18.8 C
Baja
2024. május 18. szombat
Kezdőlap Közélet EDD A BAJAIT! Karámgourmet: a minőség mindenek felett

EDD A BAJAIT! Karámgourmet: a minőség mindenek felett

Az utóbbi években számos új, hamburgerekre specializálódott étterem nyílt Baján, amelyek közül természetesen kiemelkedik a a közelmúltban városunkba érkező, nagy népszerűségnek örvendő multinacionális étteremlánc. Azt csupán még csak sejteni lehet, hogy a McDonald’s hosszútávon milyen hatással lesz Baja hasonló jellegű étkezdéire, de lokálpatrióta portálként úgy érezzük, támogatnunk kell a helyi, sok esetben a térség termelőitől beszerzett alapanyagokat felhasználó vállalkozásokat. E célból indítjuk útra az 
“Egyed a Bajait” sorozatunkat, amelyben egy gasztrotúra keretében a város néhány gyorséttermébe látogatunk el. Célunk, hogy feltérképezzük a bajai hamburgereket előállító és forgalmazó vendéglátóegységeket, és közre adjuk az ott tapasztaltakat. Az értékelésnél- ami természetesen teljesen szubjektív- több szempontot is figyelembe veszünk: magát a helyet, a kiszolgálást, és természetesen az étel minőségét. Fontos megjegyezni, hogy nem lehúzni szeretnénk a helyi vállalkozókat, éppen ellenkezőleg. Szeretnénk kísérletet tenni arra, hogy a vendégekért folytatott ádáz harcban ne maradjanak alul a kisebb, de jobb minőségű ételt előállító bajai mikrovállalkozások. Lehetetlen küldetés? Elképzelhető. Ennek ellenére megpróbáljuk.

Többnyire helyi termelőktől beszerzett alapanyagokból, a minőséget maximálisan szem előtt tartva készíti hamburgereit a Karámgourmet.
A Halászparton található hangulatos, teraszos gyorsétterembe betoppanva a hangszórókból szóló lágy, latinos muzsika, az ízlésesen berendezett terasz, valamint a Sugovica közvetlen közelsége azonnal egyfajta mediterrán életérzést vált ki az éhes vendégből.
Érkezésünk pillanatában a tavaly szeptemberbe nyitott, családi vállalkozásként működő kisétterem tulajdonosa, Bóna Benjámin éppen a ház specialitását, a Camembert sajtos hamburgert készíti. 
Benjámin soha nem dolgozott szakácsként, azonban az étterem nyitása előtt és azóta is a család folyamatosan tesztelte, teszteli a felhasználni kívánt alapanyagokat, mert úgy véli: az igazán jó hamburgert, kizárólag kiváló minőségű alapanyagból lehet készíteni. Aki csak fogyasztja a hamburgert, értékes információkhoz juthat, ha figyelmesen végig követi a hamburger elkészítésnek folyamtatát. A különleges, Spanyolországból érkezett zsemle mindkét oldalát megpirítja, megakadályozva ezzel, hogy a későbbiekben a szószok miatt szétázzon a tészta. Ezután következik a saláta, majd a marhából készült húspogácsa, melynek a sütése során olvad rá a sajt is. Ezt követi a grillezett Camembert sajt, az áfonya lekvár, a sült bacon és természetesen a zsömle teteje. Zárásként az alkotó önkritikus, ám elégedett arckifejezéssel szemléli művét.  

A Ház burgerét kóstoltuk meg, amely a húspogácsa és a saláta mellett dupla chedar sajt, dupla bacon, és házilag készített szószt tartalmazott. Sült burgonyát is kértünk hozzá: lehetett választani a hagyományos és édesburgonyát is, ez utóbbi is különlegesnek mondható: tizenöt fajtát próbáltak ki, mire rátaláltak a legjobbra. 

Az szűk egy éve működő vendéglátóhelynek már sikerült egy stabil vendégkört kialakítania. Bóna Benjámin édesanyjával- aki szintén a kisétteremben dolgozik- folyamatosan kommunikálnak a vendégekkel. Nagyon örülnek a pozitív visszajelzéseknek, de fontosnak tartják az építő jellegű kritikákat is, hiszen mint mondták: a hasznos információkból lehet tovább fejleszteni az ételkínálatot, és igazodni a vendégek igényeihez.
Benjámin jelenlegi célja, hogy túléljék a gazdasági válságot. A kezdetektől alapvető törekvése, hogy a minőségből soha nem szabad lejjebb adni. – Inkább kisebb árréssel dolgozunk, de nálunk elsődleges szempont, hogy kiváló ételeket állítsunk elő vendégeink megelégedésére. Ebből nem engedünk- tette hozzá.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Karámgourmet- ben top kategóriás ételeket készítenek, így az ár-érték arány is rendben van. Mindehhez egy kellően összehangolt, gyors és udvarias kiszolgálás párosul. További pozitívum, hogy a családi vállalkozás egyben családias légkört is teremt a vendéglátóhelyen. Aki betér, nem csak minőségi hamburgert fogyaszthat, de biztos lehet abban is, hogy barátságos vendéglátásban fog részesülni. 

Szádeczky Attila 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. május 9. és 2024. május 15. között anyakönyvezettek: Szeitz Áron (anyja neve: Várnai Zsuzsanna) Baja, Perity Léna (Németh Szilvia) Baja, Molnár Amira Zoé...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű