18.6 C
Baja
2024. május 15. szerda
Kezdőlap Közélet Közösségi tér épült a Felsőszentivánon

Közösségi tér épült a Felsőszentivánon

Még 2020. augusztusában fejeződött be Felsőszentivánon Magyarország egyetlen működő szélmalmának felújítása. A TOP-1.2.1-15-BK1-2016-00012 azonosítószámú, „A Felsőszentiváni szélmalomhelyreállítása és turisztikai attrakcióvá fejlesztése” című projekt a Széchenyi 2020 programkeretében 214,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.2.1-15 Társadalmi és környezetiszempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívása keretében került megvalósításra.
A település önkormányzata nem elégedett meg a turisztikai szempontból áttörésnek minősíthető beruházással, a felújított malom elkerített közvetlen környezetét a Magyar Falu Program keretében elnyert pályázati forrásból közösségi térré alakította át. 
A fejlesztés március 9-én csütörtökön tartott ünnepélyes átadóján részt vett Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat alelnöke, Vörös Szilárd, Felsőszentiván polgármestere és dr. Bari Bernadett, Baja megyei jogú város önkormányzati képviselője, a testület Fidesz-KDNP frakciójának vezetője. 
Vörös Szilárd köszöntőjében elmondta: a közösségi tér tartalmaz egy kemencét, aminek jelenleg nem a belőle áradó meleg a szerepe, hanem, hogy olyan étkek süljenek benne, melyek a közösséget még kellemesebbé teheti és közösséggé kovácsolja. Hozzátette: a hely alkalmas lesz majd világ- és Európa-bajnoki labdarúgó mérkőzések kivetítőn történő megtekintésére. Mint mondta: hajdan, amikor a malom összedőlt, nagyon szánalmas képet mutatott, de ma már büszkén mondhatják, hogy az ország egyetlen működő szélmalma a Felsőszentivánon van. 
Büszkén mondhatjuk el, hogy amióta Orbán Viktor miniszterelnök 2019-ben meghirdette a Magyar Falu Programot, több mint ezermilliárd forint fejlesztési forrás jutott el az ország kistelepüléseire- fogalmazott Gyopáros Alpár. A kormánybiztos egy nem reprezentatív felmérésre hivatkozva kifejtette: a megkérdezettek túlnyomó többsége szerint utak, iskolák óvodák, bölcsődék felújítására, járdák építésére, orvosi eszközök beszerzésére van a legnagyobb szükség. A válaszadók nagy része fontosnak tartotta a közösségi terek kialakítását is, mert úgy vélték, élettel kell megtölteni a kisebb településeket is. Többek között ezért fontos, hogy elkészült a beruházás- szögezte le a politikus. 
Zsigó Róbert arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években a kormány egyik legfontosabb célja az volt, hogy fejlesszék elsősorban a kistelepüléseket, azért, hogy a falvakban lakók is a megfelelő módon tudják igénybe az alapvető szolgáltatásokat. Ennek a célnak a legcélravezetőbb eszköze a Magyar Falu Program volt, és lesz az elkövetkezendő években is. Hangsúlyozta: a Magyar Falu Program indulása óta a választókerület 24 kistelepülésekre, a falusi útalapból jutott támogatás több mint 6.5 milliárd forint volt. 

A létesítményt Muka Attila Gábor plébános áldotta meg, majd ezt követően a jelenlévők állófogadáson vettek részt.

Szádeczky Attila 

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek:2024. május 2. és 2024. május 8. között anyakönyvezettek: Mailach Ferenc (anyja neve: Dávid Dóra) Bátaszék, Kincse Minka (Kerek Brigitta) Baja, Vörös Ella (Polyák Alexa)...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű