13.9 C
Baja
2024. május 6. hétfő
Kezdőlap Közélet Élet hús nélkül (1. rész)

Élet hús nélkül (1. rész)

Tévhit miszerint a húsmentes étkezés hiánybetegséghez vezet. A kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend is tartalmaz minden vitamint és tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége van.
A húsmentes életmód egyre gyakoribb világszerte, és itt Magyarországon is. Sokan azért váltanak, mert ezt az életmódot sokkal egészségesebbnek vélik. Ez igaz is, a vegák körében ritkábban fordul elő, a magas koleszterin, a magas vérnyomás és a cukorbetegség.
A húsmentes étkezés viszont nem azt jelenti, hogy az összes állati eredetű ételtől meg kell válni. A B12 vitamint csak és kizárólag állati eredetű ételekből lehet fel venni. Ezért a hal, tojás, tejtermékek fogyasztása nagyon fontos. Fehérjéket viszont szója alapú ételek és hüvelyesekből tudjuk pótolni.

Hús nélkül sorozatunkban néhány jó tanácsot, receptet és érdekességet szeretnénk megosztani azokkal akik érdeklődnek a vegetáriánus életmód iránt, vagy szeretnének valami újat ki próbálni.

Először is szeretném be mutatni a szejtánt, más néven búzahúst. Az egyik legjobb húspótló a tofu mellett.
A magyar konyhában nem igazán elterjedt. Búzasikérből készül, a fehérjén kívül tartalmaz még B-vitamin, niacint, E-vitamint, rezet, vasat, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént is.
Készülhet belőle ragu, aprólék, Brassói, gyros, de akár ránthatjuk is. Az elkészítése nagyon egyszerű, viszont időigényes. A búzasikér port jól be fűszerezzük, mert magában semmi íze nincs. Én húsokhoz használt fűszer keveréket szoktam használni, sót, borsot, de köményt, pirospaprikát is használhatunk. Keverhetünk hozzá egy kis lisztet, vagy sütőport, hogy ropogósabb vagy szivacsosabb állagot érjünk el.  Ez után adjunk hozzá langyos vizet. 100 gramm sikérhez kevesebb, mint 2 dl víz szükséges. Ezután jól dolgozzuk el, így gumis gombóc állagot kapunk belőle.
A gombócot pihentetjük, amíg oda rakunk egy nagy fazék sós, fűszeres vizet. Én leveskockát és sót rakok hozzá. Majd forrásban lévő vízbe tegyük bele a búzasikér gombócot. A mérete megnövekszik, megszívja magát vízzel, erre ügyeljünk, ezért nagy fazékba főzzük.
Mikor jó nagy lett, és fel jött a felszínre, még 5 percig főzzük. Azután vegyük ki és nagyobb darabokra szeleteljük fel, majd tegyük vissza főni, hogy rendesen át főljön a belseje.
Ezután teljesen úgy használható, mint a hús, szeletelhető, darálható, pácolható, süthető, vagy főzhető lesz.

Sokszor készítettünk belőle töltött paprikát, vagy gyrost. De apróra vágva, tejföllel is mennyei.

 

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 25. és 2024. május 1. között anyakönyvezettek: Vörös Elena Nikoletta (anyja neve: Novics Nikoletta Edina) Hercegszántó, Kisagócsi Amira (Csehó-Kovács Anett) Baja, Bucséter...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű