12.7 C
Baja
2024. április 30. kedd
Kezdőlap Közélet Közlemény- ellátás a fagyok idején

Közlemény- ellátás a fagyok idején

Az elmúlt heti hideg időben történt ellátással kapcsolatban, közleményt adott ki az önkormányzat.

                                                                                Ellátás fagyok idején!

Nagy hidegben teltek február utolsó és március első napjai, az előző hét közepén előfordult, hogy hajnalban a mínusz húsz fokot is elhagyta a hőmérő higanyszála. A hajléktalan ellátásban Vörös kód riasztás volt érvényben, hiszen ebben a zord időjárásban fokozott veszélynek vannak kitéve mindazok, akik huzamosabb időt töltenek a szabadban.

Baján is több területen, sokan tettek azért, hogy ne történjen tragédia a nagy mínuszokban. A Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény kijelölt helynek számít a Vörös kód riasztás idején, így természetesen központi szerepe volt az ellátásban. Az intézmény hajléktalanszállóján éjszakánként összesen húsz férfit szállásoltak el rendszeresen, azonban a további jelentkezőket is fogadni tudták. Az alaplétszám felett átlagosan három-négy férfi aludt matracokon, melegben, biztonságban.

A fűtési szezon kezdete óta bárki igénybe vehette a Cédrus nappali ellátását is, erre az előző héten is többször volt példa. Olyan is előfordult, hogy éjszaka meleg étellel látták el a rászorulókat, akik ezt követően nem szerettek volna tovább bent maradni a szállón.

A Városőrség 0-24 órás ügyeletet látott el, a kollégák folyamatosan járőröztek a városban. Minden olyan személyhez odamentek, aki padokon, lépcsőn, kapualjban üldögélt és felajánlották neki, hogy elviszik a melegedőkbe. Több ilyen pont is működött a városban, különböző nyitvatartási időben várták a hideg idő elől betérőket.

A város vezetése napi szinten részt vett az ellátás irányításában, több esetben is sikerült bajba jutott embereken segíteni. Egy esetben például egy házaspárral vették fel a kapcsolatot, akik autójukban próbálták átvészelni az erős mínuszokat. Ők szociális bérlakásban átmeneti elhelyezésben részesültek.

Mindemellett az önkormányzatnál folyamatosan bírálták el a beérkező szociális tűzifa igényeket, az előző héten összesen 18 család kapott tűzifát ebből a keretből.

Szintén nagy segítséget nyújtott a Bajai Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat. Összesen 12 élelmiszercsomagot osztottak ki, valamint az egyik helyi vállalkozó felajánlásának köszönhetően naponta segítették kenyéradománnyal a rászorulókat. Az étel mellett meleg ruhákat, kabátokat, cipőket juttattak el összesen 13 család részére. Volt 3 olyan család, ahol ivóvízre volt szükség, ezt palackokban ki is vitték a házakhoz. Az intézmény munkatársai rendszeresen végig látogatták az egyedül élő, idős embereket is, hogy meggyőződjenek arról, nincs e valamire szükségük és nem szorulnak e segítségre. A Családsegítőn keresztül az önkormányzat sürgősséggel összesen 13 család részére juttatott el tűzifát.

A Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportja november és március között rendszeresen várja a rászorulókat a ruharaktárában, számukra meleg ruhákat, takarókat, plédeket tudnak biztosítani. A szolgálat több tartós élelmiszert tartalmazó csomagot is kiosztott az elmúlt napokban, a fedél nélkül élők részére leginkább konzervekből álló csomagot állítottak össze.

A Karitasz bajai csoportjának vezetője, Fekete Szabolcs plébános elmondta: az előző héten érezhetően megnőtt az igény a meleg ruhák, takarók iránt, ezeket nagyobb mennyiségben tudták biztosítani a rászorulóknak.

A Sorsok Háza képviseletében Hajdú Julianna számolt be az elmúlt napokról: külsős megkeresés nem érkezett hozzájuk, sem ellátással, sem melegedéssel kapcsolatban. Viszont a rendszeresen ellátottak közül mintegy 30 főt fogadtak, akik otthonukban nagyon nehéz körülmények között élnek.

A városban több civil kezdeményezés is indult, melyet ezúttal is hálásan köszönünk. Bajai vállalkozók, vendéglátóegységek, magánemberek ajánlottak fel segítséget, legyen szó melegedési lehetőségről, meleg ételről, italról.

A közös összefogásnak köszönhetően nagyobb baj nélkül teltek el a rendkívüli időjárással kísért napok, amiért valamennyi illetékesnek köszönetünket fejezzük ki. Egyúttal mindenkit arra kérünk, hogy ne csak a krízishelyzetekben, hanem a többi időszakban is figyeljünk egymásra, a körülöttünk élőkre.

Baja Város Önkormányzat

2018.03.08

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű