24.5 C
Baja
2024. május 19. vasárnap
Kezdőlap Közélet Jó hangulatú, de "lehúzós" volt a XXVI. Bajai Halfőző Fesztivál

Jó hangulatú, de „lehúzós” volt a XXVI. Bajai Halfőző Fesztivál

Jó hangulatban zajlott a XXVI. Bajai Halfőző Fesztivál a mögöttünk hagyott hétvégén. Elsőként mindenképpen dicséret illeti a vállalkozó házaspárt, akik hozzáértően, profi módon szervezték meg a bajaiak legfontosabb ünnepi hétvégéjét. 
A három nap tapasztalatait csokorba szedve, megpróbáljuk górcső alá venni a pozitívumokat és természetesen a negatívumokat is. 

POZITÍVUMOK.
A Petőfi-sziget nagyon jól lett berendezve: a színpadok egyértelműen elkülönültek egymástól, a kiszolgáló egységek és a sörpadok a megfelelő módon lettek elrendezve. A vidámpark magas színvonalú játékokkal érkezett, az óriáskerék egészen egyedi volt. Kínáltak minden, mi szem-szájnak ingere: étel, ital, édességek szinte korlátlanul álltak a vendégek rendelkezésére. A Szentháromság téren szellősen lettek berendezve a főzőhelyek, de nyilván ehhez az is hozzájárult, hogy kevesebben települnek ki a bográcsaikkal. A mobil wc-k a kellő mennyiségben várták a kis- és nagydolgaikat végezni kívánókat. Kiemelhető még az is, hogy a Borudvar teljesen elkülönült a rendezvény többi részétől. 

NEGATÍVUMOK. 
Az árak
Szinte sokkolta a város lakóit az étel, az ital és a szolgáltatások árai. A legnagyobb felháborodást az 1600 ft-os csapolt sör okozta, melyet meg kellett fejelni egy 1000 ft-ba kerülő repohárral is, amelynek az eredeti célja a környezetbarát „Váltsd vissza” volt, azonban erre itt nem volt lehetőség. Egy tányér halászlé 4300, a sajtos- tejfölös lángos 2000, a hamburgerek 3-4-5000 forintba kerültek. 
Az érzékeltetésre egy egészen minimalista példa. Egy házaspár úgy dönt, lesétál a Petőfi-szigetre belehallgatni a koncertekbe. Ha már lent vannak, isznak egy-egy korsó sört 2x 1600+2×1000 forintért, és ha már halfőző fesztivál, megesznek egy-egy tányér halászlét 8600 ft-ért. Ez azt jelenti, hogy önkiszolgálással cca. 14000 forintért műanyag tányérból, műanyag kanállal esznek egy ételt, és műanyag pohárból isznak egy sört. Amennyiben az ezt követő két napon ugyanezt szerették volna megtenni, 42.000 forintért kellett volna a zsebbe nyúlniuk a napi egy ételért és egy sörért. Azt már ki sem merjük számolni, ha a házaspárnak van két gyermeke is, és családi programként vettek részt a fesztiválon. 
Naívság lenne részünkről azt hinni, hogy ez többi fesztiválon nem így van. 
Csakhogy amíg a Balaton Sound-ot, vagy a Volt Fesztivált meglátogatni szándékozók -főként a fiatalok- talán egész évben spórolnak, hogy azt a néhány napot fehőtlenül szórakozva végig tudják bulizni, addig a bajaikat teljesen felkészületlenül érték az árak. 
A marketing
El kell dönteni, hogy a világhírű Bajai Halfőző Fesztivál a jövőben maradjon a tradícióknak megfelelően a bajai halászlé ünnepe, vagy legyen inkább egy tömegízlést kielégítő zenei rendezvény. A halászlé a bajaiságot, a bajai életérzést, az identitástudatunk jelentős részét képezi. Idén ezek háttérbe szorultak, és az úgynevezett sztár előadók kerültek előtérbe. Aki az elejétől kezdve követte a fesztivál online eseményét, azt láthatta, hogy kevés vagy talán egy olyan bejegyzés sem született, ami a halászléről, a hagyományokról, a Hungarikummá válás jelentőségről szólt volna. Nem esett szó az alkotókról, az ötletgazdákról és azokról, akik első ízben megrendezték. Mert az első volt a legszebb és a legemlékezetesebb. 

SZUBJEKTÍV
Ha bajai előadókat kivesszük a programokból, kevés kivétellel a tömegigényeket szerették volna kielégíteni a szervezők. A színvonalon, az értékeken lehetne vitatkozni, de nem érdemes, mert mindez ízlés dolga.

Összegezve tehát bátran állíthatjuk: Baján van létjogosultsága egy nagyszabású zenei fesztiválnak, de azt semmiképpen ne nevezzük Bajai Halfőző Fesztiválnak. A jelek szerint most kevesebben igénylik, hogy kitelepüljenek a térre főzni, de biztosan van megoldás arra, hogy a szívünkhöz oly közelálló halászléünnep újra a régi fényében ragyogjon. 

Szádeczky Attila 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű