23.6 C
Baja
2024. május 6. hétfő
Kezdőlap Egyéb Egészséges alapanyagok a bajai piacról (8. rész)

Egészséges alapanyagok a bajai piacról (8. rész)

A köles

 

A perjék családjába tartozó, Kínából származó gabona, amely közel 10.000 éves múltra tekint vissza, tehát igazi ősgabona.

Miért érdemes fogyasztani?

Nem véletlenül illetik a csodagabona jelzővel is, hiszen számtalan élettanilag pozitív hatással bír:
Nagyon magas a rosttartalma, ezáltal hamar teltségérzetet okoz, így a fogyni vágyóknak is kiváló választás lehet, a cukorbetegeknek pedig azért előnyös, mert ezek a rostok mérsékelik a szénhidrátok felszívódását.
Könnyen emészthető és salaktalanító hatású. Jótékonyan hat a kötőszövetek állapotára is, valamint a szemre, bőrre, hajra, körmökre és fogakra is. Gyulladáscsökkentőként is számon tartják és a daganatos betegségek megelőzésében is segíthet.
Gazdag vitaminokban -és ásványi anyagokban: B-vitaminok, béta-karotin (a máj A-vitaminná alakítja); szilícium, kállium, magnézium, vas, cink, mangán, kén, foszfor, fluor. Mindezek mellett nagyon jó minőségű telítetlen zsír, szénhidrát -és fehérjeforrás (teljes értékű fehérjét tartalmaz).
Gluténmentes, azért az arra érzékenyek is nyugodt szívvel fogyaszthatják.

Hogyan készítsük?

Nos, a köles nem igényel hosszas előkészítő folyamatokat, tehát nem kell áztatni, elég alaposan átmosni.  Legalább 3-szoros mennyiségű vízzel kell felönteni.  Kb. negyedóra alatt elkészül, de érdemes kis időre még a fedő alatt hagyni, hogy párolódjon.

Mit készítsünk belőle?

Használhatjuk levesbetétként, például tészta vagy galuska helyett.
Készíthetünk belőle édes vagy sóskását is, gombócot, édességeket (süteményeket, péksüteményeket), köreteket, egytálételeket és krémeket is, a köleslisztet pedig használhatjuk főzelékek sűrítéséhez is.

Tárolása:

Magas zsírtartalma miatt könnyen avasodik, ezért nagyon figyeljünk a szavatosság idejének ellenőrzésére. Ajánlott hűtőben tárolni.

Egészséges életmódra fel! ?

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű