12.7 C
Baja
2024. április 27. szombat
Kezdőlap Kultúra Vörösborok a bajai hungarikumhoz

Vörösborok a bajai hungarikumhoz

Az internetes keresőmotorok csúcsa, a google alig fél másodperc alatt közel 50 ezer bejegyzést talál a „bajai halászlé” hívószóra. Abban az esetben, ha utánaírjuk a „bor” főnevet, a kikeresett weblapok száma megfeleződik. Ezeknek egy része tovább osztható azokra a honlapokra, amelyek a hungarikum elkészítéséhez ajánlják a szőlőből készült italt. Mit tegyünk viszont akkor, ha nem a bográcsba, hanem pohárba szeretnénk tölteni a halászléhez leginkább illő bort? Ennek néztünk utána.

A borválasztás szerencsére nem túl nehéz, ha a bajai halászléről van szó. Bár a halételekhez általában fehér vagy rosé bort szoktak ajánlani, a bajaiak kedvenc hungarikumával más a helyzet. Ez főként annak köszönhető, hogy a levest a fűszerpaprika teszi igazán pikánssá, gasztronómiailag pedig a többi halátelhez mérten nehezebbé. Ez a legfőbb oka annak, hogy a bajai halászlé mellé nem fehér, hanem könnyedebb vörösbort, esetleg egy jóféle sillert érdemes választani.
A legbiztosabb választás: kadarka
Közel háromszáz éve termesztik hazánkban a kadarka szőlőt. A reneszánszán már túl van a fajta, manapság mégis az látható, hogy újból lelkesedni kezdtek érte a borászok. A Hajós- Bajai Borvidékre jellemző löszös talaj kedvez a tőkéknek, általában illatos, fűszeres zamatú borok kerülnek a palackokba. A kadarkát nem azért szeretjük, mert testes, hanem azért, mert bársonyos eleganciája sajátos jelleget ad a bornak, amely kitűnő kísérője a baja halászlének.
Nem csak cuvée-ben jó: portugieser
Korábban oportónak, vagy kékportónak hívták hazánkban, de az uniós csatlakozás után – az EU eredetvédelmi szabályai miatt – már a portugieser szónak kell a címkékre kerülnie. A bort gyakran ajánlják libaételekhez, kerek, gyümölcsös vörösborként azonban jól illik nem túl nehéz, enyhén fűszeres, paradicsomos vagy paprikás fogásokhoz is. A németek gyakran fogyasztják kolbászokhoz, ami elsőre talán különösen hangzik, mégis érdemes kipróbálni.
Fontos tudni a portugieserről, hogy nem csak fajtaborként palackozzák, az egri bikavérnek is gyakori összetevője.

Negyven név közül: kékfrankos Magyarország legelterjedtebb vörös borszőlőfajtája. Nevének története meglehetősen kusza, a kékfrankosnak Kelet- és Közép-Európában közel negyven névváltozatával találkozhatunk. Sopronban fennmaradt az a hagyomány, miszerint nevét a Bonaparte Napóleon seregében szolgáló katonák pénzéről kapta, ti. ugyanis, hogy a helyi gazdák csak az értékes, kék színű francia pénzért mértek jóféle bort, az inflálódott háborús valuta nem kellett nekik. A történetre azóta rácáfoltak a kutatások. Ami viszont biztos: a közepesen testes, zamatos ital nagyszerű választás, ha a halászlé mellé keresünk borokat.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű