3. péntek
Kezdőlap Kultúra Díszelőadásra készül a RÁBL Színpad

Díszelőadásra készül a RÁBL Színpad

Skandináv dráma-vígjátékot ad elő a RÁBL Színpad és Zenei Közösség szeptemberben hat alkalommal a Belvárosi Közösségi Ház nagytermében, melyek közül az egyik szeptember 9-én szombatom a társulat jubileumi évadjának apropóján díszelőadás formájában kerül  színpadra.
Anders Thomas Jensen filmjének saját adaptációja, az Ádám almái című darab különlegességét a fekete humorral átitatott, kissé groteszk elemekkel tarkított rögvalóság bemutatása adja meg. A sajátos humorú morbid játékban az isten és az ember kapcsolatának a filozófikus áttekintésével szembesülhet a néző. Egy rosszéletű ember kerül a plébániára azzal a küldetéssel, hogy meg akar sütni egy almáspitét. Ehhez szükség van egy almafára, amivel természetesen mindig probléma adódik: hol kukacos, hol a varjak eszik a gyümölcsöt, villám dönti ki a fát, vagy a sütő romlik el. A nevetséges történetben mégis csak az jön át, hogy a plébános, aki jó útra akarja téríteni a rosszakat és a negatív hős milyen módon találkozik egymással ebben a célban. A kérdés, hogy Isten mit akar, legyen almáspite, vagy az ő szándéka szerint ne legyen. Ez fontos dilemma, hiszen mindannyian, akik egy felsőbb hatalomhoz igazítjuk az életünket, tudni szeretnénk, mi Isten akarata.

A társulat jubileumi éve apropóján egy teljesíthető kérésen törte a fejét, majd felkereste az önkormányzatot azzal a szándékkal, hogy az évek óta üresen álló egykori Belvárosi Közösségi Ház színháztermét kamaraszínházként szeretné hasznosítani- fogalmazott a RÁBL Színpad és Zenei Közösség vezetője. Dely Géza elmondta: szeretett volna egy olyan helyet, ahol kényelmesen elférnek és nem azonnal kell elpakolni, mint ahogy azt a Szent László ÁMK tornatermében szokták. Hozzátette: a használtba vétel megtörtént, határozatlan idejű szerződést kötöttek, kitakarították, berendezték a nagytermet, amely hetven néző befogadására lesz alkalmas, valamint 9×9 méteres színpaddal várják a színház szerelmeseit.

A darab címszerepét, Ádámot Csanádi László alakítja, aki 2011 óta tagja a társulatnak. A főszereplő egyik szimbolikus küldetése, hogy felnyissa az emberek szemét, különleges tekintettel Ivánra, a papra, akivel nem egyezik a világnézetük, összegezte a karaktert László.  

Szádeczky Attila 

A bajai RÁBL Színpad bemutatja
Anders Thomas Jensen
filmjének saját adaptációját:
ÁDÁM almái
c. dráma-vígjátékot
BAJA, BELVÁROSI KÖZÖSSÉGI HÁZ
2023. szeptember 7-8-9. és 14-15-16. 19 óra
jegyár: 2500 Ft
helyfoglalás: www.rablszinpad.hu
AZ ELŐADÁST 14 ÉVEN ALULIAK SZÁMÁRA NEM AJÁNLJUK!
szereplők:
Adam: Csanádi László
Ivan: Tóth Dániel
Gunnar: Császár Zoltán
Khalida: Szalai Natália
Sarah: Debreceni-Schaffer Rebeka
Doki: Éber Kata
Holger: Grészló István
Poul: Ghanim Tamás Lutfi
Christoffer: Nyirati Zsolt
díszlet: Solar Glass Kft; Hodovány Anett és a Rábl Színpad tagjai
zene: Szöllősi Kristóf
rendezte: Dely Géza

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű