25.6 C
Baja
2024. május 20. hétfő
Kezdőlap Közélet Mindszenty Józsefre emlékeztek

Mindszenty Józsefre emlékeztek

Szinte napra pontosa tíz évvel ezelőtt avatták fel Józsefvárosban Mindszenty József bíboros-hercegprímás, volt esztergomi érsek tiszteletére felállított szobrot. A jeles évforduló alkalmából szentmisével egybekötött megemlékezést tartottak június 17-én szombaton a 20. századi Magyarország egyik legjelentősebb egyházi és politikai személyiségéről elnevezett téren, melyen tiszteletét tette Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés alelnöke, valamint a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának tagjai. 
A Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvoda ünnepi műsora után Baja és térsége országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Zsigó Róbert elmondta: 2013-ban térségünk egy természeti csapással, az évszázad dunai árvízével küzdött. A Sugovica partján egymásra helyezett homokzsákok jelezték, hogy vannak a világon olyan erők, amelyek megfékezéséhez együttműködés nélkül esélyünk sincs. De az összefogás akkor is segített. Nem mondhatjuk éppen gondtalannak az azóta eltelt éveket sem: a világ és benne Európa folyamatos kihívásokkal küzd, koronavírussal, háborúval, gazdasági nehézségekkel. Mégis – talán lelki alkatunkból adódik így – itt hazánk déli részén, a Bácskában igyekszünk megőrizni valamit derűnkből és bizakodásunkból is. Mindehhez az kell, hogy tisztában legyünk múltunkkal, és világosan lássuk: a sorscsapások ellenére idáig is kitartottunk, bármilyen akadályokat gördített utunkba a történelem.
Ezt, vagyis a kihívásokkal szembeni helytállást, és a rendíthetetlen hit példáját hordozza Mindszenty József hercegprímás életútja, és erről tesz tanúbizonyságot az őt ábrázoló szobor is. Hozzátette: Mindszenty Józsefet ereje teljében folyamatosan diktatúrák fenyegették. Féltek tőle a nyilasok, tehát bántani akarták, és rettegtek tőle a kommunisták is, akik legszívesebben eltüntették volna a Föld színéről. Mintha az önkényuralmak azoktól az emberektől tartanának leginkább, akik meggyőződését nem tudják kényük-kedvük szerint hajlítani – főleg a saját javukra. Amikor a nyilasok arra akarták kényszeríteni a bíborost, hogy esküdjön fel rájuk, Mindszenty inkább a börtönt választotta. Mindszenty áldozatos munkáját azonban csak rövid ideig folytathatta, mivel a kommunista hatalomátvételt követően az erkölcs emberei megint gyanússá váltak. – Tíz évvel ezelőtt, a szobor avatásának napján, érseki szentmisén vehettünk részt. Bábel Balázs érsek úr akkor azt mondta Mindeszenty Józsefről, hogy: „ő a katolikus egyház állócsillaga”. Márpedig az állócsillagok azok, amelyek biztos tájékozódást jelentenek az embereknek évezredek óta, akár a tengereken, akár a szárazföldön keresik útjukat. emelte ki Zsigó Róbert. 
A koszorúzást követően a Szent József templomban szent misén vettek részt az emlékezők, melyet Bábel Balázs celebrált. 

Szádeczky Attila

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű