7.8 C
Baja
2024. április 27. szombat
Kezdőlap Kultúra Jól kifőzték a Szent Balázsban

Jól kifőzték a Szent Balázsban

Ritka eseménynek adott otthont január 31-én a felsővárosi Szent Balázs Katolikus Általános Iskola: nem teljesen szokványos, hogy egy iskolában látványfőzést rendezzenek, a Szent Balázs-hét színes programsorozatába azonban ez is belefért. Ráadásul a főzést nem kisebb személyiség vállalta magára, mint Paskó Csaba plébános, aki a szerbiai Kelebiából érkezett, és pap létére kitűnő, képzett szakács is, aki már több könyvben osztotta meg receptjeit az érdeklődőkkel. Ezúttal sem kellett sokat várni valami ínyencségre, hiszen az iskola közössége nemcsak beszélgetni hívta meg Paskó atyát, hanem Tóth Tibor igazgató és Fekete Szabolcs iskolalelkész segédletével (valamint folytonos viccelődésével és egymás ugratásával fűszerezve) vacsora is készült az iskola étkezdéjét megtöltő közönségnek. Tekintettel a közeledő böjti időszakra és a farsangra, az atya ezúttal egy különlegesebb paradicsomleves receptjét és elkészítési módját mutatta be, valamint előre elkészített képviselő fánkokat töltött meg általa kreált krémmel. Az egyszerűnek tűnő leves kapcsán felhívta a figyelmet az elkészítés sokféle módjára (ezúttal darabolt édesköménnyel és karamellizált hagymával dúsította, zöldség alaplével forralva), a fánkokat pedig valóban különleges krémmel látta el: sütőtök, mascarpone, házi tejszín, némi porcukor, vanília és kardamom keverékével. Egyébként sem áll távol tőle a fűszerekkel való kísérletezés (erre buzdít is mindenkit, aki szívesen tevékenykedik a konyhában), néha egészen izgalmas kombinciókat is létrehoz (mint például a fahéjjal ízesített pörkölt). Az általa ezúttal felkínált fogások nem okoztak csalódást: a különleges gonddal berendezett környezet és a humoros felvezetés meghozta a közönség étvágyát.
Paskó Csaba atya egyébként sokoldalú, többféle művészeti ágban is otthonosan mozgó személyiség, aki papi hivatása mellett tanít a szabadkai zeneiskolában, kórusokat, zenekarokat vezényel, valamint missziójának tekinti, hogy felhívja a figyelmet a Vajdaság és a Bácska gasztronómiai kincseire. Támogatja a helyi termelőket, és szorgalmazza, hogy a fiatalok is próbálkozzanak szülőföldjükön boldogulva minőségi élelmiszert előállítani. Nemcsak prédikálja a helyben maradást, hanem a maga módján sokat tesz is érte. Könyvei, közösségi oldala, tévés szereplései mind ezt a célt szolgálják.

Anyakönyvi hírek

Bajai anyakönyvi hírek 2024.

Születtek: 2024. április 18. és 2024. április 24. között anyakönyvezettek: Varga Tifani (anyja neve: Sztojka Vanessza) Bácsalmás, Sárközi Meira Amarillisz (Veiger Amarillisz) Tolna, Gorotyák Zoja...

Elindult podcast csatornánk

Egyelőre nem a szükséges eszközökkel és körülményekkel, kísérleti jelleggel elindítottuk új podcast csatornánkat. Az első körben a napokban elindított HATSZEMKÖZT című beszélgetős videóink hanganyagait...

Ajánlott

Belföld

Népszerű