22.7 C
Baja
2024. április 28. vasárnap
Kezdőlap Közélet RÁBL Színpad- Mesejáték nem csak gyerekeknek

RÁBL Színpad- Mesejáték nem csak gyerekeknek

Gyerekeknek íródott, de felnőtteknek is tanulságos történetet mesél el a bajai RÁBL Színpad legújabb produkciója: a Michael Ende, Momo című könyve alapján színpadra vitt színházi mesejáték főhőse és címadója egy kislány, Momo, aki “úgy tudott hallgatni, hogy ostoba embereknek egyszeriben okos gondolatuk támadt”. Sok ember járt hát Momohoz, a régi amfiteátrumba, ahol lakott, csak hogy meghallgassa őket ezzel az empatikus, teljesen odaadó figyelemmel, mint a legjobb segítő szakemberek. Ebbe az idillbe, ami egy nevesincs nagyváros szélén virágzott, egyszer csak furcsa, szürke ruhás alakok kezdtek beszivárogni és kicsalni az emberek idejét. Ettől nem jutott többé idejük a gyógyító beszélgetésekre, játékra (még a gyerekeknek sem), azokra a dolgokra, amitől jól érezték magukat és ami feltöltötte őket. Momo elhatározza, hogy elindul és visszaszerzi az embereknek az ellopott időt. Viszontagságos és cseppet sem veszélytelen kalandjai során segítségére van Kassziopeia, a jövőbe látó, “beszélő” teknős, akivel együtt indulnak útnak, hogy megkeressék Hora mestert, az Idő titokzatos urát, hátha ő még tud segíteni megmenteni a vesztébe rohanó világot. 
Középiskolás korában olvasta a könyvet, de már akkor is a történet felnőttekhez szóló mondanivalója érintette meg Dely Gézát, a bajai RÁBL Színpad vezetőjét, aki egyben a rendezője is a darabnak. A regényből készült egy film is, melyeket alapul véve a társulat koreográfusa, Gyimesiné Bencze Judit és Binszki József plébános ötletei nyomán született meg a döntés, hogy a saját adaptációban mutassák a művet a bajai közönségnek. A társulat vezetője elmondta: az előadásnak vannak olyan jelenetei, amelyek ijesztőek lehetnek gyerekek számára, ezért próbálták ezeket egyszerűsíteni. A mesejáték mondanivalója nem egyszerű, ezért inkább kisiskolásoknak ajánlják, ugyanis ebben a korban olyan gyorsan fejlődik a korosztály, így úgy gondolják számukra érthető lesz. 
A Momo egy gyermekközpontú sztori, de talán pont a felnőtteknek kell, hogy pozitív kicsengése legyen a végkifejletnek, ugyanis mi, felnőttek vagyunk hajlamosak arra, hogy nem tudunk időt szakítani olyan fontos dolgokra, mint a beszélgetések, a játék, a pihenés és a kikapcsolódás- tette hozzá a társulat vezetője.
Farkas-Schoblocher Anna hatodik osztályos kora óta a Rábl Színház tagja, mindig pozitív, mosolygós és vidám karaktereket alakított. Most egy régi vágya teljesült azzal, megformázhatja a darab főgonoszát, szürke elnököt. Arra a kérdésre válaszolva, hogy egy alapjaiban is kedves, mosolygós arcú személyiségnek mennyire nehéz eljátszani egy negatív szerepet, Anna viccesen úgy fogalmazott: nagyon élvezi a szerepet, gyakorlásként otthon morcosan szokott nézni a tükörbe.

Szádeczky Attila  

A szereposztás:
Momo – Farkas Szimonetta
Szürke elnök – Farkas-Schoblocher Anna
Gigi- Helyes Csenge
Beppo – Hodován Jolán
Hora mester – Tóth Tünde
Fusi úr; Szürke úr – Nyirati Zsolt
Nino; Szürke úr – Molnár Kristóf
Nicola; Szürke úr – Szöllősi Kristóf
Liliana; Teknős – Blank Berta
technika: Szöllősi Kristóf és Szabó Bence
rendezte: Dely Géza

2022. november 23. szerda 17.30
Baja Városi Színházterem
Jegyek: KUPA, Jegyiroda, egységár: 1800 Ft

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű