A köles
A perjék családjába tartozó, Kínából származó gabona, amely közel 10.000 éves múltra tekint vissza, tehát igazi ősgabona.
Miért érdemes fogyasztani?
Nem véletlenül illetik a csodagabona jelzővel is, hiszen számtalan élettanilag pozitív hatással bír:
Nagyon magas a rosttartalma, ezáltal hamar teltségérzetet okoz, így a fogyni vágyóknak is kiváló választás lehet, a cukorbetegeknek pedig azért előnyös, mert ezek a rostok mérsékelik a szénhidrátok felszívódását.
Könnyen emészthető és salaktalanító hatású. Jótékonyan hat a kötőszövetek állapotára is, valamint a szemre, bőrre, hajra, körmökre és fogakra is. Gyulladáscsökkentőként is számon tartják és a daganatos betegségek megelőzésében is segíthet.
Gazdag vitaminokban -és ásványi anyagokban: B-vitaminok, béta-karotin (a máj A-vitaminná alakítja); szilícium, kállium, magnézium, vas, cink, mangán, kén, foszfor, fluor. Mindezek mellett nagyon jó minőségű telítetlen zsír, szénhidrát -és fehérjeforrás (teljes értékű fehérjét tartalmaz).
Gluténmentes, azért az arra érzékenyek is nyugodt szívvel fogyaszthatják.
Hogyan készítsük?
Nos, a köles nem igényel hosszas előkészítő folyamatokat, tehát nem kell áztatni, elég alaposan átmosni. Legalább 3-szoros mennyiségű vízzel kell felönteni. Kb. negyedóra alatt elkészül, de érdemes kis időre még a fedő alatt hagyni, hogy párolódjon.
Mit készítsünk belőle?
Használhatjuk levesbetétként, például tészta vagy galuska helyett.
Készíthetünk belőle édes vagy sóskását is, gombócot, édességeket (süteményeket, péksüteményeket), köreteket, egytálételeket és krémeket is, a köleslisztet pedig használhatjuk főzelékek sűrítéséhez is.
Tárolása:
Magas zsírtartalma miatt könnyen avasodik, ezért nagyon figyeljünk a szavatosság idejének ellenőrzésére. Ajánlott hűtőben tárolni.
Egészséges életmódra fel! ?