13.9 C
Baja
2024. május 6. hétfő
Kezdőlap Kultúra Árvák- Erős előadással indul a bajai színházi évad

Árvák- Erős előadással indul a bajai színházi évad

Az új színházi évad első előadásáról Ottmár Attila, a Baja Marketing Kft művészeti vezetője tájékoztatta portálunkat. 
Egy olyan produkciót hívtunk meg a Bajai Városi Színházterembe, amely – s itt most kérem, engedjenek meg nekem egy személyes megjegyzést – életem egyik legkatartikusabb színházi élményét jelentette az elmúlt évadban, amikor Budapesten a Radnóti Színház – Tesla Laborban volt szerencsém látni. Három kiváló színész (véleményem szerint korosztályuk legjobbjai közé tartoznak hazánkban) lebilincselő játékában egy olyan előadás érkezik városunkba szeptember 10-én, amelyet látni kell, amelyen el kell gondolkodni, s amely minden bizonnyal sokáig velünk lesz a megtekintés után. Lovas Rozit, Molnár Áront és Lengyel Tamást a legtöbben talán „A mi kis falunk” című televíziós sorozat komikus szerepeiből ismerhetik – ebben az előadásban azonban egy egészen más oldalunkról mutatkoznak be, megcsillogtatva tehetségük sokoldalúságát, művészetük színes tárházát.
Horváth János Antal a saját fordításában rendezte meg az angol Dennis Kelly ÁRVÁK című darabját. Kelly darabjai közül több, például a Dzsuva vagy a 23 perc már látható volt magyar színpadon. A 2009-ben írt Árvák a thriller eszköztárát működteti, miközben a többségi társadalom és a bevándorlók közötti ambivalens viszonyt tematizálja.
A színészek a darab során élvezetesen hosszú utat járnak be. Mindhárom szereplőnek alapvetően változik a viszonya a világhoz.

Molnár Áron az elveszettnek és kiszolgáltatottnak tűnő Liam-et (Helen testvérét) alakítja. Molnár színpadi színészete a szűnni nem akaró, baljós feszültségé és az iránytalan energiáké, amelyek majd szétvetik az általa alakított figurákat.
Danny, a férj szerepében Lengyel Tamás alapjaiban hitetlenkedő arca árnyaltan igyekszik elfogadni és tudomásul venni az ismétlődő próbatételeket. 

Lovas Rozi játéka Helen szerepében az átmenet a kétféle kötődés és a két másik színész között. Helen őrlődik a férje és a testvére között.
Az Árvák izgalmát nem az olykor kissé didaktikus és kiszámítható cselekmény adja, hanem az, ahogyan a sorsok biliárdgolyókként ütköznek, hogy aztán gellert kapjanak az elhallgatott titkoktól és valami új, meglepő irányba guruljanak tovább.
Dennis Kelly kamaradrámája egy lebilincselő krimi történetén keresztül mesél az előítéletekről, a gyűlöletkeltésről, a társadalmi rétegek szétszakadásáról, a társadalomban pattanásig feszülő félelemről és bizonytalanságról, vagyis arról, ami a legjobban meghatározza a mindennapjainkat. Szereplőinknek nem biztos, hogy van feloldás, de a nézőknek még lehet.

Az előadást 16 éves kor felett ajánljuk! Hossza: 110 perc, szünet nélkül.
Jegyek válthatók a Bácskai Kultúrpalota Jegyirodájában (Baja, Szentháromság tér 3., tel.: 79/321-341) illetve a jegy.hu-n.

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű