14.8 C
Baja
2024. május 3. péntek
Kezdőlap Közélet 50 éves a Bunjevačka „zlatna grana“

50 éves a Bunjevačka „zlatna grana“

Idén ötvenedik születésnapját ünnepli a Bunjevačka „zlatna grana“ Kulturális Egyesület. E jeles évfordulóról ünnepélyes keretek között emlékeztek meg október 22-én szombaton a Baja Turisztikai Központban. 
A tánccsoport első elnöke a legendás Csilics Sándor volt, kinek az örökségét tovább építve dolgozik azóta is a civil szervezet- mondta Filákovity Ildikó elnök. Hozzátette: a cél továbbra is ápolni a horvát nemzetiség kultúráját, de elsődleges feladatuknak tekintik a bajai és Baja környéki bunyevác táncok, énekek, szokások megőrzése, felelevenítését is és továbbra is hűen kívánják őrizni a meglévő népviseleteket, melyeket a fellépések alkalmával a nézők is megcsodálhatnak. Az egyesületnek számtalan szereplése volt már, nem csak belföldön, de határainkon kívül is. A csoport tagjai büszkék rá, hogy 2012 októberében megkapták a „Bács-Kiskun Megye Nemzeti Kisebbségeiért” díjat, 2020 decemberében „Baja város nemzetiségeiért” kitüntető díjat.
Egy mondás úgy tartja: a kultúra a társadalom személyisége, éppen ezért rengeteg hatás éri, amit a maga módján elfogad, hogy részével váljon, vagy elutasít, mivel úgy érzi nem illik hozzá- fogalmazott köszöntőjében Baja és térsége országgyűlési képviselője. Zsigó Róbert elmondta: a közös kultúra, ami összeköt minket, hosszú idő múltán vált azzá, amilyennek mai is látjuk. Az évszádok során alakult és fomálódott, még is megmaradt a történelmi nyitottsága- tette hozzá. 
Egy egyesület életében az 50 év nagy időnek számít annak ellenére is, hogy Baja rendelkezik olyan közösségekkel is, amelyek 150 évet tudhatnak maguk mögött, azonban tisztában vagyunk azzal, hogy az az örökség, amit a Bunjevačka „zlatna grana“ tovább visz, az a mögöttünk hagyott évszádok hagyománya- hívta fel a jelenlévők figyelmét Hajdú Miklós alpolgármester. 

A köszöntőket követően a Garai Tamburazenekar, Bunjevačka „zlatna grana” Kulturális Egyesület, a Dusnoki Hagyományőrző Népdalkör, a tavankúti KHPD „Matija Gubec”, valamint az Ercsiből érkező Zorica Tánccsoport színvonalas hagyományőrző műsorral kedveskedett a jelenlévőknek, majd ezután egy jó hangulatú bállal zárult a program. 

Szádeczky Attila

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű