Házi egészségbomba
Paprika, paradicsom, padlizsán, fokhagyma, nos, egyiket sem kell különösebben bemutatni, hiszen jól ismert zöldségek a magyar konyhában.
Na, de álljunk meg egy szóra! Talán meglepő, de a padlizsán igazából a gyümölcsök családjába tartozik, sőt, a formája után tojásgyümölcsnek is nevezik, bár ez a talán kevésbé ismert, mint a népies elnevezése, a török paradicsom. Rengeteg rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: C-vitamin; folsav, niacin, pantoténsav, kalcium, magnézium, kálium, fosztor. Cukorbetegeknek is ajánlom fogyasztásra, hiszen a magas rosttartalmának köszönhetően segít lasssítani a cukor felszívódását a szervezetünkben.
A paradicsom hivatalosan zöldség, botanikailag inkább gyümölcs. Sok vita zajlik körülötte, de tulajdonképpen teljesen mindegy, minek nevezzük. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben: C-vitamin, E-vitamin, A, B1, B2; kálium, kalcium, magnézium, nátrium.
Vegyük elő a magyar konyha nagy kedvencét, a paprikát is, amely számos nagyszerű ételünknek az alapja. Jelentős C-vitamin forrás, ez bizonyára nem újdonság, ahogyan az sem, hogy kiváló tudósunk, Szent-Györgyi Albert a paprika segítségével fedezte fel ezt a vitamint. Ezenkívül tartalmaz A-vitamint, kalciumot, kálliumot, magnéziumot, foszfort és béta-karotint is.
A fokhagyma a néphiedelem szerint elűzi a vámpírokat. Nos, tesztalany hiányában ezt nem tudjuk sem megcáfolni sem megerősíteni, de ha valakivel nem szeretnénk csókolózni, akkor nyugodtan dobjunk be pár gerezddel előtte. A hatás nem marad el. Komolyra fordítva a szót, bár sokakat taszít a fokhagyma erőteljes illata, mások pont ezt szeretik benne. Egy dolog azonban biztos, a fokhagyma rendkívül egészséges. B-vitamint, C-vitamint és illóolajat egyaránt tartalmaz. Antibakteriális- és gyógyhatású, használják magas vérnyomás- és vércukorcsökkentésre is többek között.
Mi történik, ha ezt a négy összetevőt összedolgozzuk? Kapunk egy igazi egészségbombát, készítsünk hát házi ajvárt!
Recept:
- 2 kg paprika (bármilyen jó, de jobbak a húsosabb fajták: kápia, pritamin vagy kaliforniai)
- 1 kg padlizsán
- fokhagyma ízlés szerint
- 1-2 közepes paradicsom
- 5-6 evőkanál olíva olaj
- só
- bors
Elkészítés:
Tepsiben 200 fokon kb. félóráig sütjük, enyhén megégetjük a hozzávalókat.
Utána kézzel lehúzzuk a héját, a paprika csumáját pedig kivesszük.
Botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk az olíva olajat, sót és borsot.
Kis lángon összeforraljuk és mehet is a befőttes üvegbe!
Nyugodtan fogyaszthatjuk húsok mellé szósznak vagy kenyérre kenve is.
Jó étvágyat! 🙂