12.9 C
Baja
2024. május 5. vasárnap
Kezdőlap Egyéb Egészséges alapanyagok a bajai piacról (5. rész)

Egészséges alapanyagok a bajai piacról (5. rész)

Házi egészségbomba

Paprika, paradicsom, padlizsán, fokhagyma, nos, egyiket sem kell különösebben bemutatni, hiszen jól ismert zöldségek a magyar konyhában.

Na, de álljunk meg egy szóra! Talán meglepő, de a padlizsán igazából  a gyümölcsök családjába tartozik, sőt, a formája után tojásgyümölcsnek is nevezik, bár ez a talán kevésbé ismert, mint a népies elnevezése, a török paradicsom. Rengeteg rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: C-vitamin; folsav, niacin, pantoténsav, kalcium, magnézium, kálium, fosztor. Cukorbetegeknek is ajánlom fogyasztásra, hiszen a magas rosttartalmának köszönhetően segít lasssítani a cukor felszívódását a szervezetünkben.

A paradicsom hivatalosan zöldség, botanikailag inkább gyümölcs. Sok vita zajlik körülötte, de tulajdonképpen teljesen mindegy, minek nevezzük. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben:  C-vitamin, E-vitamin, A, B1, B2; kálium, kalcium, magnézium, nátrium.

Vegyük elő a magyar konyha nagy kedvencét, a paprikát is, amely számos nagyszerű ételünknek az alapja.  Jelentős C-vitamin forrás, ez bizonyára nem újdonság, ahogyan az sem, hogy kiváló tudósunk, Szent-Györgyi Albert a paprika segítségével fedezte fel ezt a vitamint. Ezenkívül tartalmaz A-vitamint, kalciumot, kálliumot, magnéziumot, foszfort és béta-karotint is.

A fokhagyma a néphiedelem szerint elűzi a vámpírokat. Nos, tesztalany hiányában ezt nem tudjuk sem megcáfolni sem megerősíteni, de ha valakivel nem szeretnénk csókolózni, akkor nyugodtan dobjunk be pár gerezddel előtte. A hatás nem marad el. Komolyra fordítva a szót, bár sokakat taszít a fokhagyma erőteljes illata, mások pont ezt szeretik benne. Egy dolog azonban biztos, a fokhagyma rendkívül egészséges. B-vitamint, C-vitamint és illóolajat egyaránt tartalmaz. Antibakteriális- és gyógyhatású, használják magas vérnyomás- és vércukorcsökkentésre is többek között.

Mi történik, ha ezt a négy összetevőt összedolgozzuk? Kapunk egy igazi egészségbombát, készítsünk hát házi ajvárt!

Recept:

  • 2 kg paprika (bármilyen jó, de jobbak a húsosabb fajták: kápia, pritamin vagy kaliforniai)
  • 1 kg padlizsán
  • fokhagyma ízlés szerint
  • 1-2 közepes paradicsom
  • 5-6 evőkanál olíva olaj
  • bors

Elkészítés:

Tepsiben 200 fokon kb. félóráig sütjük, enyhén megégetjük a hozzávalókat.

Utána kézzel lehúzzuk a héját, a paprika csumáját pedig kivesszük.

Botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk az olíva olajat, sót és borsot.

Kis lángon összeforraljuk és mehet is a befőttes üvegbe!

Nyugodtan fogyaszthatjuk húsok mellé szósznak vagy kenyérre kenve is.

Jó étvágyat! 🙂

 

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű