9.1 C
Baja
2024. április 27. szombat
Kezdőlap Interjú Több újdonsággal érkezik július végén a BeerBQ fesztivál

Több újdonsággal érkezik július végén a BeerBQ fesztivál

A pandémiával teli időszak után, idén már szabadabban tervezhettek azok, akik élettel és tartalommal próbálják megtölteni az előttünk álló nyári időszakot. Májusban már részesei lehettek a bajaiak a Nepomuki Szent János előtt tisztelgő Jánoska-eresztésnek, valamint július második hétvégéjén az elmúlt két és fél évtizedhez képest kissé fékezett habzásban, de jön a halfőző fesztivál is.
Július utolsó hétvégéjén menetrendszerűen érkezik a szinte minden korosztály körében igen nagy népszerűségnek örvendő BeerBQ – Bajai Kisüzemi Sör- és Streetfood Fesztivál, amely minden évben a gasztrokulturális élmények mellett sokszínű szabadidős programokkal és igényes zenei kínálattal igyekszik a Tóth Kálmán térre csábítani az érdeklődőket. Emellett két újabb program is gondoskodik arról, hogy a nyár vége és a szeptemberi hónap se múljon el szabadtéri szórakozás nélkül.
A részletekről és a rendezvények tudnivalóiról Éberfy István és Hodovány Anett szervezőket kérdeztük. 

A tavalyi évtől eltérően idén nem volt Vinalia borfesztivál, azonban a sokak által nagyon várt BeerBQ fesztivál mellett két újabb nyári programot szerveztek.
– Szeretnénk újabb rendezvényekkel jobb hellyé tenni városunkat. Rengeteg kihasználatlan potenciál van a város turizmusában és a területhez kapcsolódó kommunikációban. Ezeken a vonalakon otthonosan mozgunk, itt tudunk és szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy Baja még vonzóbb város legyen az itt lakók és az ide látogatók számára.
A fenti célok eléréséhez két új területet érintően újabb rendezvények szervezésében veszünk részt olyan elhivatott szakemberekkel, akik sok közös elképzelés és cél mentén hasonlóan gondolkodnak Bajáról. Az elmúlt hónapok alatt sokat tanultunk egymástól és örömmel járjuk a közösen kiválasztott utat.
Az egyik rendezvény a népi kultúrát (népzene, népszokások, hagyományok…) viszi rendhagyó módon közelebb az emberekhez, a másik a magaskultúra (irodalom, színművészet, zeneművészet…) terjesztését tartja feladatának. A rendezvények egyenként más-más fogyasztói csoport érdeklődésére tartanak számot, mégis sok közös van bennük: a városlakók igényeire adnak választ, a kultúra megváltozott szerepére reagálnak, egyúttal könnyen emészthető módon terjesztik azt, és a város számára lehetőséget adnak arra, hogy megmutassa számos arcát. A két új fesztivált nem újabb tömegrendezvényként kívánjuk megvalósítani, első körben inkább bensőségesebb, bajai eseményként gondolunk rájuk jelenlegi életciklusukban és tudatos, organikus építkezés eredményeként szeretnénk meghatározó fesztiválokká fejleszteni őket.

Tavaly a pandémia miatt el kellett keríteni a BeerBQ fesztivál helyszínét, idén nyilván visszatér a rendezvény a régi kerékvágásba.
– Ha nem is tér vissza teljesen a megszokott mederbe, de a kerítéselemek nem lesznek a látvány részei, nem kell védettséget igazolni a belépéshez, így jóval szabadabban lehet megélni a fesztiválélményt. Szerencsére a Belvárosi templom felújítása is véget ért, ennek köszönhetően lehetőségünk van az eddig anyagdeponálásra használt, templom és parókia közti terület ismételt bevonására, ami a nagyszínpad elhelyezkedése miatt nem egyszerű feladat. A rendezvényt életciklusából fakadóan és a környezeti változók kiszámíthatatlansága okán egyfajta folyamatos alakulás jellemzi, ez az idén sem lesz másként, több újdonsággal is találkozhat a fesztiválozó. 2022-ben egy különleges fesztivál pohárral örvendeztetjük meg a közönséget, mely sokkal elérhetőbb lesz, akár névre szólóvá is tehető, ráadásul a rendezvényen az italokat ebben a pohárban szolgálják ki a kiállítók. Terveink közt szerepel, hogy BeerBQ-s ajándéktárgyakkal jelenünk meg egy önálló faházban, sőt, saját sörben is gondolkozunk, de ennek megjelenése még lehet, hogy kicsit várat magára.

A BBQ fesztiválon évről évre nem csak minőségi ételt és italt fogyaszthatnak a vendégek, de a zenés programok is színvonalasak. Idén hasonló nívóra számíthatnak a Tóth Kálmán térre látogatók?
– Mindenképpen, de itt is lesz egy kis csavar és újdonság. Az idén megtörik a blues hegemónia és megjelenik fűszerként a SKA és a latin vonal is, miközben nem maradunk bajai vonatkozások és meglepetések nélkül sem. Tehát a zenei vonalon is lesznek meglepetések, így érdemes a www.facebook.com/beerbq.baja oldalt követni a legfrissebb hírekért.

Beszélnél részletesebben a „FolkFeszt” és „Szeptember végén” fesztiválokról?    
A FolkFeszt 2022. augusztus 26-28. közt a Tóth Kálmán téren, az Eötvös utcában, a Rózsavölgyi udvarban és a Ciszterci Házban valósul meg Ölveczky Tamás szakmai vezetése mellett. Tamás neve sokak számára világossá teszi, hogy a minőség és a sallangmentes, autentikus népi vonal alapja és meghatározója lesz a fesztiválnak.
Terveink szerint a rendezvény betölti a belvárost és annak környékét. Fel-felbukkanó, hangulatkeltő, invitáló örömzenélésekkel járják a városközpontot azok a fellépők, akik éppen nem a színpadon muzsikálnak. A Rózsavölgyi udvar a délszláv kultúra tematikus színterévé válik, a Sétáló (Eötvös) utca minőségi kézműves vásárnak ad helyet, a Tóth Kálmán téri nagyszínpad pedig folyamatos fellépések helyszíne lesz. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által elnyert finanszírozásban megvalósuló FolkFeszt első alkalommal, azonban hagyományteremtő szándékkal valósul meg 2022. augusztus 26-28. közt.

A „Szeptember végén” Fesztivált 2022. szeptember 23-25. közt tervezzük megvalósítani egy olyan belvárosi területen, mely eleddig nem volt rendezvényhelyszín, pedig az atmoszférája különleges. A Barátok temploma és a Polgármesteri Hivatal épülete közti terület, kiegészülve a Jávor Ferenc parkkal és a Türr István Múzeum udvarával érdekes lehetőségeket rejt egy művészeti fesztivál számára, mely a Petőfi Emlékévhez kapcsolódó szabadtéri színpadi és zenei produkciókkal, gyermekprogramokkal, helyi termelők bevonásával várja az érdeklődőket. A cikk írásának pillanatában a „Szeptember végén” Fesztiválhoz sajnos nem sikerült előteremtenünk a szükséges anyagi hátteret, ezért jelenleg inkább egy nagyon jól előkészített szerelem projekt, amelynek szakmaiságát Dely Géza személye garantálja, azonban a 2022. évi megvalósulása a finanszírozási háttér hiánya okán egyelőre kérdéses.

Mit kell tudni az előttünk álló programok technikai részleteiről?
– Fontos változás a 2022. évben, hogy nem lesz beléptetés és hagyományos belépő, azonban attól sajnos nem tudunk eltekinteni, hogy valamilyen módon hozzájárulást kérjünk a fesztiválozóktól. Ennek új formájával kísérletezünk, mégpedig a fesztivál pohárral, melyet minden italt forgalmazó kiállítónál egységes áron lehet elérni, a kiszolgálás ezekben a poharakban történik. A célunk ezzel a fenntarthatóság, melynek két oldala van. Egyrészt a kevesebb keletkező hulladék – de nem akarunk álszentek lenni, így a másik oldal legalább ennyire fontos, lévén zsebbevágó kérdés az is, hogy pénzügyileg fenntartható legyen a rendezvény. Az idei évben a pénzügyi fenntarthatósághoz kevesebb pályázati forrást találtunk, azonban a Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönhetően nagyot léptünk a kiszámíthatóbb rendezvény költségvetés felé. Ezúton is köszönjük a támogatásukat.

Szádeczky Attila 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű