24.5 C
Baja
2024. május 19. vasárnap
Kezdőlap Belföld Mihály, a bükki medve

Mihály, a bükki medve

Már évek óta a Bükkben él Mihály, a medve, aki gyakran tesz sétákat az erdőben. 
A Kárpátok barnamedve-állományának növekedése és az élőhelyeiken végbemenő változások miatt az elmúlt évek során egyre gyakrabban észlelhetünk barna medve előfordulására utaló nyomokat, a Bükki Nemzeti Park területe ugyanis tökéletes otthont jelent az állatnak, már csak a bőséges élelem miatt is.
Bükki Nemzeti Park igazgatósága azonban óva inti a turistákat ugyanis, mint írják: a medve nem játék, a medvét kerülni kell. A medvével nem kell barátkozni, bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez köthető. 
Erdőjáróként sem árt néhány szabályt betartani, ha el akarjuk kerülni a barna medve társaságát: kizárólag a kijelölt turistautakon sétáljunk, kerülve az átláthatatlan sűrűket, bozótosokat, és ha nem szükséges, ne menjünk napnyugta és napkelte közötti időben az erdőbe. Ne járjunk nesztelenül, tegyük egyértelművé a medvék számára, hogy közeledünk, társaságban például beszélgessünk. Használjunk zajkeltő eszközt, ha egyedül járnánk az erdőket, és ne használjunk fülhallgatót. Ha pedig mégis találkozunk egy medvével, és az állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről. – Ha a medve két lábra áll, azt a jobb tájékozódás érdekében teszi, ha pedig észrevesz minket, ne próbáljuk elzavarni, ne nézzünk a szemébe vagy fordítsunk hátat neki, és főleg ne fussunk el, mert biztosak lehetünk abban, hogy gyorsabb nálunk – sorolta az igazgatóság, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy ne szelfizzünk az állattal.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű